Vláda zneisťuje pracujúcich dôchodcov

O zámeroch obmedziť prácu ľuďom poberajúcim dôchodky hovorí vládna koalícia od svojho vzniku. Doteraz však nebola schopná predložiť verejnosti jasný a zrozumiteľný recept, komu chce vlastne popri poberaní penzie zakázať pracovať, či akú z foriem práce mu obmedzí. Naopak, vyjadrenia koaličných predstaviteľov sú čoraz zmätočnejšie. Prakticky denne sa objavujú nové a nové verzie.

17.09.2010 07:00
dôchodkyňa, dôchodok, práca, počítač, lekár Foto:
Vláda doteraz presne neuviedla, komu chce vlastne popri poberaní penzie zakázať pracovať.
debata (7)

Naposledy v utorok večer po rokovaní Koaličnej rady premiérka Radičová prezradila, že pripravovaný zákon o zrušení súbehu dôchodku a príjmu pre zamestnancov štátneho a verejného sektora „nebude retroaktívny“. Čo to znamená, však už nevysvetlila. Ani nikto z kompetentných.

Nie je teda jasné, či sa zákaz pracovať vo verejnej sfére bude týkať iba tých pracujúcich, ktorí sa stanú dôchodcami až po nadobudnutí účinnosti tohto zákona. Alebo či sa u každého dotknutého penzistu zohľadní jeho konkrétna pracovná zmluva – a kým tie uzavreté na dobu neurčitú budú platiť naďalej, tie časovo obmedzené sa po skončení platnosti predlžovať nebudú. Stále nie je ani isté, či bude zakázaný len zamestnanecký pomer a práca na dohodu možná, alebo nie. Ak by penzisti naďalej pracovali na dohodu, štát by to ochudobnilo o odvody, no na platoch a penziách by neušetril.

„Nie je dôvod, aby boli výnimky,“ vyhlásila Radičová tiež v tejto súvislosti po Koaličnej rade. Lenže týždeň predtým minister práce Jozef Mihál výnimky pripustil, najmä v školstve a zdravotníctve, kde často niet penzistov kým nahradiť.

O jednoznačné vysvetlenie sporných vyjadrení v štvrtok P­ravda požiadala ministerstvo práce. „K týmto otázkam sa vyjadrovať nebudem, kým nie je hotová konečná podoba zákona,“ tlmočila hovorkyňa Slavomíra Sélešová skôr názor svoj ako šéfa rezortu. Popoludní však už ministerstvo nejaký návrh zákona sociálnym partnerom poslalo, jeho obsah však napriek tomu nepriblížilo.

Zákaz práce popri poberaní starobného či výsluhového dôchodku môže pritom mať oveľa závažnejšie dôsledky, ako sa dnes zdá. Vysokým školám by po strate profesorov v seniorskom veku napríklad hrozila strata akreditácie. Pre nemocnice by zasa odchod skúsených operatérov znamenal odklady náročných operačných výkonov.

Podľa prepočtov Pravdy by sa len na jedinom miestnom úrade v bratislavskom Novom Meste dotklo pripravované vládne opatrenie asi 180 dôchodcov. „Väčšina z 26 pracovníčok našej opatrovateľskej služby mi už oznámila, že ak taký zákon parlament prijme, okamžite odchádzajú robiť do Rakúska,“ uviedol vedúci tamojšieho oddelenia sociálnych služieb Dušan Jahelka. Ako dodal, okrem opatrovateliek dôchodkýň si v prípade potreby radšej nízku penziu ako nízky príjem za prácu zrejme zvolí aj osem šéfov miestnych klubov dôchodcov, viacero učiteľov miestnych základných škôl, pracovníci knižnice, strediska kultúry a ďalší.

7 debata chyba