Fico pripustil, že by neodmietol funkciu generálneho prokurátora

Staronový predseda Smeru Robert Fico pripustil, že by zrejme neodmietol ponuku byť generálnym prokurátorom. "Myslím, že to povedal futbalista Hamšík. Povedal, že v tom talianskom klube, v ktorom teraz je, sa strašne dobre cíti, že dokonca predĺžil s nimi zmluvu, ale ponuka od Manchesteru United by sa ťažko odmietala," odpovedal Fico v relácii televízie TA3 V politike na otázku, či by ponuku obsadiť spomínaný post prijal.

13.11.2010 21:30
Robert Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico
debata (44)

V súvislosti s tým, že v minulosti sa o ňom ako o kandidátovi na generálneho prokurátora uvažovalo, Fico pripomenul, že v tom čase ešte nespĺňal vekové kritérium na túto funkciu. „Nie je o čom sa baviť. Bola to len taká nejaká rétorika niekoho, ale keď nespĺňate podmienky, tak nespĺňate podmienky,“ vyhlásil.

Dotkol sa aj témy svojej prípadnej kandidatúry v prezidentských voľbách v roku 2014. Na priamu otázku, či sa bude o post hlavy štátu uchádzať odpovedal, že je to ešte ďaleko. „Ja neviem, či dnes prídem zdravý domov,“ poznamenal. Zároveň upozornil, že ako expremiér by mal v boji o funkciu prezidenta asi menšiu šancu uspieť ako kandidát, ktorý nebol v „konfliktoch exekutívneho charakteru“. „Výhodu bude mať ten, kto nebol v takýchto konfliktoch,“ poznamenal.

Fico si myslí, že premiérom či expremiérom šance na úspech v prezidentských voľbách znižuje aj fakt, že polarizujú spoločnosť. „Majú veľa sympatizantov, ale aj odporcov,“ vysvetlil s tým, že odporcovia nebudú nikdy uvažovať o tom, že podporia expremiéra, s ktorým nesympatizujú. Preto sa domnieva, že šéfovia exekutívy, aj tí bývalí, by mali zvažovať svoju kandidatúru v prezidentských voľbách.

V súvislosti so súčasnou politickou situáciou na Slovensku uviedol, že podľa neho vláda v terajšom zložení nevydrží do najbližších riadnych parlamentných volieb v roku 2014. „Bol by to asi malý politický zázrak,“ zdôraznil expremiér, ktorý však nepredpokladá, že sa uskutočnia predčasné voľby.

„Neverím, že by si poslanci vypustili svoj vlastný rybník,“ zdôvodnil. Skôr očakáva rekonštrukciu kabinetu. Pripustil, že ak by k tomu došlo a Smer by mal príležitosť vstúpiť do vlády, je pripravený ju využiť. Spojil by sa aj so stranami zo súčasnej pravicovej koalície. „Iná možnosť ako kombinácia Smeru a niekoho z vládnej koalície neprichádza bez parlamentných volieb do úvahy,“ vysvetlil.

44 debata chyba