Koalícia príde s imunitou opäť na budúci rok

Plán Ivety Radičovej čím skôr zúžiť poslaneckú imunitu nevyšiel. Vládna koalícia momentálne nemá dostatok síl, aby ju presadila v parlamente. Zúženie imunity tak bude pravdepodobne témou budúceho roka.

26.10.2010 18:02 , aktualizované: 20:16
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (32)

„Imunity bolo za posledné týždne už dosť, ale nevzdávame sa tejto ambície,“ povedal šéf klubu KDH Pavol Hrušovský. Prihovára sa za trpezlivé rokovania a bol by rád, aby sa našla zhoda aj s opozíciou. Podobný názor má aj šéf Mosta-Híd Béla Bugár: „Nezaujíma ma, či to bude o mesiac, o dva alebo o tri. Dôležitá je dohoda.“

Parlament neschválil vládny návrh ústavného zákona, ktorý mal poslancom a sudcom zrušiť trestnoprávnu imunitu. V hre tak zostal len obyčajný zákon o zrušení priestupkovej imunity. Na prijatie ústavného zákona bolo potrebných aspoň 90 hlasov. Opozícia ich má len 79. Za návrh napokon hlasovalo iba 75 poslancov vrátane dvoch opozičných poslancov SNS Anny Belousovovej a Rudolfa Pučíka.

Šéf poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár si myslí, že koalícia vyslala občanom jasný signál, že je za zrušenie imunity. Opozícii, ktorá vopred avizovala, že zákon nepodporí, odkázal, aby „si vstúpila do svedomia“.

Podpredseda Smeru Pavol Paška zopakoval, že jedným z dôvodov odporu Smeru bola hrozba kriminalizácie bývalých členov vlády. V septembrovom referende sa občania mali podľa neho možnosť vyjadriť k imunite poslancov, ale zúčastnili sa na ňom „vo výrazne menšinovom počte“. Myslí si, že bumerang v podobe imunity sa bude opozícii stále vracať a riešenie preto vidí len v „konsenzuálnom prístupe“.

Podľa predsedu SNS Jána Slotu sa takýto výsledok hlasovania dal očakávať. Na otázku, či podporí aspoň zrušenie priestupkovej imunity, povedal, že najjednoduchšie by bolo zrušiť parlament a potom by už nebolo o čom hlasovať. „Potom zrušme všetko, zrušme prezidenta, zrušme parlament, zrušme štát,“ vravel Slota.

Na decembrovej schôdzi by sa už zákon o zúžení aspoň priestupkovej imunity nemal objaviť. Pavol Hrušovský povedal, že koalícia by sa mala sústrediť hlavne na reformný balíček a zákon o štátnom rozpočte.

Dnes nie je ani jasné, či priestupkovú imunitu predloží do parlamentu vláda alebo poslanci. Dokonca sa objavili hlasy, že aj v radoch koalície sú poslanci, ktorí majú problém so zrušením priestupkovej imunity. „Názory sa rôznia, zhoda nie je ani v jednom klube taká, aby som s istotou mohol povedať, že ktorýkoľvek klub vrátane KDH podporí absolútne zrušenie priestupkovej imunity,“ povedal Hrušovský. V zásade však podľa neho je záujem poslaneckú imunitu zúžiť.

Poslanec SaS Igor Matovič z hnutia Obyčajní ľudia k tomu podotkol, že v parlamente sú starí kapri, ktorí sú toho názoru, že poslancovi imunita patrí, ale ,,mladé šťuky s tým nesúhlasia". Podľa Matoviča sú starí kapri aj v koalícii.

Jedna z dôležitých tém premiérky Ivety Radičovej tak zostáva nenaplnená. Ústavný zákon bol jeden z prvých, ktorý vláda predložila do parlamentu. Premiérka presadzuje absolútne zrušenie priestupkovej imunity, nie jej zúženie. Na jej prijatie stačí obyčajný zákon. Koalícia ho môže prijať aj bez opozície. Teoreticky by na jeho schválenie stačilo len 39 poslancov, ak by sa ich prezentovalo na hlasovaní najnižší možný počet 76.

32 debata chyba