Detenčný ústav má byť o osemnásť mesiacov, nie je jasné odkedy

Slovensko potrebuje detenčný ústav pre duševne chorých páchateľov trestných činov ako soľ. Myslí si to jeden z iniciátorov jeho zriadenia, riaditeľ Psychiatrickej nemocnice Philippa Pinela v Pezinku Pavel Černák. Za pravdu mu dáva aj súdny znalec a sexuológ Róbert Máthé. No pripomína, že diskusia na túto tému sa rozbehne vždy len vtedy, keď nejaký deviant spácha trestný čin. Potom táto téma opäť upadne do zabudnutia.

22.11.2010 11:38
detenčný ústav Foto:
Detenčný ústav pre duševne chorých páchateľov, prvý svojho druhu na Slovensku, sa má nachádzať v areáli Psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
debata

Ústav síce ochráni spoločnosť pred opakovanými trestným činmi určitého druhu, ale nemá plniť preventívnu úlohu. „Nepoznám štatistiky, ktoré by hovorili o tom, či duševne chorí páchatelia sa dopúšťajú trestných činov častejšie ako recidivisti, ktorí netrpia duševnou poruchou. A problém recidivistov, ktorí netrpia duševnou poruchou, detenčný ústav určite riešiť nebude,“ hovorí Marek Zelman, riaditeľ Psychiatrickej nemocnice v Hronovciach pri Leviciach, kde má byť detenčný ústav napokon umiestnený. ,,Je predpoklad, že niektorí ľudia strávia v detenčnom ústave dlhé roky alebo celý zvyšok života," dodáva.

Staré zrušili, vypísali nové

Zmluvu medzi ministerstvami spravodlivosti a zdravotníctva o zriadení detenčného ústavu podpísali ešte v roku 2006 ministri Rudolf Zajac a Daniel Lipšic. Plán zrekonštruovať na tento účel chátrajúci objekt patriaci Psychiatrickej liečebni v Sučanoch pri Martine nevyšiel. Minulá vláda v roku 2008 rozhodla o stavbe detenčného ústavu pri Psychiatrickej nemocnici v Hronovciach pri Leviciach. Presnejšie, tomuto cieľu by mala po dostavbe poslúžiť dvadsať rokov rozostavaná budova, určená pôvodne na rozšírenie kapacít nemocnice. Na jej dokončenie však neboli peniaze.

V uznesení vlády z 1. júla 2008 sa uvádza, že stavebné práce budú trvať približne 18 mesiacov, ale termín ich začatia bude závislý od skončenia verejného obstarávania na výber dodávateľa stavebných prác. „V súčasnosti prebieha proces verejného obstarávania,“ napísala v stanovisku hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová. Na doplňujúce otázky, kedy sa proces verejného obstarávania skončí, koľko firiem sa v rámci neho zatiaľ prihlásilo a či nebude problém s personálnym obsadením ústavu, hovorkyňa odpovedala, že minister zdravotníctva a ministerka spravodlivosti sa v najbližšom čase stretnú a všetko doriešia.

Riaditeľ Zelman hovorí, že 13. októbra tohto roku vypísali novú súťaž. Predtým vypísané verejné obstarávanie zrušili, pretože zriaďovateľ nemocnice sa rozhodol zadať práce na dostavbu objektu, ako aj na zabezpečenie priestoru ochranným plotom, jednému dodávateľovi, a nie v dvoch fázach, ako sa pôvodne zamýšľalo. Počet uchádzačov prihlásených do súťaže zatiaľ nepozná, rovnako ani termín jej skončenia, no predpokladá, že sa tak stane najskôr v januári.

Pilotný projekt

Projekt počíta s kapacitou 36 – 72 postelí vo vyše 30 izbách, čo však neodráža skutočnú potrebu. „Má to byť pilotný projekt, ktorý ukáže, nakoľko sú tie čísla reálne. Keďže nemáme ani jeden ústav, nemáme s tým žiadne skúsenosti,“ vraví Zelman a pripomína, že v Českej republike, kde je detenčný ústav s kapacitou 48 miest, sú zatiaľ traja klienti. „Určite bude nevyhnutná diskusia o tom, na základe akých kritérií tam bude možné človeka umiestniť.“

„Detenčný ústav by bol určený pre páchateľov závažných trestných činov, ktorí trpia napríklad sexuálnou deviáciou, odsedia si svoj trest, ale súd im nariadil aj ochrannú liečbu ústavnou formou,“ objasňuje poslanie detenčného ústavu psychiatrička a sexuologička, primárka psychiatrického oddelenia Fakultnej nemocnice v Trnave Dana Šedivá.

Po absolvovaní trestu odňatia slobody sa dnes totiž títo páchatelia dostanú do civilných psychiatrických nemocníc. „Existuje medzi nimi skupina pacientov, ktorí sú vlastne neprepustiteľní, pretože napriek liečbe nezískajú dostatočný náhľad na svoju deviáciu a zo sexuologicko-psychiatrického hľadiska sú stále nebezpeční,“ vraví primárka. „Štát sa ich zbavuje tým, že keď si trest odsedia, pošle ich do nemocnice.“ Podľa nej však takí ľudia nemajú v bežných zdravotníckych zariadeniach čo hľadať.

„Musíme byť voči týmto ľuďom veľmi opatrní aj pokiaľ ide o priepustky, aj pokiaľ ide o ukončenie liečby, lebo deviácia sa nedá vyliečiť alebo odstrániť, dá sa akurát potlačiť,“ upozorňuje Máthé „Tak ako sme my nemuseli urobiť nič pre to, aby sme boli heterosexuáli, tak ani oni nemuseli urobiť nič pre to, aby sa stali deviantmi. Ten program je v človeku a v určitom období života sa rozbehne. Ide o to, aby sa spoločnosť pred týmito ľuďmi chránila.“

debata chyba