Öllös: Situácia maďarskej menšiny na Slovensku sa nezlepšila

Od výmeny vlád na Slovensku a v Maďarsku nedošlo v situácii maďarskej menšiny v SR k nijakému pokroku, povedal v stredu (8.9.) v Budapešti šéf šamorínskeho Fórum inštitútu pre výskum menšín László Öllös.

09.09.2010 12:09
debata (46)

Na prednáške usporiadanej v Rákócziho klube politológ povedal, že v čase volieb v Maďarsku prebiehala už na Slovensku volebná kampaň, a potom – kvôli letným prázdninám – sa už v oblasti situácie maďarskej menšiny nemenilo nič.

Strany SMK a Most-Híd sú podľa jeho slov zamestnané vzájomným zápasom, čo je brzdou v ich spolupráci s maďarskou vládou. Pritom by táto spolupráca bola v každom prípade nutná z hľadiska zlepšenia situácie maďarskej menšiny.

Na margo maďarského dvojakého občianstva Öllös poznamenal, že nie je jasné, akým smerom sa vývoj uberie. Podľa jeho názoru slovenská vláda túto záležitosť nechce uzavrieť, skôr ju bude vyhrocovať – Slovensko však pritom dlhé roky poskytovalo podobným spôsobom občianstvo Slovákom žijúcim v zahraničí. Proti tomu nikto nenamietal, konštatoval Öllös.

Podotkol, že medzi SMK, ktorá vo voľbách vypadla z parlamentu, a novou stranou Most-Híd neexistuje spolupráca. Dodal, že zrejme ani nebude, čo by však z pohľadu zlepšenia situácie maďarskej menšiny nebolo vhodné.

Na budúci rok bude na Slovensku sčítanie ľudu, konštatoval politológ, podľa ktorého bude potrebné urobiť všetko preto, aby sa čo najviac ľudí prihlásilo k maďarskej národnosti.

Od výsledku sčítania bude závisieť mnoho vecí. Úspechom bude, ak pomer maďarského obyvateľstva neklesne. Nerozhodných môže významne ovplyvniť vývoj slovensko-maďarských vzťahov, konštatoval Öllös.

46 debata chyba