Ďurkovský odchádza z KDH, bude nezávislý poslanec

Exprimátor Bratislavy Andrej Ďurkovský odchádza z KDH a stáva sa nezávislým poslancom NR SR. V parlamente však bude naďalej podporovať vládnu koalíciu. Ďurkovský je prvým nezávislým poslancom v tomto volebnom období. Vládna väčšina tak disponuje 78 poslancami.

24.01.2011 21:36 , aktualizované: 25.01.2011 07:05
Andrej Ďurkovský Foto:
Poslanec Andrej Ďurkovský počas brífingu po odchode z rokovania Predsedníctva KDH.
debata (119)

Ďurkovský vzdanie sa členstva v strane oznámil predsedníctvu. To jeho zámer akceptovalo. „Navrhol som, že sa vzdám členstva v KDH. Predsedníctvo môj návrh akceptovalo, Členstva sa vzdávam, aby som neublížil KDH,“ povedal Ďurkovský novinárom po šesťhodinovom rokovaní straníckeho predsedníctva. Do KDH sa chce vrátiť, keď budú vysvetlené kauzy, ktoré sa mu pripisujú. Povedal, že jeden člen predsedníctva ho vyzval, aby zo strany neodchádzal.

Diskutujte: Zbavilo sa KDH odchodom Ďurkovského z hnutia zodpovednosti za dianie na magistráte?

Ďurkovský však neuvažoval, že by sa vzdal aj poslaneckého mandátu. Zdôvodňoval to tým, že získal 11 000 preferen­čných hlasov. Dodal však, že jeden z členov predsedníctva ho vyzval aj na vzdanie sa mandátu.

Exprimátor na predsedníctve vysvetľoval svoje konanie najmä v kauzách Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a PKO. Povedal, že viaceré medializované informácie boli v rozpore s pravdou. Zdôraznil, že v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti nešlo o žiadnu skrytú privatizáciu a nič nepodpisoval tri dni pred voľbami.

Ďurkovský čelil kritike pre údajné prekračovanie právomocí pri búraní PKO, jeho oponentom sa nepáči ani tichá privatizácia BVS krátko pred komunálnymi voľbami.

Figeľ: Ďurkovský konal podľa svojho svedomia

Predseda KDH Ján Figeľ je presvedčený, že exprimátor Bratislavy Andrej Ďurkovský konal na základe svojho poznania, kompetencií, ale aj svedomia. „KDH nezasahovalo do konania samospráv. Tieto témy sú niekedy účelovo s KDH spájané,“ povedal Figeľ po sedemhodinovom rokovaní predsedníctva strany. Podľa neho spoločným víťazstvom je dohoda, že Ďurkovský nechce priťažovať situácii a hnutie zároveň nemôže priamo riešiť situácie v kauzách. „Postoj predsedníctva bol vyjadrený konsenzom,“ dodal.

Exprimátor Bratislavy Andrej Ďurkovský odchádza z KDH a stáva sa nezávislým poslancom. Vládna väčšina tak disponuje 78 poslancami. Figeľ oznámi v utorok toto rozhodnutie koaličným partnerom. „Dospeli sme k dohode na ukončení členstva Ďurkovského v KDH. Očakávam, že aj tento krok pomôže k dôslednému objasneniu všetkých krokov. Má to dopad aj na parlamentnú pôdu. Oceňujem rozhodnutie Ďurkovského, že bude podporovať vládnu koalíciu, teda sa nemenia mocenské pomery v NR SR,“ vyhlásil. Figeľ chce, aby sa Ďurkovský do KDH vrátil čo najskôr. Exprimátor avizoval, že tak urobí, keď objasní jemu pripisované kauzy.

Figeľ odmietol, že Ďurkovský bol kedysi jeho človekom. „Bol krajským lídrom. Jeho postavenie v hnutí je dané viac regionálnymi štruktúrami. V hnutí sú všetci moji,“ zdôraznil.

Ďurkovský má podľa Figeľa teraz priestor na obhajovanie krokov spolu s ďalšími, ktorí pôsobia v štatutárnych orgánoch. „Akoby bola podcenená komunikácia s verejnosťou pri budove PKO,“ konštatoval. Už dnes na predsedníctve bol spolu s Ďurkovským predseda dozornej rady Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a člen KDH Karol Kolada. Figeľ ubezpečil, že vedenie KDH nezasahovalo do kompetencií samosprávnych orgánov.

119 debata chyba