Skúseného diplomata vymenil Simon za 33-ročnú úradníčku

Slovensko zrejme príde o významný post v rade Medzinárodnej organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v Ríme. Ako už Pravda informovala, minister pôdohospodárstva Zsolt Simon v auguste nečakane odvolal diplomata Ľubomíra Mičeka. Namiesto neho až dva týždne po medializácii kauzy vymenoval 33-ročnú pracovníčku rezortu Denisu Medveďovú. Európska komisia však zvažuje, že tento post obsadí odborníkom, ktorý nebude pochádzať zo Slovenska.

29.09.2010 21:58
Zsolt Simon Foto:
Zsolt Simon nečakane v auguste odvolal skúseného diplomata Ľubomíra Mičeka, ktorého nahradil pracovníčkou rezortu Denisou Medveďovou.
debata (66)

Medveďová vyštudovala Ekonomickú univerzitu a od roku 2006 do marca 2010 zastávala post tretej tajomníčky Stálej misie SR pri Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj v Paríži. Diplomatický zdroj z prostredia Európskej komisie tvrdí, že „o tento post Slovensko na deväťdesiat deväť percent prišlo“. „Komisia nebude Slovensko za tento krok kritizovať, ale je prekvapená jeho naivitou, keď si myslí, že má nárok na tento post,“ povedal diplomat, ktorý roky pôsobí v Bruseli.

Juraj Kadáš z tlačového oddelenia ministerstva pôdohospodárstva nevedel povedať, či rada FAO nášho odborníka akceptuje.

Ministerstvo pôdohospodárstva odmietlo uviesť dôvody, pre ktoré Mičeka v polovici jeho funkčného obdobia odvolalo. Miček pôsobil v diplomacii viac ako deväť rokov a získal po funkcii veľvyslanca druhú najvyššiu diplomatickú hodnosť radca. Patril aj k vyjednávačom pri vstupe Slovenska do Európskej únie práve pri vyjednávaní jednej z najťažších kapitol – poľnohospodárstve. S ministrom sa nezhodli počas Simonovho šéfovania rezortu v rokoch 2002 až 2006 v spore o veľkosť vinohradníckeho územia medzi Slovenskom a Maďarskom pri značke Tokaj. Vyjednávač Miček dostal do prístupovej zmluvy viac hektárov tohto územia v prospech Slovenska.

Personálne rošády, ktoré Slovensko robí po voľbách aj na postoch národných expertov pri Európskej komisii či Rade ministrov EÚ, je podľa nemenovaného diplomata neštandardné. „Brusel len krúti hlavou nad plošnými čistkami. Je to hanba Slovenska a aj mu to škodí.“ Upozorňuje, že plošné výmeny odborníkov vyvolávajú nevôľu a zdržujú prácu expertných komisií.

Spomenul príhodu, keď na rokovanie expertov prišiel nový odborník zo Slovenska. „Rokovanie sa muselo preložiť, lebo úradník sa ďalším 26 expertom ospravedlnil, že problematiku ešte nemá naštudovanú, lebo je nový.“

66 debata chyba