Medveďom sa vo Vysokých Tatrách zmenšuje životný priestor

Po tom, čo vo štvrtok zaútočil medveď na Skalnatom Plese na človeka, mesto Vysoké Tatry sa obrátilo na ministerstvo pôdohospodárstva, aby mu urýchlene povolilo odstrel tohto zvieraťa. Tvrdí, že medvede sú premnožené, s čím však ochranári nesúhlasia. Poukazujú na to, že je narúšané ich prirodzené prostredie, ktoré sa výstavbou v Tatrách zmenšuje a zvieratá sú tak nútené prichádzať do kontaktu s ľuďmi.

24.10.2010 14:26
medveď Foto:
Po štvrtkovom útoku medveďa sa mesto Vysoké Tatry obrátilo na rezort pôdohospodárstva so žiadosťou o odstrel.
debata (21)

„Biodiverzita je v tejto oblasti taká narušená, že možnosť príjmu prirodzenej potravy je znížená,“ tvrdí Erik Baláž z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK. Medvede podľa jeho slov nemajú kade prechádzať, blízkosť ľudí tak následne zmenšuje ich plachosť. Priamym kontaktom s nimi však útoky môžu pribúdať. Baláž preto hovorí o význame nezasahovania do oblastí s väčším výskytom zvierat. „V Tichej a Kôprovej doline je v porovnaní s okolím Skalnatého Plesa oveľa viac medveďov, za posledných šesťdesiat rokov tu však nedošlo k žiadnemu útoku,“ zdôrazňuje.

Navyše ani štvrtkový útok medveďa nebol bez príčiny, naopak, bol len obranou zvieraťa. Medveď zaútočil na Skalnatom Plese po tom, čo sa pracovník pri kontrole zasnežovacieho zariadenia na svahu pošmykol, spadol a následne sa zrazil s medveďom o niekoľko metrov nižšie. Pracovník utrpel zranenia na stehne i ruke a skončil v nemocnici.

Primátor Tatier Ján Mokoš však napriek tomu chce, aby ministerstvo povolilo odstrel. „Ministra Zsolta Simona som požiadal o urgentné prijatie, na ktorom ho chcem vyzvať na bezodkladnú pomoc pri riešení tejto situácie,“ povedal. Tvrdí, že stretnutia občanov s medveďmi sú takmer na dennom poriadku.

Blízkosť zvierat v okolí zjazdovky medzi Tatranskou Lomnicou a Skalnatým Plesom nie je zriedkavá. Náčelník zoskupenia VLK Juraj Lukáč si to vysvetľuje predĺžením zjazdovky, ktorá podľa neho zasiahla do prirodzeného prostredia pohybu zvierat. Podobné problémy sa objavili už na jar, keď sa na zjazdovku pri Štrbskom Plese opakovane vracal asi 80-kilový medveď.

Mesto Vysoké Tatry žiada o pravidelný odstrel jedincov pravidelne. Primátor sa sťažuje na zdĺhavosť procesu, medvede sa podľa jeho slov do rozhodnutia úradníkov neraz uložia na zimný spánok. Ministra Simona preto žiada o urgentné prijatie. Mokošove tvrdenia o premnožení zvierat Lukáč odmieta. „Je nezmysel hovoriť o správnom počte medveďov. Je ich toľko, koľko je potravy,“ vraví.

Zástupcovia štátnych lesov však medveďa vyhodnocujú ako nebezpečného. „Dôvodom je skúsenosť s útokom. Chceme sa vyhnúť tomu, aby tento jedinec v budúcnosti nekonal pri náhodnom stretnutí z pozície sily,“ vraví Antonín Haratyk z úradu životného prostredia v Poprade.

21 debata chyba