Výbor nebude riešiť Matovičov a Kaliňákov konflikt

Incident medzi poslancami Igorom Matovičom (SaS) a Robertom Kaliňákom, ktorý sa vo štvrtok (9.9.) v parlamente takmer skončil bitkou, mandátový a imunitný výbor riešiť nebude.

15.09.2010 11:07
Kaliňák, matovič Foto:
Poslanci Igor Matovič a Robert Kaliňák mali ostrú výmenu názorov, pri ktorej sa takmer pobili.
debata (2)

„Podnet sme neobdržali a z vlastnej iniciatívy ja toto konanie začínať nebudem,“ povedal predseda parlamentného výboru Gábor Gál (Most-Híd).

Pripomenul, že Matovič sa za svoj vulgárny výrok na Kaliňákovu adresu verejne ospravedlnil. „A to musí byť aj pre pána poslanca Kaliňáka satisfakcia,“ doplnil Gál, ktorý nevie posúdiť, či by sa mal za svoje konanie ospravedlniť aj Kaliňák Matovičovi.

Obaja chcú byť v médiách, tvrdí Gál

Šéf výboru zároveň nie je rád, že sa takéto incidenty dostali na pôdu zákonodarného zboru. „Do parlamentu toto absolútne nepatrí. Ani tie slovné urážky, ani následné scény,“ vyhlásil. Zároveň si však myslí, že obom aktérom ich zámery vyšli.

„Obidvaja si to dobre zahrali, svoje herecké výkony im vyšli, nakoľko je to aj o tom, aby sa dostali do médií,“ povedal Gál. Podľa neho Matovičovi aj Kaliňákovi vyhovuje byť v médiách. „Smer potrebuje oddialiť pozornosť od imunity, pán Matovič je spokojný, lebo bol zas v médiách,“ konštatoval Gál.

Dodal, že väčšina zákonodarcov má na takýto spôsob prezentácie v médiách iný názor. „Tým poslancom, ktorí nechcú mať takéto šarvátky v Národnej rade, to nevyhovuje,“ konkretizoval Gál s tým, že rovnako to nevyhovuje ani spoločnosti. „Lebo sa neriešia problémy, ktoré táto krajina má a riešia sa takéto žabomyšie vojny,“ podotkol.

Bugár: Dokázali sme držať jazyk za zubami

Gálov stranícky šéf Béla Bugár si myslí, že viacerí poslanci sa musia naučiť, ako sa správať v zákonodarnom zbore. A to najmä tí noví. „Niektorí kolegovia si nevedia predstaviť, že budú chvíľku ticho. A je to zlé,“ uviedol Bugár. Dodal, že aj on a jeho strany kedysi v parlamente začínali a museli si toho veľa vypočuť, ale snažili sa nikoho neurážať.

„Ja viem, aké útoky sme dostávali my ešte za SMK alebo ešte za MKDH. Boli sme zradcovia, útočili na nás v kuse, ale dokázali sme držať jazyk za zubami a ak odpovedať, tak tak, aby sme tu nikoho z druhej strany neurazili,“ zaspomínal na parlamentné začiatky Bugár.

Lídra Mosta-Híd preto zaráža, že dnes sú v parlamente „pomaličky preteky, kto najlepšie vie uraziť nejakého poslanca z druhého tábora“. To považuje za nesprávne. „My sme hovorili o tom, že chceme zmenu. Máme ju tu a s tou zmenou nejako nežijeme, nevieme žiť. A to je zlé,“ poznamenal s tým, že to treba nejako vyriešiť. Možno aj tým, že si koaličné kluby sadnú a porozprávajú sa o tom, čo škodí koalícii a čoho sa teda treba vyvarovať.

Hrušovský žiada verejnosť, aby si všímala správanie poslancov

Verejnosť by si mala všímať správanie poslancov Národnej rady, lebo práve ona má právo vo voľbách odmietnuť štýl správania, aký sa nedávno odohral v parlamente. Voličov o to prosí podpredseda NR SR Pavol Hrušovský (KDH) s tým, že on takéto metódy odmieta.

Hrušovský, ktorý viedol schôdzu parlamentu v čase incidentu medzi Matovičom a Kaliňákom, zdôraznil, že predsedajúci schôdze nie je nejakým morálnym arbitrom na to, aby on posudzoval intenzitu a mieru nejakých prehreškov pri prejavoch zákonodarcov. „Ja vždy upozorním poslanca, keď vystupuje nemiestne, keď si myslím, že jeho konanie nie je v súlade s kultúrou, ktorá by sa mala prejaviť aj pri vystúpeniach,“ uistil.

Na druhej strane predseda parlamentu Sulík nedávno v televízii Markíza povedal, že on sám schôdzu neviedol, tak za incident nemá byť ako zodpovedný. Navyše podľa jeho slov mohol Hrušovský schôdzu prerušiť aj skôr a zasiahnuť. „V tomto prípade to prichádzalo spontánne. Emócia fungovala po tom, ako sa v slovnom súboji vystriedali pán predseda parlamentu a vzápätí naňho reagoval pán Fico. Naozaj je ťažké, aby predsedajúci dokázal posúdiť, že čo vlastne ten politický prejav vo svojom obsahu charakterizuje,“ povedal Hrušovský.

Podpredseda NR SR je presvedčený, že je nie úlohou predsedajúceho, aby bol jazykovým strážcom toho, čo kto hovorí. „On sa má zamerať na obsah prejavu, či zodpovedá prerokovávanému bodu a tam je to niekedy veľmi zložité posúdiť. Osobne si myslím, že som konal v súlade so zákonom. Ak by pri každom jednom viac emotívnom vystúpení poslanca mala byť prerušená schôdza, tak parlament možno nerokuje celý deň,“ konštatoval.

Politickú zodpovednosť za to, čo sa stalo, nesú podľa Hrušovského strany, ktorých poslanci sa takto správali, teda SaS a Smer. „To je daň parlamentnej demokracie. Ja by som toto chovanie a správanie skôr považoval za zneužitie alebo využitie slobody prejavu. To je obraz o poslancovi, ktorý dokáže takýmto nevhodným spôsobom prezentovať svoje názory na konkrétnu vec. To nemôže ovplyvniť predsedajúci, len každý jednotlivý poslanec,“ podčiarkol.

Hrušovský sa domnieva, že v prípade takéhoto incidentu treba vyhnať iniciátorov zo sály tak, ako to on urobil v prípade Matoviča a Kaliňáka. „V pléne sedí veľa slušných poslancov, okrem toho sú tam aj dámy,“ upozornil. Ak by sa roztržka medzi spomínanými dvoma zákonodarcami ešte niekoľkokrát opakovala, Hrušovský im v dobrom odporúča zvážiť, či sú vhodní na zastávanie jednej z vysokých ústavných funkcií.

2 debata chyba