Kauzy SDKÚ a Smeru sa skončili remízou

Po rozhodnutí špeciálnej prokuratúry, že financovanie SDKÚ bolo čisté, Mikulášovi Dzurindovi nič nebráni v tom, aby sa v ďalších voľbách opäť uchádzal o pozíciu lídra.

07.01.2011 06:05
Dzurinda, SDKÚ, minister zahraničných vecí Foto:
Práve pre obvinenia z nekalého financovania strany sa predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda pred takmer rokom vzdal postu lídra na volebnej kandidátke.
debata (58)

Vlani sa vzdal možnosti kandidovať do parlamentu, aby zamedzil útokom na stranu a lídrom sa stala súčasná premiérka Iveta Radičová.

Politický analytik Ján Baránek si myslí, že teoreticky má Dzurinda cestu k moci otvorenú, ale prakticky nie. „Veľmi dobre vedel, prečo sa postu lídra vzdal, a ten dôvod je tu stále,“ povedal analytik. Jeho budúcnosť nevidí ružovo a ak by si dal Dzurinda urobiť prieskum, podľa Baránka by z neho vyplynulo, že by nemal byť volebným lídrom.

Otázna je však aj stranícka budúcnosť Ivety Radičovej. Závisí od toho, či sa jej bude dariť na poste premiérky a či prejaví záujem byť opäť volebnou líderkou alebo sa rozhodne kandidovať za prezidentku.

Dzurindovi spolustraníci zatiaľ nechcú prognózovať, čo bude o tri a pol roka. Poslanec SDKÚ Tomáš Galbavý pripomenul, že líderstva sa nevzdal preto, že by mal pocit viny, čo sa podľa neho aj potvrdilo. Cesta pre Dzurindu preto podľa neho nie je zatarasená. „Nebol by potom ani predseda strany a minister zahraničných vecí,“ poznamenal. Očakáva, že predseda Smeru Robert Fico sa ospravedlní za útoky na SDKÚ, lebo vyšetrovanie ukázalo, že kauza financovania bola vyfabrikovaná.

Ďalší poslanec SDKÚ Ondrej Matej hovorí, že Dzurinda nekandidovaním „zachránil rodinu“, dal príklad lídrom iných strán a dostalo sa mu satisfakcie. Myslí si, že sa preukázalo, že Dzurinda je správnym predsedom SDKÚ.

Pred voľbami otriasli kauzy financovania oboma najsilnejšími stranami, okrem SDKÚ sa dotkli i Ficovho Smeru. Preverovanie financovania Smeru zastavila špeciálna prokuratúra približne pred mesiacom. V parlamente však poslanci oboch táborov kauzy na seba stále vyťahujú. Ficovi pripomínajú nahrávku, kde hlas podobný jeho hovorí, že získal milióny pre stranu vlastnou hlavou. Šéf Smeru zase nedávno kritizoval Radičovú, že na prezídiu SDKÚ podporila, aby pokladníkom strany zostal Igor Kucej, ktorý ním bol aj v čase, keď strana čelila podozreniam o pochybnom financovaní.

Podľa Mateja závisí od situácie a konkrétneho človeka, či sa uchýli aj po rozhodnutí prokuratúry k ohováraniu. „Malo by sa s tým skončiť. Pokiaľ to nemám čierne na bielom, tak sa k takejto nekultúre politického boja neznížim,“ povedal Matej. Poslanec Galbavý vidí rozdiel v kauzách SDKÚ a Smeru, ale nebude ich komentovať, pretože ide o záležitosť prokuratúry.

Podpredseda Smeru Dušan Čaplovič povedal, že rozhodnutie prokuratúry v kauze financovania SDKÚ rešpektuje. Podľa neho je možné, že spomínané kauzy budú stále predmetom politického zápasu. Považuje však za nefér, ak sa to deje dva dni pred voľbami.

Analytik Baránek si myslí, že voliči aj tak neuveria tomu, že pri financovaní strán bolo všetko v poriadku. Politici sa však budú ohradzovať tým, že prokuratúra nepotvrdila podozrenia o spáchaní trestného činu, čo len zvýši nedôveru k právnemu systému. Hovorí, že kauzy financovania Smeru a SDKÚ sa skončili remízou. „Tento stav obidvom stranám vyhovuje, ak to niekto bude vyťahovať, tak to budú skôr ich súperi,“ dodal.

58 debata chyba