Radičová nové zmluvy nezverejnila

Premiérka Iveta Radičová si dáva načas so zverejnením novouzatvorených zmlúv. Už pred dva a pol mesiacom zriadila centrálny portál zmluvy.gov.sk, na ktorom sú však zatiaľ len zmluvy predchádzajúcej vlády.

20.11.2010 16:49
Iveta Radičová Foto:
Iveta Radičová
debata (65)

Radičovej Úrad vlády zverejnil v rámci svojej záložky 448 už neúčinných a 85 platných zmlúv uzatvorených do 9. júla tohto roku. Nové kontrakty na internetovej stránke chýbajú. Premiérka v parlamente presadzuje zákon, ktorý má od 1. januára zaviesť takúto povinnosť pre všetky ministerstvá a ústredné orgány štátnej správy. Zmluvy o vynakladaní verejných financií dokonca podľa nových pravidiel nemajú vstúpiť do platnosti skôr, ako budú zverejnené.

„Zverejňovanie zmlúv nijako nemešká,“ bráni Radičovú jej hovorca Rado Baťo. „Zmluvy zverejňujeme bez toho, aby nás k tomu tlačil nejaký záväzok alebo zákon,“ hovorí.

Prečo Úrad vlády urobil deliacu čiaru medzi vlastnými zmluvami a zmluvami uzatvorenými za predchádzajúcej garnitúry, Baťo nevysvetlil. Zmluvy podľa neho zverejňujú spolu vo väčších balíkoch a tie nové zverejnia do konca roka. „Momentálne zároveň vrcholia prípravy interných postupov, aby sme boli pripravení v rámci štátnej správy splniť požiadavky návrhu zákona, ktorý je v parlamente,“ doplnil.

Podľa riaditeľa Transparency International Slovensko Gabriela Šípoša štátnym orgánom nič nebráni už teraz zverejňovať novouzatvorené zmluvy na webe.

Register v súčasnej podobe neumožňuje prehľadnú orientáciu ani rýchle vyhľadávanie. Ak človek presne nevie, čo hľadá, musí prezerať zmluvu za zmluvou, čo je časovo náročné.

Predchádzajúca vláda Roberta Fica zmluvy na webe nezverejňovala. Poslanec Braňo Ondruš (Smer), ktorý bol šéfom tlačového odboru Úradu vlády, tvrdí, že na požiadanie za posledné dva roky sprístupnili okolo tridsať zmlúv. Na požiadanie sprístupňuje zmluvy aj Radičovej Úrad vlády. Opozícia dnes kabinetu vyčíta, že prijal uznesenie zverejniť zmluvy len z predchádzajúceho volebného obdobia.

Radičovej register obsahuje zatiaľ zmluvy siedmich ministerstiev, na ďalších šesť rezortov iba odkazuje. Ani tieto ministerstvá nové zmluvy na svoje stránky zatiaľ nezavesili. Výnimkou je zrejme iba ministerstvo spravodlivosti, ktoré podľa hovorcu Petra Bublu zverejňuje každý kontrakt do dvoch-troch dní po jeho podpísaní.

Bubla však pripustil, že nové zmluvy sú medzi starými ťažko nájditeľné. „Pokúsil som sa ich nájsť, ale ani mne sa to nepodarilo,“ priznal. Nedostatok má od januára odstrániť nový centrálny register zmlúv.

65 debata chyba