Plat šéfa nového média bude koalícia riešiť znova

Zákon o rozhlase a televízii ešte ani nezačal platiť a už sa pripravuje jeho zmena. Minister kultúry Daniel Krajcer avizoval novelu, ktorá má zvýšiť plat generálneho riaditeľa z aktuálne schváleného štvornásobku na sedemnásobok priemernej mzdy.

17.12.2010 06:21
Daniel Krajcer Foto:
Minister kultúry Daniel Krajcer
debata (13)

„Existuje predbežná dohoda, že malo by sa vrátiť späť k pôvodnému návrhu ministerstva kultúry. To znamená, že keď v súčasnosti riaditelia verejnoprávnych médií dostávajú šesťnásobok priemernej mzdy, tak generálny riaditeľ Rozhlasu a Televízie Slovenska by mohol mať sedemnásobok,“ povedal Krajcer.

Minister poprel, že by niekedy uvažoval o dvanásťnásobku priemernej mzdy pre šéfa RTS ako súčtu súčasných platov šéfov STV a SRo. Poslanci jeho SaS vysvetľovali, že vraj šlo len o argument v diskusii. „Keďže bude riadiť obe inštitúcie, súčet je dvanásť, ale to, samozrejme, nebolo prijateľné, tak sa dohodli na deväťnásobku,“ hovorí Jozef Viskupič z klubu SaS. On sám preferoval pôvodný návrh platu ako sedemnásobku s možnosťou rovnakých odmien. O dohode na novele nevie, sám zmenu platu navrhovať nebude.

Pavol Abrhan (KDH) tvrdí, že diskusia o zmene platu sa ešte vôbec nezačala, preto ani nepovie, či by hlasovali za sedemnásobok. KDH malo vážny problém s deväťnásobkom, preto v stredu hlasovalo za prezidentov návrh na štvornásobok. Keďže návrh prezidenta možno len odhlasovať alebo zamietnuť, násobok sa nemohol zmeniť. Prečo KDH pri prvom schvaľovaní zákona hlasovalo za deväťnásobok, odôvodnil tým, že v pozmeňujúcom návrhu poslankyne SaS Kiššovej bolo okrem platu ďalších 27 potrebných zmien. Kiššová nedovolila, aby sa o plate hlasovalo samostatne, preto podporili aj ten.

Plat vo výške deväťnásobku priemernej mzdy pobúril pri hlasovaní koncom novembra aj časť SDKÚ. Viacerí sa hlasovania zdržali. Miroslav Beblavý vtedy nepodporil ani zákon ako celok. „Pre mňa bol prijateľný pôvodný návrh sedemnásobku. Deväťnásobok sa mi zdal neprimeraný, preto som proti tomu vystúpil,“ povedal. Za zníženie na štvornásobok hlasoval preto, lebo zákon s deväťnásobkom by podporiť nemohol.

Keďže viacero poslancov malo problém s platom vo výške deväťnásobku priemernej mzdy, čo by bolo asi 6 750 eur, dohodla sa koalícia prezidentov návrh na zníženie na 3-tisíc eur podporiť. Beblavý však zároveň potvrdil Krajcerom oznámenú dohodu o následnej zmene zákona. „Bola dohoda, že sa to neskôr navýši,“ uviedol.

13 debata chyba