Sulík: Najväčšie problémy s Rómami má Slovensko, pomôžu E-pay karty

Jedno veľké riešenie, ktoré dokáže vyriešiť rómsky problém, neexistuje. Zhodli sa na tom predstavitelia parlamentov krajín Visegrádskej štvorky na stretnutí na hrade Červený kameň.

01.10.2010 18:20
sulík, v4 Foto:
Predseda slovenského parlamentu Richard Sulík spolu s ďalšími predsedami parlamentov V4 rokovali o téme sociálnej inklúzie Rómov.
debata (70)

Ako skonštatoval predseda Národnej rady SR Richard Sulík, najväčšie problémy v tejto oblasti má Slovensko, ktorého osem percent obyvateľstva tvoria práve Rómovia. Podľa predsedníčky dolnej komory českého parlamentu Miroslavy Němcovej si však krajiny ťažko môžu dávať medzi sebou odporúčania, lebo každá krajina má svoje podmienky a svoje špecifiká. Stretnutie však považuje za inšpiratívne pre všetkých.

Hlavnou prioritou riešenia rómskeho problému je podľa všetkých zúčastnených vzdelanie a zhodli sa na tom, že do procesu sociálnej inklúzie Rómov treba zapojiť aj predškolské zariadenia. Ďalšou z možností, ktoré v diskusii rezonovali, sú asistenti vo vzdelávacom procese či zriaďovanie odborných učilíšť pre deti z rómskych osád.

Na Slovensku by sa mali stať realitou tzv. E-pay karty, ktoré nahradia vyplácanie sociálnych dávok v hotovosti. Prostredníctvom kariet si bude možné kúpiť iba vybrané komodity s vylúčením cigariet či alkoholu. Tieto karty by nemohli byť zneužívané úžerníkmi. „Je to projekt, ktorý ešte nebol odskúšaný,“ podotkol Sulík. Ako informoval, začnú s ním v prvých asi desiatich osadách a uvidia, či budú potrebné úpravy. Predseda NR SR si nemyslí, že E-pay karty by mohli prehĺbiť priepasť medzi rómskym a majoritným obyvateľstvom. „Nemá to byť projekt do budúcna obmedzený iba na Rómov,“ dodal.

Zmeniť by sa mohli aj ďalšie veci. V pripravovanom zákone o sociálne odkázaných spoločenstvách by napríklad mal byť zakotvený normatív v bežnej škole na rómskych žiakov v takej výške, ako keď chodia do osobitných škôl. V súčasnosti sa tam totiž mnohí dostanú práve pre toto ekonomické zvýhodnenie, aj keď reálne patria do bežnej školy. Sulík vylúčil zriaďovanie internátov pre rómskych žiakov. Podľa neho by to nebol šťastný krok.

Za jeden z problémov riešenia rómskej problematiky označil Sulík to, že je to beh na dlhé trate. „Dnes musíte vynaložiť úsilie, ktoré prinesie ovocie možno o tri volebné obdobia,“ poznamenal. Jedným z príkladov, že ani vyspelé krajiny nepoznajú spoľahlivé riešenie rómskej problematiky, je podľa neho Francúzsko, ktoré vysťahováva Rómov do ich domovských krajín.

Stretnutie predsedov parlamentov krajín V4 sa uskutočnilo vo štvrtok a v piatok v Častej Papiernické a na hrade Červený kameň. Slovensko predsedá V4 od 1. júla a na jeho čele bude do 30. júna 2011.

70 debata chyba