Langoš má opäť pamätnú tabuľu. Harabin: Busty odhaľovali pred '89

Minister vnútra SR Daniel Lipšic večer slávnostne odhalil pamätnú tabuľu Jána Langoša pred bývalou budovou Ústavu pamäti národa (ÚPN) na Námestí SNP v Bratislave. Na akte sa zúčastnil podpredseda vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel a viacerí poslanci Národnej rady SR i bývalí členovia Verejnosti proti násiliu.

10.12.2010 19:57
tabuľa Langoša Foto:
Zľava: Ladislav Snopko a minister vnútra Daniel Lipšic počas odhalenia pamätnej tabule Jána Langoša.
debata (78)

„Ľudia sa stávajú hrdinami v ťažkých dobách, on obstál v najťažšej životnej skúške a pamätník si zaslúži,“ zdôvodnil Lipšic.

Aj podľa Ladislava Snopka, člena správnej rady Nadácie Jána Langoša, tomuto zakladateľovi ÚPN patrí pamiatka, okolo ktorej budeme denne chodiť, pretože je to človek, ktorého si treba pripomínať. „Je to muž Novembra, ktorý sa vždy usiloval o právny štát a spravodlivosť, bol na strane morálky a zákona, vždy stál rovno a pozeral sa najťažšiemu osudu do tváre,“ povedal Snopko.

Správca Nadácie Jána Langoša Filip Vagač pripomenul, že na fasáde tej budovy bola pamätná tabuľa, ktorú „jeden minister odstránil a uložil do skladu a tak ako mnohé pamätníky aj ona už má svoj príbeh“. Aj tentoraz sa Langošovi priatelia postarali o nové osadenie pamiatky po ňom.

Harabin: ÚPN viac potrebuje dôstojné priestory ako nejakú bustu

Ústav pamäti národa potrebuje viac ako nejakú bustu dôstojné priestory. Vyhlásil to predseda Najvyššieho súdu SR a bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin.

„Ústav pamäti národa potrebuje viac ako nejakú bustu, ktoré sa, mimochodom, odhaľovali pred novembrom 1989, vlastné dôstojné priestory spoločné s archívom,“ uviedol Harabin v nahrávke, ktorú poslal médiám.

Po tragickej smrti Jána Langoša 15. júna 2006 sa jeho priatelia a známi vo verejnej zbierke poskladali na pamätnú tabuľu. Na budovu, v ktorej sídlil ÚPN, ju osadili symbolicky 17. novembra 2007. Počas rekonštrukcie budovy bola tabuľa zvesená a na niekoľko mesiacov uložená do skladu. Neskôr ju poslali na ministerstvo dopravy, kde má ÚPN prenajaté nové priestory.

Počas premiestňovania a uloženia tabule v rôznych skladoch vznikla verejná polemika o tom, kde má pamätná tabuľa svoje dôstojné miesto. Napokon je umiestnená na mramorovej stéle 50 cm pred budovou Najvyššieho súdu, ktorá je bývalým sídlom ÚPN. „Tu je oficiálne a už jej nehrozí odstránenie,“ dodal Vagač.

78 debata chyba