Slota: Ľuďom treba otvoriť oči, reči o SNS sú holé nezmysly

Júnové parlamentné voľby znamenali pre SNS výrazný prepad v počte získaných hlasov, čo sa odrazilo aj na nespokojnosti jej vedenia. Už túto sobotu napriek pôvodným vyhláseniam zabojuje na straníckom sneme o zotrvanie na predsedníckej stoličke s ďalšími protikandidátmi súčasný líder národniarov Ján Slota.

23.09.2010 13:32
Ján Slota Foto:
Predseda SNS Ján Slota
debata (21)

Ako tvrdí v rozhovore, voľba nového šéfa má byť verejná, keďže zo SNS nechce stranu pokrytcov.

Okrem vás na post predsedu SNS kandiduje aj pani Belousovová a pán Švantner. Budú aj ďalší?

Myslím, že v Košiciach navrhli aj pána Šafárika, ktorý je bývalým sudcom Ústavného súdu SR. V mojom prípade to bolo na základe rozhodnutí a uznesení viacerých okresných rád, kde mi odporučili, aby som kandidoval na ďalšie volebné obdobie. Rozhodol som sa, že túto výzvu prijímam.

V čom bude vaša výhoda, čo ponúknete delegátom snemu?

Je veľmi ťažké hovoriť o svojich kvalitách alebo nekvalitách. Ja som hrdý na to, že keď som niečo v živote presadzoval, tak som si vždy stál za svojím slovom. Vo svojich rozhodnutiach som nikdy nezmenil ani pol slova. Programové ciele SNS nebudú z mojej strany v žiadnom prípade menené ani inovované, lebo podľa mňa na to nie je dôvod. Ľuďom treba otvoriť oči, že tie klamstvá, ktoré sa za dva a pol roka nakydali na SNS, že sú to holé nezmysly. Občania to podľa môjho názoru pochopia, tak ako to, že Most-Híd a SaS sa do parlamentu dostali na základe klamstiev. A to otočí budúce percentuálne zastúpenie v NR SR.

Anna Belousovová aj Dušan Švantner by podľa vlastných slov privítali, ak by sa na sneme volilo tajne. Ostanete pri verejnej voľbe, alebo aj vy uvažujete týmto smerom?

Keď sa pred štyrmi rokmi prijímali stanovy, tak práve na tento bod sa kládol veľký dôraz. A to preto, že tajné hlasovanie je najbližšie pokrytcom, ktorí sa hanbia za svoj názor. Ja som sa za svoj názor nikdy nehanbil a vždy si za ním stojím. Keď chceme byť stranou pokrytcov, tak potom hlasujme tajne. Ja ním byť nechcem. Keď mám k niekomu sympatie, tak zaňho hrdo zdvihnem ruku, ak nie, tak hlasujem proti. Nikto tu nikoho nechce vešať ani postihovať za názor.

Keď ste sa naposledy s pani Belousovovou pustili do súperenia, dopadlo to v konečnom dôsledku zle aj pre SNS aj pre PSNS. Nakoniec ste sa dohodli a vrátili do parlamentu. Teraz zase kandidujete proti sebe. Ako sa dá zabrániť opakovaniu histórie?

Ja to v žiadnom prípade nedávam do takejto roviny. Pokladám kandidatúru za normálnu vec, neviem, prečo by mal kandidovať len jeden, to by asi nebolo najsprávnejšie. Budú kandidovať minimálne štyria, tak neviem prečo mi dávate iba pani Belousovovú ako protikandidátku. To, čo sa v minulosti stalo, sa z mojej strany v žiadnom prípade nemôže opakovať. Keď niekto iný získa viac hlasov ako ja, tak budem akceptovať rozhodnutie snemu a bodka. Nebudem nič iné vytvárať, v SNS som od roku 1990 a v žiadnej inej strane nebudem.

Očakávate to aj od ostatných kandidátov?

Pokiaľ tam nie sú nejaké osobné ciele a nezdravá ctižiadosť, tak všetkým by malo ísť predovšetkým o SNS, slovenský národ a slovenskú štátnosť.

Z troch strán bývalej vládnej koalície dosiahol dobrý volebný výsledok len Smer. HZDS nepostúpilo do parlamentu a vy ste oproti voľbám v roku 2006 výrazne stratili. V čom boli podľa vás príčiny tohto stavu?

Som presvedčený, že dva a polročná mediálna kampaň, ktorá bola vedená proti SNS, priniesla našim neprajníkom a nepriateľom ovocie. Pretože stokrát opakovaná lož a dezinformácia sa stala na Slovensku pravdou a veľa našich sympatizantov a voličov uverilo týmto klamstvám. Bohužiaľ, uverili niektorým iným stranám, ako napríklad SaS. Ich klamstvám, ktoré si oni dávali ako programové ciele, a vidíme po voľbách, že z ich programových cieľov sa nesplnilo absolútne nič. Čiže, chcem zdôrazniť, že pozeranie na výsledok parlamentných volieb na Slovensku je veľmi zaujímavé. Tí, ktorí neplnia programové ciele sa dostanú do parlamentu s vysokým počtom hlasov a tí, ktorí hovoria slovenskému národu pravdu pomaly 140 rokov, sa bohužiaľ mediálnou kampaňou dostanú na päť percent. Na Slovensku už je to tak. Stalo sa to aj za účinnej pomoci nášho koaličného partnera, ktorý spravil zo SNS trhací kalendár.

