Fico nemá právo vyzývať ku konaniu v kauze hayekovcov, tvrdí Radičová

Predseda Smeru Robert Fico nemá podľa premiérky Ivety Radičovej právo vyzývať ju, aby konala v kauze hayekovcov.

22.09.2010 10:32 , aktualizované: 11:16
radičová, premiérka Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (100)

„Budeme doplácať na nastavené kritéria na narábanie s verejnými financiami z minulosti? Kto nastavil kritériá podprahových metód? Kto nastavil kritériá prerozdeľovania financií na základe neprehľadných zadaní projektov už v úvode? Kto nezverejňoval zmluvy? Kto rozhodoval podprahovými metódami bez súťaže? Áno, v zmysle zákona. Kto nekonal v mnohých prípadoch? Fico nemá právo sa k tejto téme vyjadrovať. Nemá právo, pretože to, čo my dnes riešime, je dôsledok nastavených kritérií a pravidiel, voči ktorým sám nekonal. Nekonal, keď ministerka so štátnou tajomníčkou si platili z Európskeho sociálneho fondu za to, že sa zhovárajú. Nekonal v kauze Privilégium. On nemá právo mňa vyzývať ku konaniu,“ vyhlásila Radičová pred novinármi.

Konanie štátnych tajomníkov nominovaných stranami SaS a Most-Híd Martina Chrena a Ivana Švejnu vníma Radičová ako etický problém, ktorý sa dotýka konfliktu záujmov. Tým je pre ňu živá zmluva, ktorá bola vypovedaná. Obaja si vyslúžili kritiku od premiérky Ivety Radičovej o konflikte záujmov za tender ich bývalej firmy Hayek Consulting, ktorá získala štátnu zákazku aj v čase, keď jej spolumajitelia boli už štátnymi tajomníkmi v novej vláde. „Čaká ma rozhovor s predsedom SaS Richardom Sulíkom. Potom budeme informovať o ďalších krokoch koalície,“ uviedla. Riešenie musí byť podľa nej výsledkom jej rozhovorov s predsedami strán. S Bélom Bugárom hovorila priebežne. „Po rozhovore so Sulíkom zvolám opäť všetkých predsedov strán,“ povedala. Nevedela však garantovať, či to bude ešte v stredu.

Politickú zodpovednosť za nominantov nesú podľa Radičovej politické strany. „Ja nemám kompetenciu rozhodovať o štátnom tajomníkovi. Je to rozhodnutie politickej strany a ministra. Za našu stranu by som vyzvala ministra, aby konal,“ vyhlásila.

Predseda SaS Sulík sa na nočnom rokovaní Koaličnej rady nezúčastnil. Zostal na súkromnej ceste v Českej republike. „Informoval o svojej ceste pred týždňom. Je na jeho rozhodnutí, či sa na takejto dôležitej Koaličnej rade zúčastní, alebo nie,“ povedala Radičová. Podpredseda SaS Jozef Mihál neúčasť Sulíka na rokovaní nechcel komentovať.

Pre Most-Híd je prípad Švejnu uzavretý, pretože hneď ako sa stal štátnym tajomníkom oznámil, že predáva svoj obchodný podiel vo firme. Opustil ju. Nemal žiadny vplyv a dosah na jej konanie. „Nevidíme dôvod na odstúpenie,“ uviedol podpredseda Most-Híd Zsolt Simon.

100 debata chyba