Po SaS sa sponzorovi zavďačil aj Bugárov Most

Vládne strany sa svojim sponzorom po voľbách odvďačujú lukratívnymi kreslami v štátnych podnikoch.

16.12.2010 00:01
Bugár, Most Foto:
Predseda Most-Híd Béla Bugár
debata (20)

Galantský podnikateľ Adrián Iványi daroval vlani strane Most 7 000 eur a teraz sedí v predstavenstve štátnej Trnavskej teplárenskej. Podobne dvaja sponzori reprezentujú stranu Sloboda a Solidarita v štátnom bratislavskom letisku a vo firme zaoberajúcej sa prenosom elektriny. Vládne strany majú podobne ako ich predchodcovia problém nájsť do podnikov nestranných odborníkov.

Iványi za dar získal vplyv v jednej z najväčších firiem v regióne, ktorú navyše vláda chce privatizovať. Odmena za členstvo v predstavenstve teplárne, ktoré zasadá spravidla raz mesačne, sa bez inej výkonnej funkcie pohybuje okolo 700 eur mesačne. Iványi je v predstavenstve zároveň pri delení investícií firmy, ktoré vlani dosiahli 2,6 milióna eur.

Iványi sa odmietol vyjadriť k tomu, či funkciu získal od Mostu za sponzorstvo. Komentovať nechcel ani svoju odbornosť. „Nebudem sa k tomu vyjadrovať,“ povedal opakovane.

Poslanec Mostu Gábor Gál o ňom tvrdí, že „je to skúsený právnik, ktorého nikto neopije rožkom“. Predseda strany Béla Bugár však pripúšťa, že zatajovať by sa nemal. „Je veľmi zlé, ak niekto dostáva peniaze z verejných zdrojov a vôbec nechce hovoriť s médiami, za čo ich dostáva,“ myslí si Bugár.

Odborníci na transparentnosť postup politických strán kritizujú. „Malo by sa stať štandardom, aby politické strany zverejňovali zoznamy nominantov do funkcií v štátnych podnikoch a aby boli schopné pred verejnosťou obhájiť zodpovedajúce vzdelanie a skúsenosti nominantov,“ myslí si Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play.

Kritiku od opozície si za nominácie sponzorov do podnikov nedávno vyslúžila strana SaS. Ľubor Benkovič daroval strane tento rok 80-tisíc eur a po voľbách získal kreslo šéfa Dozornej rady Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy s odmenou 1 000 eur mesačne. Benkovič sa zároveň stal jedným z najvýznamnejších ľudí vlády v energetike. Jozef Boskovič sa zase po tohtoročnom dare pre SaS v sume 40-tisíc eur posadil do dozornej rady bratislavského letiska a dostáva za to 300 eur za mesiac. Obe štátne firmy pritom narábajú s desiatkami miliónov eur. Predseda SaS Richard Sulík namietal, že obaja manažéri darovali peniaze strane nie ako klasickí sponzori, ktorí by za to očakávali protihodnotu v podobe štátnych zákaziek, ale ako zakladajúci členovia SaS.

Bugárova strana obsadila podľa informácií Pravdy v trnavskej teplárni aj kreslo generálneho riaditeľa. Bronislav Vosátko okrem šéfovania predstavenstvu a celej teplárni pracuje aj ako okresný koordinátor Mostu v Malackách. V minulosti figuroval v spoločnosti, ktorá rozvádzala teplo z bratislavskej teplárne do bytových domov. Na otázky ani na telefonáty však Vosátko podobne ako Iványi neodpovedal. Takisto nereagoval v minulosti ani na žiadosť o poskytnutie výšky platov členov predstavenstva a dozornej rady aj napriek tomu, že minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) k tomu vyzval jeho i všetkých ostatných šéfov teplární. Vosátko neodpovedal ani na otázku o možných machináciách predchádzajúceho vedenia s predajom povoleniek na emisie.

Straníci obsadili aj najmenej polovicu miest v dozornej rade teplárne, ktorej úlohou je kontrolovať činnosť vedenia. František Juhos figuroval na kandidátke do parlamentných volieb SMK v roku 2006 a v roku 2010 bol na zozname kandidátov Mostu. V súčasnosti je starostom obce Trstice v okrese Galanta.

Juraja Slašťana nominovala do dozorného orgánu teplárne Sulíkova strana SaS. „Dôsledne kontrolujem hospodárenie teplárne, aby sa nezopakovalo šafárenie ako za minulého vedenia,“ hovorí Slašťan. Dodáva, že v minulosti nepracoval v žiadnej teplárni. Je však vyštudovaný ekonóm a strojár a tak si myslí, že na účasť v dozornej rade má dostatočnú kvalifikáciu. „Za tento post dostávam mesačne 460 eur,“ dodáva.

Ďalší straník v teplárni však za prácu v dozornej rade nedostáva ani cent. „Zriekol som sa odmeny, pretože som zároveň poslancom mestského zastupiteľstva v Trnave,“ spresňuje Jozef Pobiecký, ktorý bol v roku 2006 na kandidátke do parlamentných volieb za SDKÚ a v roku 2010 kandidoval na post primátora Trnavy.

Stranícke nominácie zažívala tepláreň aj v minulosti. Počas minulej vlády sedela v predstavenstve dcéra poslanca SNS Jozefa Ďuračku.

20 debata chyba