Podľa Fica robí Sulík z NR SR cirkus, výhrady má i Bugár s Hrušovským

Predseda Smeru Robert Fico nevylúčil, že poslanci jeho strany sa j v budúcnosti nezúčastnia na rokovaniach NR SR, ak sa budú opakovať prípady nedostatočného vedenia parlamentu.

10.09.2010 12:42
debata (289)

Poslanci Smeru boli v NR SR, ale do rokovacej sály neprišli. „Nebudeme súčasťou cirkusu, ktorý organizuje Richard Sulík a jeho ľudia,“ uviedol Fico.

V SaS sú podľa Fica ľudia, ktorí nemajú cit pre politickú realitu. „Richard Sulík nemá čo robiť na funkcii predsedu NR SR. Viacerí členovia koalície hovoria, že sa hanbia sedieť vedľa neho,“ uviedol.

Nováčikovia sa podľa Bugára majú čo učiť

Najmä noví poslanci Národnej rady sa musia naučiť, ako sa správať v zákonodarnom zbore. Myslí si to podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd), podľa ktorého do pléna určite nepatria také situácie, ako bol štvrtkový incident medzi poslancami Igorom Matovičom (SaS) a Robertom Kaliňákom (Smer).

„Je smutné, čo sa stalo včera v parlamente. Niektorí kolegovia si nevedia predstaviť, že budú chvíľku ticho. A je to zlé,“ reagoval Bugár na štvrtkový incident. Dodal, že aj on a jeho strany kedysi v parlamente začínali a museli si toho veľa vypočuť, ale snažili sa nikoho neurážať.

„Ja viem, aké útoky sme dostávali my ešte za SMK alebo ešte za MKDH. Boli sme zradcovia, útočili na nás v kuse, ale dokázali sme držať jazyk za zubami a ak odpovedať, tak tak, aby sme tu nikoho z druhej strany neurazili,“ zaspomínal na parlamentné začiatky Bugár.

Lídra Mosta-Híd preto zaráža, že dnes sú v parlamente „pomaličky preteky, kto najlepšie vie uraziť nejakého poslanca z druhého tábora“. To považuje za nesprávne. „My sme hovorili o tom, že chceme zmenu. Máme ju tu a s tou zmenou nejako nežijeme, nevieme žiť. A to je zlé,“ poznamenal s tým, že to treba nejako vyriešiť. Možno aj tým, že si koaličné kluby sadnú a porozprávajú sa o tom, čo škodí koalícii a čoho sa teda treba vyvarovať.

Sklamaný z parlamentu je aj Hrušovský

Iné očakávania od nového omladeného zloženia parlamentu mal aj jeho podpredseda Pavol Hrušovský (KDH). „Nenaplnili sa moje očakávania od nového parlamentu,“ vyhlásil Hrušovský, ktorý si myslel, že noví poslanci vnesú do pléna nové prvky zvlášť odbornej diskusie. „Ale ukazuje sa, že ešte treba možno dozrievať Slovensku na to, aby v najvyššom ústavnom orgáne reprezentovali ľudia, ktorí si túto dôveru občanov aj naplno zaslúžia,“ uzavrel.

289 debata chyba