Skúšobná lehota môže trvať aj pol roka

Zamestnávatelia žiadajú predĺžiť skúšobnú lehotu z troch mesiacov až na šesť. Aj takýto návrh zaznel na rokovaní tripartity. Súboj sociálnych partnerov o budúcej podobe Zákonníka práce sa začal. Nový pracovný kódex by mal byť účinný zhruba od polovice budúceho roka.

25.10.2010 21:10
práca, robotník, budova Foto:
Pružnejší pracovný čas, dlhšia nadčasová práca, skrátenie lehoty výpovede či zrušenie súbehu výpovednej lehoty a odstupného – to všetko sú podľa zamestnávateľov opatrenia, ktoré pomôžu vytvoriť nové pracovné miesta a zvýšiť tak zamestnanosť.
debata (23)

„Áno, myslíme si, že tri mesiace často nestačia na otestovanie skutočných schopností zamestnanca. A ak po ukončení tejto lehoty nevykazuje žiadaný výkon, je už ťažké prepustiť ho,“ potvrdil vznesenie požiadavky tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

Súhlasí s ním aj hlavný vyjednávač zväzu strojárskeho priemyslu Juraj Borgula. „Napríklad v profesii montážnika tri mesiace sotva stačia na získanie základných zručností. Dlhšia skúšobná doba by lepšie preverila jeho skutočné schopnosti,“ mieni.

Experiment s polročnou skúšobnou lehotou, ktorú na istý čas zaviedol aj zákonník exministra práce Petra Magvašiho, však absolútne nepripúšťajú odborári. „Šesť mesiacov znamená pre zamestnanca zbytočne dlhé obdobie neistoty. Zamestnávateľ má predsa možnosť prijať pracovníka na rok na dobu určitú, a ak s ním nie je spokojný, zmluvu mu jednoducho nepredĺžiť,“ oponuje predseda Odborového zväzu KOVO Emil Machyna.

Zväčša rovnako protirečivé boli aj ostatné návrhy, s ktorými včera zamestnávatelia a zamestnanci zoči-voči vyrukovali na tripartite. Skonštatoval to po stretnutí aj jej šéf, minister práce Jozef Mihál. „Dajú sa však nájsť i také, na ktorých sa bez problémov nájde zhoda,“ pripustil.

Zamestnávatelia požadujú uvoľniť zákonník vo svoj prospech. Pružnejší pracovný čas, dlhšia nadčasová práca, skrátenie lehoty výpovede či zrušenie súbehu výpovednej lehoty a odstupného – to všetko sú podľa nich opatrenia, ktoré pomôžu vytvoriť nové pracovné miesta a zvýšiť tak zamestnanosť. Tvrdia, že práve súčasná prílišná ochrana zamestnanca im v tom bráni. Zákonník by radi vrátili aspoň do podoby, aká platila za čias exministra práce Ľudovíta Kaníka.

Republiková únia by napríklad podľa Hoštáka prijala zákonník čo „najtenší a najjednoduchší“, aby sa na pracovných podmienkach mohli slobodne dohodnúť predovšetkým zamestnávateľ a zamestnanec. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR požaduje zjednodušiť prepúšťanie zamestnancov. „Čím ľahšie a lacnejšie dokážeme zamestnanca prepustiť, tým ochotnejšie ho budeme schopní aj prijať a vytvoriť tak nové pracovné miesta,“ zdôrazňuje jej viceprezident Rastislav Machunka.

Zástupcovia odborov však na zvýšenie zamestnanosti ponúkajú presne opačný recept. Pracovný čas aj nadčasy treba podľa nich skrátiť a na zabezpečenie výroby prijať ďalších pracovníkov. Nesúhlasia ani so znižovaním nárokov na odstupné či takými formami práce, ktoré zamestnancov zneisťujú. Zákonník by najradšej ponechali v súčasnej podobe, akú v roku 2007 schválila ľavicová Ficova vláda.