Vám asi nepomáhal žiaden z koaličných partnerov…

Ja som presvedčený, že globálne sily svetové alebo EÚ jednoducho urobili všetko preto, aby národná strana v parlamente nebola. Chvalabohu parlamentnou stranou sme. Je to pre nás veľmi dôležité a veľká výzva, aby sme urobili všetko preto, aby v budúcej vláde nesedeli Maďari a takí ľudia, ako v SaS.

Vy ste dokonca hovorili, že do kampane proti SNS boli prefinancované nejaké peniaze…

Je všeobecne známe, že do tejto protikampane sa dalo minimálne 300 až 350 miliónov korún. Za dva a pol roka sa či už v printových alebo elektronických médiách objavili desiatky článkov a relácii, kde všetci na nás vynášali len to zlé.

Kto to podľa vás zaplatil?

Časť pán Világy zo Slovnaftu, ktorý je predovšetkým značkou MOLu. Tento pán sa ani netají svojimi animozitami voči SNS a mojej osobe. Samozrejme moje sympatie sú asi na rovnakej úrovni, ako jeho ku mne. Tie ostatné sily, či už sú to európski socialisti alebo niektorí globalisti z Európskeho parlamentu, urobili všetko preto, aby to skončilo tak, ako to malo skončiť. Len boli smutní, že sme sa do NR SR predsa len dostali. Navyše, tak ako sa teraz objavili nedostatky pri sčítaní hlasov odovzdaných v referende (obce Ratvaj a Uzovce), tak možno boli aj pri parlamentných voľbách. Keby sa išlo do hĺbky, tak SNS by možno tých percent mala podstatne viac.

Toto by malo asi viac trápiť HZDS a SMK, ktoré sa do parlamentu nedostali vôbec…

Áno, ja si myslím, že HZDS na čele s pánom Mečiarom, ktorý vynášal pohrebné reči smerom k SNS a tiež nás obviňoval z kde čoho, tak sa potvrdilo, že Božie mlyny melú pomaly ale isto. To zlo, ktoré vysielal, tak sa mu vrátilo. A ohľadom Csákyho… On je podstatne hroznejší káder ako Bugár, ale obaja sú rovnakí, môžu si podať ruky. Len Csáky to robí otvorenejšie a priamočiarejšie a Bugár s pokryteckým úsmevom sofistikovanejšie.

Ako chcete bojovať proti tomuto tlaku? V parlamente ste sa síce udržali, no ak bude tlak pokračovať, budete ho musieť nejako vyvážiť…

Pokiaľ ja budem naďalej vo vedení SNS, nebudem meniť nič na svojich cieľoch, pretože tie tri základné piliere, ktoré má SNS už 140 rokov, teda národný, kresťanský a sociálny, to má absolútnu výpovednú hodnotu. My nemusíme hovoriť len o Maďaroch a Cigánoch. Myslím, že máme veľmi dobre prepracované ciele vo všetkých sférach politického, hospodárskeho a ekonomického života našej spoločnosti. Nemáme sa za čo hanbiť a budeme si stáť na svojich doterajších predstavách a cieľoch, lebo ten program je dobrý najmä pre štátotvorný slovenský národ. My tu nie sme kvôli globalizátorom či nadnárodným monopolom, ale kvôli niečomu inému.

Opačný príbeh v parlamentných voľbách ako SMK a HZDS napísala SaS, ktorej poslednou aktivitou bolo referendum. Oni ho považujú za úspech, ako ho vnímate vy?

Ja by som sa na jeho výsledok pozeral z toho uhla pohľadu, že na čo sa vyhodilo sedem miliónov eur. Za tieto peniaze by sa mohli postaviť stovky bytov obyvateľom, ktorým voda zobrala domy. Bol to populistický ťah SaS, ktorý zaplatil štát a oni sa teraz hrdia jeho výsledkom. A ten bol aký? Že sa má, alebo nemá zobrať imunita? Z toho sa niekto nakŕmi? Z toho sa postavia domy? Ja si myslím, že nie. Podľa zákona je referendum neplatné a sedem miliónov bolo vyhodených von oknom. To je podstata.

Ľudí však trápi, že poslanec môže napr. beztrestne rýchlo jazdiť…

Ľudia to hovoria dovtedy, kým sa sami nestanú poslancami. Ak by k tomu došlo, tak hneď by mali iný názor. To je isté.

Myslíte si, že môžete získať späť hlasy, ktoré vám vzala SaS, Smer či HZDS?

O tom som presvedčený, ľudia nie sú padnutí na hlavu. Veď z predvolebných sľubov SaS sa nevyplnilo takmer nič. Keď to nepochopia, tak to bude veľmi smutné. Som presvedčený, že viacerí voliči iných strán sa prebudia a budú vidieť, že SNS ako jediný subjekt na Slovensku hovorí stále to isté a o tých istých priamočiarych cieľoch.

Čo chystá SNS v blízkej budúcnosti?

Musíme si počkať na výsledok snemu a potom začneme svoje aktivity rozvíjať vo všetkých sférach politického života.

21 debata chyba