Držanie zbraní a zbrojných preukazov sa sprísni od januára

Od januára by sa mali sprísniť podmienky držania zbrojného preukazu, ich vlastníci by sa bez výnimky mali pravidelne zúčastňovať psychologických vyšetrení.

07.09.2010 20:27
debata (61)

Zakázané bude vlastniť automatické zbrane. Vyplýva to z návrhu novely zákona o strelných zbraniach a strelive, ktoré ministerstvo vnútra predložilo do pripomienkového konania.

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) ohlásil sprísnenie zákona minulý týždeň po tom, čo člen klubu športovej streľby v jednej z bratislavských mestských častí zastrelil samopalom sedem ľudí. Pri zásahu polície spáchal napokon samovraždu.

Zatiaľ nie je známe, či 48-ročný muž z Devínskej Novej Vsi automatickú zbraň vlastnil legálne. Polícia stále skúma, či nebola upravená. Súčasná legislatíva výnimočne povoľuje držať prerobené automatické zbrane, ktoré umožňujú len streľbu jednotlivými ranami, zakázané sú naopak zbrane strieľajúce v dávkach.

Ministerstvo vnútra však chce zakázať vlastníctvo akejkoľvek samočinnej alebo samonabíjacej zbrane, hoci aj upravenej. Z návrhu novely zákona tiež vyplýva, že žiadatelia zbrojného preukazu budú musieť povinne prejsť vyšetrením u psychológa. V súčasnosti je na praktickom lekárovi, či si psychologické vyšetrenie vyžiada. Povinné psychologické testy majú už aj dnes mladiství žiadatelia zbrojného preukazu na športové účely.

Platnosť osvedčenia na vlastníctvo zbrane by sa mala po novom skrátiť z desiatich rokov na päť. „Držiteľ zbrojného preukazu bude musieť každých päť rokov preukazovať zdravotnú spôsobilosť vrátane psychickej spôsobilosti,“ uviedli autori v dôvodovej správe.

Opakovaniu nedávnej tragédie chce ministerstvo zabrániť aj tým, že skráti platnosť už vydaných zbrojných preukazov. Súčasní majitelia upravených automatických zbraní by si mohli zbraň ponechať do konca júna budúceho roka. Zbrane však musia znefunkčniť. Zmenu legislatívy musí ešte schváliť vláda a parlament.

Ohlásené úpravy už kritizovali športoví strelci, poľovníci ako aj časť zberateľov. Zberatelia sa napríklad obávajú, že by mohli prísť o majetok za tisícky eur.

61 debata chyba