„Zamestnávateľom nezáleží na pracovnej flexibilite či náraste zamestnanosti, ale len na znižovaní vlastných nákladov,“ tvrdí Machyna. Podľa neho by zákonník mal predovšetkým chrániť slabšieho, a tým vždy bol, je a bude zamestnanec. Odbory by podľa Machynu súhlasili s nezvyšovaním miezd, ale pri kratšom pracovnom čase aj nadčasoch.

Tripartita sa zaoberala aj tzv. malou novelou zákonníka, do ktorej minister Mihál navrhol zapracovať prijaté smernice Európskej únie v prospech mladých rodín. Konkrétne chce presadiť opatrenie týkajúce sa matiek, prípadne aj otcov vracajúcich sa do zamestnania po rodičovskej dovolenke. Mali by mať nielen právo na rovnakú či rovnocennú pracovnú pozíciu, ale ak medzičasom ich kolegovi vykonávajúcemu porovnateľnú prácu vzrástla mzda, mala by sa o takú istú sumu zdvihnúť aj im.

Zamestnávatelia však s takouto zmenou nesúhlasia. „Požiadavka by išla nad európsky rámec,“ tvrdí Hošták. Pripomína, že matky viacerých detí vypadávajú z práce niekedy až na šesť či osem rokov. A za ten čas nielenže strácajú potrebné pracovné návyky, ale nezískajú ani rovnakú prax ako ich kolegovia, ktorí pracovali priebežne.

„A prečo majú poslanci zaručené právo vrátiť sa po odchode z parlamentu hoci aj po ôsmich rokoch na pôvodné pracovisko a bez strát výhod?“ pýta sa Machyna. Podľa neho je práve starostlivosť o matky s deťmi šancou zlepšiť nepriaznivý demografický vývoj, na ktorom štátu musí záležať.

Sociálni partneri sa na stretnutí dohodli aj na vytvorení dvoch pracovných skupín – politickej a expertnej. Na politickej úrovni by sa mali rozhovory o novele začať už na budúci týždeň, odborníci sa majú stretnúť 15. novembra. Koncom novembra sa chystá ďalšie stretnutie tripartity k zákonníku. Mihál mieni dať partnerom čo najširší priestor na hľadanie spoločných riešení, no zároveň má právo posledného slova.

Aj koalícia je pripravená voľnejší zákonník podporiť „Najprv však musíme dôkladne poznať návrh novely,“ uviedla poslankyňa KDH Mária Sabolová. Podľa kresťanských demokratov nemusia všetky tvrdé požiadavky zamestnávateľov, napríklad aj na predĺženú skúšobnú lehotu, v parlamente prejsť.

Čo chcú sociálni partneri zmeniť v Zákonníku práce

Požiadavky zamestnávateľov

  • flexibilný pracovný čas
  • uvoľnenie nadčasovej práce
  • pružnejšie možnosti pre zmenu miesta výkonu práce
  • jednoduchšie prijímanie a prepúšťanie zamestnancov (aby sa mohli vytvárať nové pracovné miesta)
  • zrušenie súbehu výpovednej lehoty a odstupného
  • skrátenie výpovednej lehoty a odstupňovanie jej dĺžky podľa času odpracovaného pre firmu
  • obmedzenie právomocí odborárskych bosov, dôsledná kontrola odborov
  • čo najstručnejší a najjednoduchší Zákonník práce, väčší priestor majú dostať individuálne dohody zamestnanca so zamestnávateľom
  • v malej novele Zákonníka práce nesúhlasia s tým, aby matky po rodičovskej dovolenke získali rovnocenné a rovnako platené miesto ako kolegovia, ktorí priebežne pracovali

Požiadavky odborárov

  • definovať, čo je závislá pracovná činnosť
  • skrátiť pracovný čas a nadčasy (aby sa mohli vytvárať nové pracovné miesta
  • zachovanie postavenia odborov vo firmách
  • čo najmenej ďalších zmien v súčasnom Zákonníku práce, ktorý chráni zamestnancov
  • v malej novele súhlasia s tým, aby matky po rodičovskej dovolenke získali rovnocenné a rovnako platené miesto ako kolegovia, ktorí priebežne pracovali
23 debata chyba