Žitný do väzenia zatiaľ nepôjde

Fakt, že bývalý moderátor TV Markíza Rastislav Žitný má ísť na dva a pol roka do väzenia pre tragickú autonehodu, pri ktorej zomrel 5-ročný Tomáš Žilavý, už neplatí. Bratislavský krajský súd zrušil včera prvostupňový rozsudok a prípad opäť poslal pred okresného sudcu v Malackách.

21.10.2010 13:03 , aktualizované: 19:33
debata (63)

Nie je jasné, či sa odvolací súd priklonil k odvolaniu Žitného, ktorý žiadal oslobodenie, alebo, naopak, k odvolaniu prokuratúry, ktorej sa nepáčil nízky trest. Rokoval totiž za zatvorenými dverami na neverejnom zasadnutí.

Hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak informoval, že súd zistil vo veci procesné pochybenia. „Taktiež považuje za potrebné zopakovať súdom prvého stupňa niektoré vykonané dôkazy, ako aj potrebu vykonania ďalších dôkazov,“ vysvetlil.

Exmoderátor v lete 2008 za Rohožníkom prešiel vo vysokej rýchlosti v pravotočivej zákrute do protismeru, vrazil do skupiny cyklistov a nakoniec skončil so svojím autom v strome. Nehodu sa pred súdom snažil vysvetliť náhlou stratou vedomia v dôsledku bolestí krčnej chrbtice. K verdiktu Žitného obhajca Ladislav Kuruc povedal, že sa presnejšie vyjadrí až po jeho doručení, keď bude jasné, či súd vyslovil aj právny názor, alebo prípad iba vrátil prvostupňovému súdu. „My sa stále domáhame, aby vec bola riadne objasnená dôkazmi,“ povedal pre agentúru SITA.

„Podrobnosti sa dozvieme až po doručení písomného rozhodnutia, ale beriem to ako vyhovenie nášmu odvolaniu,“ reagoval zasa na verdikt hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry René Vanek.

Prokurátorka sa proti rozsudku odvolala, lebo nebola spokojná s tým, akú rýchlosť ustálil prvostupňový súd. Dvaja prizvaní znalci sa v určení rýchlosti rozchádzali a súd sa priklonil k nižšej. To podľa Vaneka zohralo veľký význam pri rozhodovaní o výmere trestu. „Otázka rýchlosti bude predmetom opätovného prejednania veci,“ predpokladá prokurátor.

Podľa znaleckého posudku znalca Antona Guštaru šiel Žitný na svojom audi rýchlosťou 142 kilometrov za hodinu. Znalec obhajoby Ján Borlok určil rýchlosť na 121 kilometrov za hodinu. Na ceste bola v tom čase predpísaná deväťdesiatka, Žitný pred súdom tvrdil, že šiel maximálne stovkou.

Rodina Žilavých prišla pri nehode o jedného z dvoch synov. Otec sa z následkov nehody liečil niekoľko mesiacov. Od bývalého moderátora žiadajú odškodné necelých 3 400 eur. Ich právny zástupca Adrián Kucek rozhodnutie súdu nekomentoval, kým im nebude doručené rozhodnutie.

Žitný je prvou celebritou, ktorá mala ísť za smrteľnú dopravnú nehodu za mreže. Herec Štefan Skrúcaný, ktorý zabil na priechode pre chodcov v Považskej Bystrici 73-ročnú ženu, alebo herec Marián Labuda, ktorý na diaľnici v Čechách zabil dve ženy, dostali v minulosti iba podmienečné tresty.

Vyšetrovaniu kvôli smrteľnej dopravnej nehode v súčasnosti v Čechách čelí aj slovenská speváčka Dara Rolins. Žitný sa po nehode za moderátorský pult TV Markíza už nevrátil.

63 debata chyba