Vláda našla peniaze na odškodnenie po povodniach pre ľudí na hornej Nitre a Turci

Ľudí, ktorých v júli a auguste postihli povodne, bude vláda finančne odškodňovať. Kabinet na tento účel odsúhlasil uvoľnenie 5,99 milióna eur, ktoré sa tento mesiac presunú zo štátnej pokladnice do rezervy premiérky Ivety Radičovej. Odtiaľ sa na základe zoznamov, ktoré vypracujú mestá a obce, prerozdelia v októbri k zaplaveným rodinám.

08.09.2010 14:52
voda, potopa, povodne, Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Ministerstvo vnútra okrem toho odporučilo zvážiť aj jednorazovú sociálnu pomoc na uľahčenie zložitej sociálnej situácie osobám v hmotnej núdzi, ktoré prišli pri záplavách o všetok majetok formou využitia prostriedkov z humanitárneho fondu. Ten je zriadený v rozpočtovej kapitole ministerstva práce. Spomínaný mechanizmus sa využil aj na zmiernenie následkov povodní v mesiacoch máj a jún.

Odškodné je adresované najmä hornej Nitre a Turcu

Takmer šesť miliónov eur, ktoré vyčlenilo vláda ako odškodné ľudí, ktorých postihli júlové a augustové povodne, bude smerovať najmä do regiónov horná Nitra a Turiec. Ako ďalej po rokovaní kabinetu ozrejmil minister vnútra Daniel Lipšic, ministerstvo financií tieto prostriedky uvoľní do 17. septembra. Po predložení žiadosti od obcí by sa do dvoch týždňov malo zrealizovať samotné odškodnenie.

Šéf rezortu deklaroval, že proces odškodňovania bude transparentný. „Rozhodovať o odškodnení občanov budú samosprávy, oni predložia žiadosť podľa toho, ako zistia reálny skutočný stav a potrebnosť pomôcť občanom v tej-ktorej lokalite a bude to musieť odsúhlasiť miestne zastupiteľstvo,“ vysvetlila premiérka Iveta Radičová. Podľa Lipšica sa okrem toho rozdelenie týchto prostriedkov zverejní tak, aby každý vedel, kto dostal koľko prostriedkov.

Júlové a augustové povodne zapríčinili prívalové dažde, po ktorých došlo k vybreženiu tokov. Veľká voda si tak v júli vyžiadala vyhlásenie tretieho stupňa povodňovej aktivity v 113 obciach a mestách a v auguste v 133 sídlach. Mimoriadna situácia ostáva naďalej vyhlásená v 33 obciach a mestách.

Ako ďalej informoval rezort vnútra, v postihnutých oblastiach sa v súčasnosti pracuje na odstraňovaní vzniknutých škôd na cestách, dvoroch, odčerpáva sa voda z pivníc zaplavených rodinných domov a studní. Prebieha tiež dočisťovanie územia a odvoz odpadov, sledovanie kvality pitnej vody, ich príprava na dezinfekciu, dezinsekciu a deratizáciu. Súčasne sa evidujú a vyhodnocujú vzniknuté škody a zabezpečuje sa ich evidencia.

5 debata chyba