Sulík zostáva vo funkcii, mal dojem, že Smer odvoláva Svätopluka

Richard Sulík zostal predsedom parlamentu. Smeru sa ho odvolať nepodarilo, za jeho návrh hlasovalo len 64 z 85 prítomných poslancov. Proti odvolaniu bolo 18 hlasov.

08.09.2010 13:11 , aktualizované: 22:22
Richard Sulík Foto:
Predseda SaS a šéf parlamentu Richard Sulík
debata (624)

„Boli sme tak dohodnutí, že poslanci za SDKÚ, KDH a Most si neprevezmú hlasovacie lístky. Bolo by to zbytočné a dlho by to trvalo, kým by odvolilo 150 poslancov,“ povedal Sulík po potvrdení vo funkcii. Je presvedčený, že naďalej má dôveru všetkých koaličných partnerov. Hlasovanie podľa predsedu klubu KDH Pavla Hrušovského ignorovali aj preto, aby nepodporili akciu Smeru.

Počas rozpravy pred hlasovaním si koalícia a opozícia povyhadzovali na oči všelijaké kauzy – od financovania Smeru až po odstraňovanie sochy Svätopluka. Predseda parlamentu ju napokon zhrnul slovami: „Niekedy neviem, či to bolo o odvolávaní Sulíka alebo Svätopluka.“

Smer vyčítal Sulíkovi, že zneuctil ústavu a poškodil obraz Slovenska v zahraničí, zneužil inštitút referenda, aby sa jeho strana dostala do parlamentu, pričom nenominoval zástupcu do Ústrednej referendovej komisie.

„Predsedom Národnej rady sa stal človek bez akýchkoľvek skúseností z politického života, človek, ktorý nikdy neprejavoval ani neprejavuje primeraný vzťah k Slovenskej republike, k jej symbolom, histórii či najvýznamnejším udalostiam. Rešpektovali sme, že stojí na čele nestabilného politického subjektu,“ vyhlásil Fico. Po posledných krokoch Sulíka však vyzval „politických matadorov“ koalície, aby zdvihli hlavy a zvolili si nového šéfa. „Výmena poslúži celému parlamentu.“

Šéf Smeru Robert Fico počas prejavu na schôdzi... Foto: TASR
Robert Fico Šéf Smeru Robert Fico počas prejavu na schôdzi o odvolaní predsedu NR SR Richarda Sulíka.

Sulík označil dôvody na jeho odvolanie za nehorázne a neslýchané. Znovu vysvetľoval, ako myslel slová o ovplyvnení výsledkov referenda. Listy starostom, v ktorých požiadal o propagáciu referenda v obecných rozhlasoch a napísal, že na hlasovaní sa zúčastní aj Fico, vysvetľoval tým, že vychádzal z rozhovoru medzi štyrmi očami.
Smer obvinil, že sa v roku 2006 dostal do parlamentu vďaka čiernym peniazom. „Aby sa Smer stal parlamentnou stranou, nebolo to len 300 miliónov korún čiernych peňazí tieto náklady, ale mnoho ďalších miliárd, ktoré si následne vybrali ctení sponzori,“ povedal.

624 debata chyba