Radičová: Zažila som peklo nasadeného bieleho koňa

Premiérka Iveta Radičová patrí podľa vlastných slov k ľuďom, ktorí o byt v centre bratislavského Starého Mesta prišli, pretože zažila peklo nasadeného bieleho koňa. Ten vypínal elektrinu a vodu, aby mohol dom použiť na iné účely a vypudil ju zo Starého Mesta. Uviedla to počas parlamentnej Hodiny otázok.

14.10.2010 15:25
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (50)

Premiérka dostala otázku od Andreja Kolesíka (Smer), ktorý sa zaujímal, či šéfke exekutívy neprekáža spôsob, akým jej stranícki kolegovia Ivan Mikloš a Lucia Žitňanská nadobudli „lukratívne byty v bratislavskom Starom Meste“. Kolesíka upozornila, aby nepodozrieval ľudí, ktorí v čase nadobudnutia bytu nemali nič spoločné s možným zneužívaním systému. „Pani ministerka Žitňanská vstúpila do politiky o desať rokov po nadobudnutí bytu,“ zdôraznila.

Diskutujte: Akú známku by ste dali vláde Ivety Radičovej po 100 dňoch a prečo?

Aj preto považuje pýtanie sa na Žitňanskej byt zo strany opozičného poslanca za absurdné. „Možno sú ľudia, ktorí, keď sa narodia, si povedia, že budem politik, ale ona v roku 1992 ako odborná asistentka bola na zozname v poradovníku na byt netušiac, že niekedy bude vôbec v politike,“ povedala Radičová.

Na margo Mikloša pripomenula, že súčasný minister financií vymenil svoj nový trojizbový družstevný byt za trojizbový nájomný byt, ktorý na základe zákona odkúpil. „Štát neprišiel o žiadny byt, lebo išlo o výmenu a v poradovníku sa nikto neposunul. Pán Mikloš požiadal o byt z dôvodu choroby svojho syna,“ konštatovala.

Kolesíkovi tiež odporučila, aby bol dôslednejší a pýtal sa na nadobudnutie bytu v Starom Meste aj bývalého poslanca SNS Jozefa Prokeša, exposlankyne HZDS Kataríny Tóthovej či svojho straníckeho kolegu a poslanca Branislava Ondruša. Posledný menovaný nemal podľa Radičovej právo byt odkúpiť. „Od prijatia zákona si od roku 1993 odkúpilo byty 335 000 ľudí za sumu, ktorá sa z dnešného pohľadu možno javí ako symbolická,“ podotkla.

V súvislosti s legislatívou zdôraznila, že po novembri '89 prešiel bytový podnik reorganizáciou a v roku 1993 za vlády Vladimíra Mečiara bol prijatý zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Ten upravuje okrem iného spôsob a podmienky nadobudnutia vlastníctva bytov a nebytových priestorov v obytnom dome. „Bol prijatý preto, aby si občania mohli pridelené nájomné byty odkúpiť. Byty sa prideľovali tomu, kto bol ochotný ich zrekonštruovať, prípadne poskytnúť byt v inej časti mesta,“ dodala.

50 debata chyba