Hrušovský priznáva, že KDH má problém

Začiatok roka nebol pre KDH najlepší. Rúti sa naň problém za problémom. Riešilo osud poslanca a bývalého primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského. Neprospievajú mu ani kauzy spojené s predsedom Jánom Figeľom. Podpredseda KDH Pavol Hrušovský priznáva, že to, čo sa deje v KDH, nie je celkom v poriadku a ani sa to nezhoduje s hlavným mottom ich politiky - čistota a poriadok.

07.02.2011 06:00 , aktualizované: 12:14
Pavol Hrušovský Foto:
Pavol Hrušovský
debata (37)

KDH má momentálne nemálo problémov. V akej kondícii sa nachádza?
V kondícii, ktorá zodpovedá náročnosti našej politiky a v situácii, v ktorej sa KDH ocitlo ako súčasť tejto vládnej koalície a riešenia aj vnútrostraníckych problémov. Napríklad ako Andrej Ďurkovský.

Nerieši sa problém s bytom Jána Figeľa, ktorý dostal za primátora Ďurkovského, pridlho? Sľúbil, že ho poskytne charite, nič sa však nedeje.
Diskutujeme o tom. Považujeme to za problém, ale minister Figeľ v krátkom čase predstaví svoje riešenie a ponúkne ho aj verejnosti tak, ako sľúbil.

Najnovšie jeho ministerstvo nakúpilo aj osem nových limuzín pre ľudí z najbližšieho ministrovho okolia. Čo s tým urobíte?
Treba zistiť okolnosti. Pre mňa tento prípad nie je niečím, čo by vo mne vzbudzovalo podozrenie z nejakého špekulatívneho obstarávania. Z dostupných informácií viem, že po čase opotrebovania menili autá, tak ako sa to bežne robí všade v iných orgánoch štátu.

Problémom KDH bol dlhodobo predovšetkým Ďurkovský. Nechcelo predsedníctvo KDH, aby sa po odchode z KDH vzdal aj poslaneckého mandátu?
Tento návrh na predsedníctve padol. Nie som politikom silných gest. Je na Andrejovi Ďurkovskom, ako naloží so svojím mandátom, ale ja som odporúčal prijať rozhodnutie, ktoré bude aj vykonateľné a také sa aj prijalo.

Na predsedníctvo prišiel Ďurkovský s množstvom dokumentov. Boli jeho argumenty natoľko presvedčivé, že napokon zostal Daniel Lipšic osamotený v názore, aby odišiel aj z parlamentu?
Bol to jeden z návrhov, ktorý podľa mňa nevychádzal len z argumentov, ktoré odzneli na rokovaní predsedníctva.

Ďurkovský tvrdil, že k rozhodnutiu o odchode z KDH dospel sám. Niektorí ľudia z vedenia KDH však hovorili, že to bolo naopak. Ako to bolo?
Bolo to rozhodnutie predsedníctva hnutia, o ktorom sa nehlasovalo a bolo prijaté konsenzom.

Dotlačilo ho teda predsedníctvo k odchodu?
Prijal názor predsedníctva o tom, že sa má vzdať členstva v strane.

Bývalý člen KDH Pavol Minárik hovoril, že vedenie vedelo o problémoch na bratislavskom magistráte prinajmenej už rok. Prečo ste to neriešili skôr?
Lebo nikto z tých, kto zastávali významné postavenie na magistráte, neprišiel informovať vedenie KDH o zásadných problémoch.

Predseda KDH Ján Figeľ však na to upozornený bol.
Neviem o tom. Viem o stretnutí, na ktorom som bol ja a Ján Čarnogurský, ktoré sa uskutočnilo v súvislosti s PKO, kde aktivisti na čele s Jánom Budajom za prítomnosti Andreja Ďurkovského diskutovali o probléme, a to je všetko.

Ďurkovský mal v KDH silnú pozíciu. Mal ju aj preto, že vo volebnej kampani KDH finančne pomáhal?
Neviem o žiadnej finančnej pomoci, ktorú by bol Andrej Ďurkovský kedykoľvek KDH poskytoval. Nikdy nemal ani osobitne silný vplyv v KDH.

