Mihálove penzijné zmeny zatiaľ koalíciu nepresvedčili

Návrh ministerstva práce zvyšovať dôchodky od roku 2012 nie percentuálne, ale o pevnú sumu, nemá zatiaľ jednoznačnú podporu koalície. Bezvýhradne ho síce podporuje SaS a vážnejšie pripomienky nemajú ani kresťanskí demokrati. V SDKÚ sú však názory na tento spôsob rastu penzií protichodné a Most - Híd ho celkom odmieta.

18.09.2010 10:00
debata (12)

„Uprednostňujeme zvyšovanie dôchodkov kombinovaným spôsobom, teda percentuálne, v závislosti od medziročného indexu rastu cien, ale tiež pevnou zložkou, ktorá by postupne nahradila vianočný príspevok,“ tlmočila stanovisko Mostu hovorkyňa Nora Czuczorová. Pevná zložka by podľa nich mala zohľadňovať počet odpracovaných rokov. „O návrhu na zvyšovanie dôchodkov pevnou sumou je potrebné viesť diskusiu,“ dodala.

Poslanec SDKÚ Miroslav Beblavý, ktorý bol za Dzurindovej vlády štátnym tajomníkom rezortu práce, označil návrh za „zlý a nesystémový“. „Nebránim sa debate o väčšej solidarite, ktorá by sa mala zaviesť do prvého piliera. Zmeny sa však musia robiť tak, aby nevznikol ešte väčší chaos,“ zdôraznil. Podľa neho nemožno v systéme, v ktorom je prvotný dôchodok vypočítaný zásluhovo, odrazu začať nelogicky valorizovať o rovnakú pevnú sumu a vplyv zásluhovosti tak úplne potrieť.

Napriek žiadosti redakcie v piatok SDKÚ oficiálne stanovisko neposlala. Z kuloárov však preniklo, že v strane sú okrem zástancov pevného zvyšovania z „miklošovského krídla“ aj jeho odporcovia.

Odborník KDH na sociálnu problematiku, poslanec Július Brocka argumentoval, že rast penzií o pevnú sumu pomôže aspoň čiastočne zastaviť „roztváranie nožníc“ medzi poberateľmi vyšších a nižších dôchodkov, ktoré spôsobilo ich percentuálne zvyšovanie. „Tento prístup je určite spravodlivejší, pretože nediskriminuje ľudí s nižšími dôchodkami a príliš nekrivdí ani tým s vyššími,“ mieni.

O sume 2,82 eura, o ktorú by sa podľa prepočtov Pravdy zvýšili dôchodky pri predpoklade makroekonomických ukazovateľov platných v súčasnosti, Brocka pripustil, že je nízka.

Vláda sa chystá ponechať aj vianočný príspevok, ktorý zaviedla Ficova vláda. Podľa predbežných zámerov by naň mali mať nárok tí, ktorí poberajú penziu vo výške od 25 % do 60 % vlaňajšej priemernej mesačnej mzdy. Príspevky sú odstupňované do ôsmich pásiem. Najvyšší príspevok by mal dosiahnuť 66,39 eura, a to pre penzistov, ktorých dôchodok je nižší než 186,20 eura. Najnižší bude 40,34 eura, a to pre ľudí, ktorých penzia neprekračuje 446,70 eura.

Návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorý v pondelok prerokuje tripartita, prináša však aj ďalšie novinky. Ministerstvo plánuje šetriť na dôchodkovom poistení aj u rodičov, ktorí sa starajú o dieťa do šiestich rokov. Pre celý budúci rok mieni zachovať rovnakú výšku vymeriavacieho základu, z ktorého štát tieto dávky platí, na úrovni 60 percent priemernej mzdy z roku 2009. Doteraz sa pritom vymeriavací základ zvyšoval vždy k 1. júlu v závislosti od priemernej mzdy za predchádzajúci rok. Po novom by sa však opäť mal zvýšiť až od Nového roka 2012 a odvíjať sa od priemernej mzdy 2010.

Prepočty ministerstva, ktoré zverejnila agentúra SITA, hovoria o dosahu tohto opatrenia na viac ako 160-tisíc poistencov štátu, za ktorých Sociálnej poisťovni na budúci rok odvedie o 2,1 milióna eur menej. O rok neskôr chce takto ušetriť 5,3 milióna a v roku 2013 až 7,2 milióna eur.

Aj Brocka pripúšťa, že „zmrazenie“ vymeriavacích základov a z neho plynúce krátenie odvodov zo strany štátu sa negatívne odrazí na výške budúceho dôchodku takého rodiča. „Netvrdím, že zmeny očakávané v sociálnej oblasti nedoľahnú na občana. Všetky však robíme s vedomím, že peňazí na dôchodky je málo a potrebujeme ušetriť,“ dodal.

Zmeny nastanú aj pri určovaní maximálnych vymeriavacích základov pri platení poistného na sociálne poistenie. Tie sa v súčasnosti tiež každoročne upravujú smerom nahor k 1. júlu, podľa výšky priemernej mzdy na Slovensku za predchádzajúci rok. Rezort práce a sociálnych vecí však aj v tomto prípade navrhuje, aby sa najvyššie možné vymeriavacie základy každoročne menili až k 1. januáru, a to podľa výšky priemernej mzdy spred dvoch rokov.

Od všetkých navrhovaných zmien v novele, teda aj vrátane zrušenia súbehu predčasného dôchodku a zárobkovej činnosti či zníženia počtu dní ochrannej lehoty v nemocenskom poistení zo 42 na 7 dní, očakáva Sociálna poisťovňa už v budúcom roku zlepšenie svojich príjmov o 132,8 milióna eur, jej výdavky by sa mali znížiť o 73,1 milióna. V roku 2012 by na tom inštitúcia v príjmovej zložke mala byť lepšie už o 153,4 milióna eur, no výdavky klesnú výrazne, až o 273,8 milióna.

12 debata chyba