V spravodajstve dôjde k personálnym zmenám

Dočasná generálna riaditeľka RTS Miloslava Zemková a nový dočasný šéf Slovenskej televízie Ľuboš Machaj v pondelok rokovali s doterajším vedením televízie. Zemková avizuje v televízii zmeny.

04.01.2011 07:35
Miloslava Zemková Foto:
Miloslava Zemková
debata (47)

O čom ste hovorili na úvodnom rokovaní?
Bolo to informatívne stretnutie s topmanažérmi. Vysvetlili sme si postupy, ktoré súvisia s rozpočtovým provizóriom a s mojím rozhodnutím číslo jedna, ktorým som vymenovala do funkcie dočasného vedenia Slovenského rozhlasu Danielu Vašinovú a do vedenia Slovenskej televízie Ľuboša Machaja. Riešili sme aj personálne veci, ktoré súvisia s ďalšou spoluprácou nového manažmentu s pôvodným manažmentom televízie. Stretla som sa s naozaj korektným prístupom a aj keď dôjde na niektorých pozíciách k zmenám, mali by prebehnúť dohodou a korektne. Zakladať novú inštitúciu s ľuďmi, ktorým dôverujete, je mimoriadne dôležité. Niektoré návrhy padli a ľudia, ktorých sa to týka, by sa mali vyjadriť v priebehu utorka, prípadne stredy.

Chystáte zmeny v spravodajstve televízie?
Dôjde k istým posunom aj v rámci spravodajstva.

K personálnym alebo obsahovým?
Zatiaľ k personálnym.

Máte výhrady k televíznemu spravodajstvu v doterajšej podobe?
Je to skôr otázka pre Ľuba Machaja…

Čo je teda vo vašej kompetencii a čo v kompetencii Ľuboša Machaja?
Mojou úlohou je založiť novú inštitúciu a pripraviť všetky administratívne a právne procesy, ktoré s tým súvisia.

Chystá sa veľké prepúšťanie bežných zamestnancov?
Nevidím na to dôvod. Štrukturálne nástroje bude mať v rukách až nový riaditeľ. V medziobdobí neplánujeme ani hromadné prepúšťanie, ani prijímanie nových zamestnancov.

Ale šetriť sa chystáte.
To určite áno. Šetriace je už samotné rozpočtové provizórium.

Čím konkrétne sa docieli avizovaná úspora 1,65 milióna eur?
Máte asi na mysli sumu, ktorú kvantifikovalo ministerstvo kultúry. Súvisí s odchodom z krátkych vĺn. To je, dá sa povedať, rozhlasové šetrenie, nie televízne. Úspory z fúzie ešte nemôžu byť vypočítané, lebo sa ešte nezačala.

A pokiaľ ide o šetrenie pri samotnej výrobe programov?
Obidve organizačné zložky pracujú s honorárovými sadzobníkmi, ktoré mali do konca roka 2010. Ak dôjde k šetreniu, tak len z hľadiska prísneho dodržiavania rozpočtového provizória.

Vyrábali sa niektoré programy predražene?
Je to pravdepodobné, ale zatiaľ som nemala možnosť analyzovať zmluvy.

Ešte ste do nich nenahliadli?
Nie. Jednoducho nebol čas.

Finančné prostriedky sa sústredili v sekcii ekonomiky rozhlasu, odkiaľ sa majú centralizovane uvoľňovať aj pre televíziu?
Nie sú sústredné v rozhlase, prichádzajú na účty, ktoré mali televízia a rozhlas aj predtým, ale rozhodovanie o ich použití bude centralizované do ekonomickej sekcie rozhlasu.

O prostriedky na aký účel ide?
Na všetky druhy účelu.

Pondelkové rokovanie v STV bolo dlhé. Bolo aj dramatické?
Vôbec nebolo dramatické, bolo naozaj konštruktívne. Dlhé bolo preto, že bolo treba s jednotlivými manažérmi prejsť osobne návrhy, ktoré sme im predkladali.

Revolúcia v STV sa teda nekoná?
To ani zákon nepredpokladá, že by malo dôjsť k prevratu alebo k radikálnym riešeniam.

47 debata chyba