Je reálne, že sa vráti do KDH?
To je hypotetické. Ukončil členstvo a tým pre mňa skončil jeho príbeh ako člena KDH.

V minulosti KDH udávalo tempo slovenskej politiky, čo si myslíte o vyjadreniach, že KDH chýbajú témy?
KDH nechýbajú témy. Niektoré programové veci sme zapracovali do vládneho programu. Sme na začiatku vládnutia a napĺňania našich predstáv o štáte.

Prečo KDH dôslednejšie nenastoľuje kultúrno-etické témy, otázku postavenia Slovenska v Európskej únii a iné?
KDH v kultúrno-etických otázkach vyvíja svoje iniciatívy. Aktuálne som na program parlamentu predložil návrh vyhlásenia o utláčaní kresťanských menšín vo svete. Pripravujeme ústavný zákon, ktorým realizujeme naše volebné heslo Jeden mandát stačí. Nevzdáme sa zrušenia Mečiarových amnestií. Hracie automaty považujeme na dedinách za riziko, ktoré najviac ožobračuje mnohé rodiny, preto pripravíme zmeny v zákone. Necítim, že by sme rezignovali na hodnotové témy. Iný je problém v oblasti fundamentálnych postojov, ako je ochrana života a manželstva. Chceme stav meniť k lepšiemu, vedomí si našich možností v koalícii.

Chystáte sa presadiť prijatie vatikánskej zmluvy o výhrade vo svedomí?
Programové vyhlásenie vlády obsahuje záväzok v napĺňaní zmluvných záväzkov. Pod tým rozumieme aj napĺňanie dvoch dodatkových zmlúv medzi SR a Svätou stolicou a s ostatnými registrovanými cirkvami. My sme nerezignovali, trpezlivo hľadáme riešenie, ktoré spoločnosť ocení a s pochopením prijme.

Ste v stredopravej koalícii. Tak kedy, ak nie teraz? Pôjde to so Smerom?
Svedomie nie je ani ľavicové, ani pravicové. Je len jedno a máme ho všetci. V tejto konkrétnej hodnotovej politike sa nedá deliť.

Apelovali na vás biskupi, aby ste v tejto téme pridali?
S biskupmi sa pravidelne stretávam. Vedieme dialóg o spoločenských otázkach. Ja a KDH považujeme úlohu cirkvi za nezastupiteľnú a nemôžu ju nahrádzať ani strany. Áno, diskutujeme aj o nedopracovaných zmluvách, ale nie je to taká téma, ktorá by bola primárnou na riešenie problémov.

Nepristihli ste sa za posledných sedem mesiacov fungovania vlády pri pomyslení, že KDH popri SDKÚ a SaS vybledne a môže ešte zápasiť o svoju existenciu?
Je to výzva pre nás politikov, ktorí nesieme zodpovednosť za politiku KDH, aby sme ju dokázali odlíšiť od iných politík, ktoré so šarmom dokážeme nazývať ako pravicové. Pre mňa je najdôležitejšie vymedziť priestor konzervatívnej a kresťanskodemo­kratickej politike. To je tá úloha, ktorú máme pred sebou. Spolupráca pravicových strán pripúšťa istý názorový konflikt a musíme vedieť s týmto konfliktom pracovať v záujme napĺňania aj našich hodnotových cieľov a presviedčať našich partnerov. Niektoré presahujú aj rámec spolupráce len v uzavretom priestore koalície. Isté témy je potrebné ťahať oblúkom nad celou slovenskou spoločnosťou.

Vizionárom v KDH bol František Mikloško. Nechýbajú vám jeho vízie?
Nechýbajú. Sám dobrovoľne rezignoval na členstvo v KDH.

Popri KDH fungujú aj konzervatívni demokrati Slovenska. V tejto strane sú František Mikloško či Vladimír Palko. Nenastal ešte čas ich návratu do KDH?
Vôbec to nie je téma, o ktorej by sme diskutovali.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba