Smer žiada Lipšicov odchod, tvrdenia policajtov o kauze si odporujú

Smer požiadal premiérku Ivetu Radičovú, aby okamžite odvolala ministra vnútra Daniela Lipšica. Dôvodom majú byť slová generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktoré podozrievajú nominanta KDH z vyvíjania nátlaku na vyšetrovateľov. Podľa predsedu strany Smer Roberta Fica bola reakcia rezortu vnútra veľmi nedôveryhodná.

09.12.2010 16:46 , aktualizované: 23:55
Lipšic, minister, KDH Foto:
Minister vnútra Daniel Lipšic.
debata (316)

„Je zrejmé, že vedenie vnútra preukázateľne vytváralo nátlak na vyšetrovateľku údajnej nahrávky,“ uviedol expredseda vlády. „Ide o nátlak na vyšetrovateľov s cieľom zlikvidovať opozíciu. Môžu si podať ruky s tými z 50-tych rokov minulého storočia,“ dodal.

„Ak tri osoby na takej pozícii hovoria o nátlaku, premiérka nemôže mlčať. Samozrejme v posledných dňoch o nej vysokú mienku nemáme, ale ak tu bude mlčať, my začneme konať,“ poznamenal.

Fico zároveň uviedol, že teraz už chápe snahu koalície za každú cenu zvoliť svojho generálneho prokurátora.

Udalosti a vyjadrenia posledných dní podľa premiérky Ivety Radičovej jednoznačne dokazujú, že výmenu vedenia potrebuje generálna prokuratúra, nie ministerstvo vnútra.

Lipšic: Nedovolím zastrašovanie policajtov

„Prečo je zrazu toľko nervozity a klamstiev " pýtal sa minister Lipšic v reakcii na vyjadrenia Fica. "Minulý týždeň sa na Generálnej prokuratúre chystala veľká oslava. Jedna "závadová“ osoba tam prišla so škatuľami plnými šampanského. Oslava sa nakoniec nekonala, pretože v parlamente nebol generálny prokurátor zvolený, " povedal, čím odôvodnil celú mediálnu prestrelku.

„Odporučil by som pánovi Ficovi prečitať si vyjadrenie Kováčika, v ktorom hovorí, že bol naňho vyvíjaný mediálny tlak, nie politický.“ Nás­ledne poskytol médiám úradný záznam vyšetrovateľky. „V tomto zázname vyšetrovateľka odmietla akýkoľvek nátlak.“

Zároveň sa vyjadril, že nedopustí, aby sa za jeho ministrovania policajti v kauzách nechali zastrašiť. " Napriek zvyšenému hlasu pána Fica chcem povedať, že pokiaľ budem minister ja, nedopustím, aby došlo k zastrašovaniu policajtov v kauzách. Polícia bude mať voľné ruky, či pôjde o politika, mafiána alebo kohokoľvek, kto poruší zákon," uzavrel minister.

Lipšic nenahliadal do spisu zaoberajúceho sa kauzou financovania Smeru. „Samozrejme, o prebiehajúcich vyšetrovaniach je minister vnútra informovaný. Oprávnene a podľa zákona. O tom hádam nikto nepochybuje, povedal na brífingu Lipšic. O záveroch prípadu financovania Smeru informoval Lipšica prezident Policajného zboru SR Jaroslav Spišiak. "Teraz kde je problém? Je problém, že minister vnútra je informovaný o tom, čo robí polícia? To hádam problém nie je. Problém podľa mňa bol, keď v minulosti minister vnútra na tlačovej konferencii čítal zo spisu,“ konštatoval Lipšic.

Minister vnútra by považoval za vhodné, správne a transparentné, keby sa rozhodnutia vyšetrovateľky a špeciálneho prokurátora v kauze financovania Smeru zverejnili. Myslí si, že ľudia majú právo mať informácie, o zverejňovaní rozhodnutí prokuratúry existujú aj rozhodnutia súdov.

„Komu vadí, aby boli tieto informácie zverejnené. Komu vadí, aby keď existuje vážne podozrenie, bolo preskúmané znalcami. Pán generálny prokurátor v júni tvrdil, že konkrétne indície o nezákonnom financovaní nechá preskúmať kriminalistickým ústavom. To bolo vyjadrenie pána Trnku. Moja otázka znie, čo sa odvtedy zmenilo. Okrem toho, že nedostal hlasy poslancov vládnej koalície,“ podotkol Lipšic.

Kováčik sa cíti pod nátlakom

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa spýta vyšetrovateľky prípadu financovania strany Smer, kto nahliadol do vyšetrovacieho spisu, kto ho mal k dispozícii a či o tomto nahliadnutí do spisu bol spracovaný aj úradný záznam.

„V prípade pochybenia a porušenia príslušných ustanovení Trestného poriadku budem trvať na vyvodení zodpovednosti voči kompetentnej osobe,“ uviedol Kováčik v stanovisku. K takémuto postupu a rozhodol po stredajšej tlačovej besede vedenia ministerstva vnútra a polície. Na nej sa hovorilo o Kováčikovom rozhodnutí zrušiť uznesenie vyšetrovateľky o začatí trestného stíhania vo veci financovania strany Smer. Kováčik je na základe vyjadrení z konferencie presvedčený, že minimálne policajný prezident Jaroslav Spišiak mal spis k dispozícii a minister vnútra Daniel Lipšic bol oboznámený s Kováčikovým rozhodnutím.

„Je neprijateľné, aby prokurátor po vydaní svojho rozhodnutia bol vystavený priamo mediálnemu tlaku a bol na neho vyvíjaný nátlak v súvislosti s jeho rozhodovaním, keď nekompetentné osoby verejne v priamom prenose kritizovali jeho rozhodnutie, pričom hodnotili konkrétne dôkazy vykonané v rámci predprípravného konania a to zverejňovaním poloprávd až klamstiev,“ vyhlásil Kováčik.

Takýto postup považuje za hrubé zasahovanie do nezávislosti a samostatnosti prokuratúry a konkrétneho rozhodovania vo veci, pričom sa vážne obáva, že je na jeho osobu ako aj ostatných prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR vyvíjaný nátlak.

Ide vraj aj o kauzy SDKÚ a KDH

„A to v súvislosti s rozhodovaním v ďalších závažných veciach, konkrétne mám na mysli financovanie strany SDKÚ ako aj nové trestné oznámenie na financovanie strany KDH,“ spresnil Kováčik a dodal, že „kladiem si otázku, či aj v týchto veciach ak rozhodneme inak, ako si predstavujú určití ľudia, budeme vystavení mediálnemu tlaku, verejnému kritizovaniu a hanobeniu našej práce.“

Kováčik vyzýva všetkých kompetentných, aby zamedzili nátlaku, ktorý je podľa neho momentálne vyvíjaný na prokurátorov a aby prestali nekompetentní ľudia s negatívnou medializáciou práce prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry.

„Ak má niekto pocit, že som pri svojom rozhodovaní postupoval nesprávne, odporúčam mu využiť ustanovenia Trestného poriadku a požiadať o preskúmanie zákonnosti môjho postupu. Odmietam však, aby niekto takto konal mimo zákona a takýmto spôsobom vyvíjal nátlak na prokurátorov a ich rozhodovaciu činnosť,“ uzavrel Kováčik.

Polícia: Nerobili sme nátlak

Prezídium Policajného zboru tvrdí, že na vyšetrovateľku nebol v trestnom postupe vyvíjaný žiadny nátlak iných osôb, čo vyšetrovateľka potvrdzuje aj úradným záznamom. Podľa informácií Pravdy je vyšetrovateľka momentálne v zlom psychickom stave. „Vedenie polície ju pred médiami ukrýva, aby o tom nerozprávala,“ uviedol zdroj blízky polícii.

Šéf Úradu boja proti korupcii Peter Kovařík uviedol, že vyšetrovateľka medializovaného prípadu sa osobne rozhodla neposkytovať vyjadrenia pre médiá a že jej rozhodnutie rešpektuje. „Vyšetrovateľka rozhodla samostatne a nezávisle. Po vykonaní všetkých do úvahy pripadajúcich dôkazov dospela k záveru, že odmietnutie veci nie je možné,“ povedal Kovařík. Odmieta, že bol na ňu vyvíjaný nátlak, aby vydala uznesenia o začatí trestného stíhania.

Podľa Kovaříka sa vyšetrovateľka s ministrom stretla len raz, keď bol vypovedať, a odmieta, že by komunikovala so štátnym tajomníkom alebo prezidentom Policajného zboru. „Do vyšetrovacieho spisu nenazerali neoprávnené osoby. Spis je uložený len u vyšetrovateľky a nebol poskytnutý inej osobe. V súlade s mojím pokynom centrála spracovala informáciu o vyšetrovaní a postúpila ju ministrovi vnútra. Rovnaké informácie je oprávnený dostávať aj prezident Policajného zboru,“ reagoval Kovařík.

Vyšetrovateľka podľa iinformácií Pravdy dozorujúcemu prokurátorovi povedala, že prípad zmluvy z roku 2002 medzi už dnes zosnulým podnikateľom Ľubomírom Blaškom a šéfom predvolebnej kampane Smeru Fedorom Flašíkom chce zamietnuť. Na základe zmluvy mal údajne Blaško poskytnúť strane 32 miliónov korún a za to si mal vybrať troch ľudí, ktorí budú na zvoliteľných miestach kandidátky strany. To sa však nakoniec nestalo a vyšetrovateľka rozhodla, že stíhanie začne.

Uznesenie o začatí trestného stíhania zrušil potom dozorujúci prokurátor Dušan Kováčik, pretože bolo neopodstatnené a informoval o tom generálneho prokurátora.

Zástupca vedúceho oddelenia vyšetrovania bratislavského odboru boja proti korupcii na Úrade boja proti korupcii Juraj Očovský, ktorý potvrdil, že policajný prezident Jaroslav Spišiak za vyšetrovateľkou bol a mal záujem na tom, aby sa vo vyšetrovaní pokračovalo, musí z vedenia elitného protikorupčného úradu odísť. Podľa našich informácií preto, že už dlhé roky žije s bývalou poslankyňou parlamentu za stranu Smer. „Po voľbách ho oslovili, že bude lepšie, ak odíde sám,“ uviedol pre Pravdu zdroj blízky polícii. Očovského čaká ešte pred odchodom z polície disciplinárne konanie.

316 debata chyba