Podmienky nesplnili, koalícia ich podržala

O post riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska bude súperiť 19 kandidátov. Koalícia v parlamentnom výbore pre médiá presadila, aby ďalej postúpili aj traja uchádzači, ktorých prihlášky prišli deň po termíne, ale mali správny dátum na obálke. Zákon hovorí, že žiadosť musí byť doručená výboru Národnej rady do polnoci 25. januára.

02.02.2011 08:20
STV, televízia Foto:
Budova verejnoprávnej televízie.
debata (19)

Rozhodnutie kolegov z mediálneho výboru spochybňuje predseda ústavno-právneho výboru parlamentu Radoslav Procházka z KDH. Je presvedčený, že oneskorencov posunuli do ďalšieho kola v rozpore so zákonom. „Prihlášky, ktoré neprišli najneskôr v posledný deň lehoty, nedodržali podmienku. Tak je to tam napísané, jasnejšie sa to už napísať nedá. Keď už toto nie je jasné, tak potom nie je jasné nič. Človek nemusí byť právnik, aby to pochopil,“ vyhlásil Procházka. Rovnaký názor mal aj legislatívny odbor Národnej rady.

Jana Kiššová z SaS však tvrdí, že právna analýza, ktorú si dala spraviť nezávisle, „hovorí práve opačne“. Analýzu vypracoval poradca predsedu SaS Richarda Sulíka, právnik Milan Galanda. Podľa neho treba prihliadať na dátum na poštovej pečiatke. „Boli tu dve právne stanoviská a my sme sa rozhodli využiť to mäkšie, aby sme niekoho nevylúčili neprávom,“ dodala Kiššová.

Na verejnom vypočutí 8. februára sa vďaka zmene stretne s dočasnou šéfkou RTVS Miloslavou Zemkovou, bývalým riaditeľom Fun Rádia Petrom Abrahámom či riaditeľom TASR Jaroslavom Rezníkom aj bývalý hovorca prezidenta Schustera Ján Füle.

Poslanci budú hlasovať tiež o troch kandidátoch do Rady RTVS, ktorých prihlášky mali síce poštovú pečiatku z 25. januára, čo bol posledný deň, do Národnej rady však prišli po termíne. Parlament tak bude už na tejto schôdzi vyberať deväťčlennú radu ako dozorný orgán telerozhlasu z 38 kandidátov.

„Musím len skonštatovať, že poslanci koalície odmietli prevziať zodpovednosť za vlastný zákon, ktorý si navrhli. Oni si odsúhlasili nejaké kritériá pri voľbe a teraz tie kritériá vôbec nerešpektovali, lebo dodatočne zistili, že kandidáti, ktorých si chcú odsúhlasiť, nespĺňajú tieto kritériá,“ povedal predseda výboru pre médiá Dušan Jarjabek zo Smeru. Podľa Smeru kritériá zo zákona nesplnilo ani 13 uchádzačov, ktorým chýbala riadiaca prax alebo vzdelanie. Spolu s koalíciou podporili 20 kandidátov, medzi nimi Ildikó Nagy, manželku ich kolegu z výboru Lászla Nagya (Most).

Riaditeľa aj radu bude parlament voliť vo verejnom hlasovaní na budúci týždeň. Ústup od tajnej voľby v personálnych otázkach ostro kritizovala opozícia. „Už len čakám, kedy bude koaličná rada on-line v priamom prenose. Potom zahlasujem aj za verejnú voľbu,“ podotkol Rafael Rafaj z SNS. Vladimíra Matejičku zo Smeru rozhorčilo, že koalícia hovorí o verejnej voľbe ako o demokratickom posune.

Smer ešte nerozhodol, či jeho poslanci budú za niekoho hlasovať, alebo voľby odignorujú. Dohodnutá vraj nie je ani koalícia. Minister kultúry Daniel Krajcer ani včera nepovedal, kto je jeho favorit. „Medzi záujemcami je najmenej jeden kandidát, ktorý spĺňa vysoké odborné nároky na výkon tejto funkcie. Mená však poviem až potom, keď sa zoznámim s projektmi,“ uviedol.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba