Nezávislosť nie je zárukou dobrého súdnictva, domnieva sa premiérka

Samoregulácia a nezávislosť súdnictva ako garancie kvalitnej justície zlyhali, preto vláda stavila na transparentnosť, nazdáva sa premiérka Iveta Radičová (SDKÚ). "Nezávislosť nie je zárukou dobrého súdnictva," povedala na margo schválených zmien v súdnictve.

01.02.2011 19:12
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (78)

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ) zdôraznila, že nie je narušením nezávislosti súdnictva, ak ho kontroluje verejnosť. „Všetka moc v štáte pochádza od ľudu,“ podčiarkla s dodatkom, že ak nemôže súdy kontrolovať parlament alebo vláda, tohto práva by sa mala zhostiť verejnosť.

Dôrazná kritika Smeru, ktorý avizoval podanie novely na Ústavný súd SR pre zasahovanie do súdnej moci, podľa Žitňanskej znamená, že autori zákona „sa trafili do čierneho“. Na návrh prezidenta Ivana Gašparoviča posunuli poslanci účinnosť zákona z prvého januára na máj, čo podľa Žitňanskej môže súvisieť so skutočnosťou, že justičná akadémia na apríl vyhlásila termín justičných skúšok.

Žitňanská poznamenala, že keď druhá Dzurindova vláda rozširovala samoregulačné kompetencie súdnictva, nikomu nenapadlo, že by sa rezort spravodlivosti mohol opäť dostať do rúk strany Vladimíra Mečiara a Štefana Harabina. „Tento stres test sme absolvovali žiaľ až naživo,“ povedala.

Radičová sa nazdáva, že schválená novela pomôže obnoviť dôveru občanov v súdnictvo, keďže vláda si to stanovila za jednu z kľúčových priorít. Dodala, že je to len prvý krok k zlepšeniu podmienok v justícii a Žitňanskej rezort má v pláne tento rok predložiť 32 zákonov.

Prelomením prezidentského veta pri novele zákona o sudcoch a prísediacich poslanci odobrili zverejňovanie súdnych rozhodnutí, podrobnejšie majetkové priznania sudcov a ich rodinných príslušníkov či verejný výber sudcov.

78 debata chyba