Železnice posilnia aj vlaky v regiónoch

Ľudia sa už začali vo veľkom presúvať naprieč Slovenskom domov za rodinami a príbuznými na Sviatok všetkých svätých. Železniční a autobusoví dopravcovia tak už od štvrtka pridávajú posilové spoje, aby zvládli nápor cestujúcich. Železničná spoločnosť Slovensko v tomto roku pridá aj vozne k 130 vlakom premávajúcim v regiónoch.

28.10.2010 12:10
vlak, stanica Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Zamerali sme sa v tomto roku okrem každoročného sviatočného posilňovania železničnej dopravy aj na posilnenie vlakov v regiónoch,“ uviedla Zuzana Červená zo Železničnej spoločnosti Slovensko. Napríklad v okolí Zvolena sa počas Dušičiek posilní 62 vlakov, v Košiciach to bude 42 a v Bratislave desať vlakov.

Okrem toho vypravia železnice spolu 24 mimoriadnych celoštátnych spojov, najviac v pondelok 1.¤novembra. Cestujúci dostanú k dobru ďalších jedenásť vlakov. Podľa Červenej je v súčasnosti miest vo vagónoch dostatok a lístky sa dajú kúpiť na všetky vlaky v rámci Slovenska aj cez internet.

Mimoriadne spoje pridávajú aj autobusoví dopravcovia. Robia tak priamo podľa situácie a aktuálnej vypredanosti spojov. „Ľudia si cestovné lístky kupujú v poslednú chvíli, preto ešte nevieme presný počet posilových spojov,“ vysvetlila Eva Vozárová, hovorkyňa bratislavského dopravcu Slovak Lines.

Najväčší záujem je podľa jej slov o cestovanie vo štvrtok na linke do Košíc. „Všetky spoje týmto smerom sú už vypredané, momentálne sa ponúkajú lístky na posilový spoj,“ dodala Vozárová.
V opačnom smere do hlavného mesta sa zase predávajú najviac lístky na utorok. „Na tento deň sme už takisto pridali posilový spoj, a to z Prešova,“ doplnila Vozárová.

V medzinárodnej doprave zažívajú najväčší nápor linky do Londýna, Rotterdamu, Paríža a späť. Prešovská SAD má zase vypredané na štvrtok a na piatok spoje z Prahy do Košíc a Prešova a zároveň pondelkové spoje naspäť. Na vyťažené linky preto hneď nasadzujú viackapacitné autobusy.

debata chyba