Radičová je klamárka, opakuje Fico

Premiérka Radičová je klamárka, ktorá klame vždy, keď sa pod ňou trasie stolička, povedal bývalý predseda vlády a šéf najsilnejšej strany Smer Robert Fico.

06.12.2010 16:18 , aktualizované: 17:17
Robert Fico, Smer Foto:
Predseda Smeru Robert Fico
debata (640)

„Klamala pri privatizácii, pri kauze "Hayekovci“, či keď hovorila o dôstojnej tajnej voľbe generálneho prokurátora bez ohľadu na to, ako to dopadne. „Je to čosi, čo sa ešte nikdy nestalo, že vládna koalícia zakázala svojim vlastným poslancom voliť a dala im príkaz., čo majú zajtra robiť. Je to porušenie Ústavy SR, ktorá hovorí o tom, že poslanci majú vykonávať svoj mandát slobodne,“ dodal Fico.

Myslíte si, že prokurátora by poslanci mali voliť verejne?

Fico zároveň vyzval Radičovú, aby v utorok súhlasila s tajnou voľbou a prípadne ju aj spojila s otázkou vyslovenia dôvery vláde. Ak ju získa, predseda Smeru jej vraj prvý zablahoželá. 

Fico pre rozhodnutie koalície nevylučuje, že Smer stiahne z voľby svojich skrutátorov. Už len samotná skutočnosť, že všetci poslanci vládnej koalície majú v úmysle prevziať si hlasovací lístok, ale nehlasovať, podľa Fica naznačuje, že sa jednotliví poslanci nebudú rozhodovať slobodne. Dodal, že mu to pripomína situácie, keď v prípade iných volieb ľudia za úplatu vynášajú z volebných miestností hlasovacie lístky.

V rozpore s ústavou môže byť podľa neho aj zámer vládnej koalície zmeniť zákon o rokovacom poriadku Národnej rady (NR) SR tak, aby bola nasledujúca voľba generálneho prokurátora už verejná. „Ak sa bude voliť verejnou voľbou, je to návrat k totalite, porušenie ústavných práv ďalších kandidátov a dôkaz neschopnosti vládnej koalície,“ zdôraznil. Ak bude totiž pri verejnej voľbe zvolený prvý z prihlásených kandidátov, o ďalších sa už hlasovať nebude, čo je podľa Fica porušením rovnosti šancí pri voľbe.

Na otázku, kto sú šiesti koaliční poslanci, ktorí nepodporili Jozefa Čentéša, Fico odpovedal, že ich nepozná a nevidí nič zlé na tom, ak sa rozhodli vyjadriť iný názor na voľbu generálneho prokurátora ako zvyšok koalície. Podpredseda Smeru Robert Kaliňák ho doplnil, že títo ľudia sú neustále zastrašovaní a označovaní za zradcov, pričom to pokojne môžu byť tí istí ľudia, ktorí Trnku podporili pred siedmimi rokmi, keď získal v parlamente podporu naprieč politickým spektrom.

640 debata chyba