Dopichám ťa, sviňa, kričali neonacisti na svedka. Mňa dobili, bráni sa Rogel

Herec a spevák Rastislav Rogel odmietol vypovedať v kauze, v ktorej čelí obžalobe z výtržníctva a podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Podľa obžaloby sa ich dopustili počas incidentu v podniku Obluda.

14.12.2010 11:55 , aktualizované: 12:36
Spevák Rogel Foto:
Herec Rastislav Rogel sa nedávno dokonca objavil aj v populárnom seriáli Panelák.
debata (7)

Aj ďalší spoluobžalovaný Drahomír Čurda v tomto prípade sa rozhodol pre rovnaký postup, takže sa na súde prečítali len ich výpovede z prípravného konania. V nich odmietli, že by niekoho v podniku napadli. Spolu­obžalovaný tvrdil, že sa tam vôbec nezdržali, lebo vycítili, že nie sú vítaní. „Jediný dobitý som tam bol ja,“ reagoval Rogel na tvrdenia jedného svedka a dodal, že mal zranenia teleskopickými obuškami a neodviezli ho odtiaľ policajti, ale sanitka. V nemocnici vraj zostal tri dni, ale práceneschopný nezostal.

Spomínaný svedok vypovedal, že pred podnikom z taxíka vystúpila skupina ľudí, medzi ktorými spoznal Rastislava Rogela, podľa vlastných slov „ako najznámejšieho neonacistu na Slovensku.“ Skupina najprv vošla do reštaurácie, svedok tam išiel hneď po nich za prevádzkarom. Keď za nimi skupina prišla a spýtala sa, aký majú problém, presunuli sa všetci pred podnik a vznikla potýčka. 

Dopichám ťa, ty sviňa, vyhrážali sa neonacisti

Čurda údajne svedka udrel do tváre, vytiahol nôž a začal sa ním oháňať. Svedok tvrdí, že mu povedal „poď sem, dopichám ťa, ty sviňa“. Svedok vytiahol teleskopický obušok, ktorý nepoužil. Počul aj niečo v zmysle „Juden mord“, ale nevie, kto to povedal a komu.

Svedkovia skupinu chvíľu prenasledovali, aby videli, kam odchádza. Vtedy vraj Rogel napadol ďalšieho svedka. Potom už prišla polícia, ktorú zavolal jeden zo svedkov údajne preto, aby sa tam nestal nejaký konflikt vzhľadom na povesť obžalovaných. Ro­gela označil za neonacistu a seba za antifašistu. Keď svedkovi prečitali jeho staršiu výpoveď, pripustil, že svedkom nadávali aj do „sviní židovských“.

Ďalší svedok vypovedal, že trojica mužov (dvaja obžalovaní a ďalší muž) vošla do podniku ako „veľká voda“, na pohľad mu pripadali ako neonacisti. Preventívne volal policajtov, keď vyšiel telefonovať, skupina údajne prišla za ním a jej členovia vykrikovali „zabijeme vás, vy svine, my sme Juden mord“. Svedok tvrdil, že Drahomír Čurda mu rovnako ako prvému svedkovi dal do tváre päsťou a potom sa začal zaháňať nožom. Obom zraneným tiekla krv z pier, tento svedok vraj dostal aj kopance od Rogela.

Rastislav Rogel pôvodne žiadal, aby súd konal v jeho neprítomnosti, ale sudkyňa trvala na tom, aby bol osobne na súde. „Tu sú tak diametrálne odlišné výpovede, možno bude potrebné aj konfrontovať ich,“ uviedla v septembri sudkyňa.

Rogel údajne pôsobil v skupinách Juden Mord a Krátky proces

Rogel čelí obžalobe za incident v júli 2008, keď údajne vtrhli do podniku Obluda na Opatovskej ulici v Bratislave. Podľa prokuratúry tam najprv slovne a potom fyzicky napadli prevádzkara a zákazníkov. Pokrikovali rôzne heslá, čím verejne prejavovali sympatie k fašizmu. Za výtržníctvo, podporu a propagáciu skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd im hrozí až trojročné väzenie.

Podľa informácií, ktoré v minulosti zverejnil týždenník Plus 7 dní, údajne herec Rastislav Rogel pôsobil v neonacistických skupinách Juden Mord a Krátky proces. Týždenník má k dispozícii aj videonahrávku, na ktorej herec ukazuje hákový kríž vytetovaný na vnútornej strane ramena.

Rogel sa objavil v známom televíznom seriáli

Začiatkom septembra Rogela nasadila televízia Joj do obľúbeného seriálu Panelák. Televízia v angažovaní neonacistu do seriálu problém nevidela. Hovorca televízie Jozef Gogol sa vyjadril, že sa typovo i charakterovo hodil pre jednu z postáv, ktorá sa objavila v dvoch častiach. „Podľa našich informácií zatiaľ nebol odsúdený za žiadny trestný čin, preto sme ho ako herca nediskriminovali,“ povedal pre portál Aktuálne.sk Gogola.

7 debata chyba