OKS tlačí na SDKÚ pre Trnku

Štyria poslanci Občianskej konzervatívnej strany vyslali najsilnejšej vládnej strane SDKÚ signál, aby sa so zvyškom koalície dohodla na spoločnom kandidátovi. Ak by totiž parlament opätovne zvolil za generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, poslanci OKS sú pripravení nehlasovať spolu s koalíciou o veciach, ktoré budú nad rámec programového vyhlásenia vlády.

27.10.2010 10:44
Zajac, Trnka Foto:
Predseda OKS Peter Zajac (vľavo) je proti kandidatúre Dobroslava Trnku za generálneho prokurátora.
debata (14)

Podľa predsedu OKS Petra Zajaca ich postoj možno vnímať ako istú formu tlaku na SDKÚ. „Zaujímame jasný postoj už teraz, aby nevznikli pochybnosti. To by mala urobiť každá z koaličných strán a zaujať jasný postoj k voľbe generálneho prokurátora vopred.“

Zajac tvrdí, že ak Trnka zostane vo funkcii, v oblasti spravodlivosti sa nebudú diať žiadne reformy. „Kombinácia generálneho prokurátora Trnku s predsedom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom tomu jednoducho zamedzí a zabetónuje dnešný stav na najbližšie volebné obdobie,“ myslí si.

Poslanci OKS kandidovali do parlamentu na kandidátke Bugárovho Mostu – Híd. V prípade zvolenia Trnku by klub Mostu neopustili a ďalej by podporovali Radičovej vládu. Podpredseda OKS, poslanec Ondrej Dostál povedal, že zvolenie Trnku časťou koalície v spolupráci s opozíciou by bolo závažným porušením koaličnej dohody v zásadnej otázke. „Vyvodili sme preto záver, že sa budeme cítiť viazaní vládnym programom, ale v ostatných veciach budeme hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia,“ povedal Dostál.

Člen Predsedníctva Mostu László Nagy očakáva, že štyria poslanci OKS sa neodchýlia od programu Mostu, za ktorý kandidovali do parlamentu. Myslí si, že pre každého v poslaneckom klube by mali aj do budúcnosti platiť spoločné pravidlá.

Člen Prezídia SDKÚ Martin Fedor verí, že poslanci OKS budú aj naďalej hlasovať s koalíciou a že všetky vládne strany sa nakoniec dohodnú na spoločnom kandidátovi. Parlament bude o budúcom generálnom prokurátorovi hlasovať na budúci týždeň. Fedor predpokladá, že sa tento čas využije na rokovania.

14 debata chyba