Harabin obmedzil sudcom telefonáty

Telefón ako pracovný nástroj už nie je pre sudcov Najvyššieho súdu bez obmedzení. Predseda Štefan Harabin zaviedol pre svojich podriadených limity pre mobilné telefóny i pevnú sieť. Sám si ponechal telefóny bez obmedzení.

09.02.2011 16:09
debata (19)

Opatrenie súvisí s tým, že Najvyšší súd od januára nevyužíva ústredňu ministerstva spravodlivosti, ale má vlastnú. Radoví sudcovia nesmú po novom prevolať mesačne z pevnej linky viac ako 20 eur. Mobilný telefón má podľa informácie súdu každý tretí z nich. Tu je mesačný limit 30 eur.

Výhodu neobmedzených volaní pre predsedu zdôvodnil hovorca Michal Jurči tým, že je štatutár, rovnako ako ministri vlády. „Jeho mesačný účet sa pohybuje na tejto úrovni. Pri zmluvne dohodnutých výhodných tarifách je problém pretelefonovať viacej,“ zdôvodnil.

Jurči tvrdí, že ak ide o plnenie služobných úloh, zamestnanec prekročený limit platiť nemusí. Podľa smernice, ktorú má Pravda k dispozícii, prekročenie limitu musí povoliť Harabin. Súkromné hovory majú zamestnanci Najvyššieho súdu zakázané.

„Sú to polená pod nohy sudcov. Môže to zvýšiť prieťahy v konaní,“ hodnotí krok Harabina sudca Peter Paluda. Môže sa podľa neho stať, že sudcovia radšej pošlú komplikovaný spis naspäť na doplnenie, ako by riskovali, že pri telefonovaní v prípade nejasností presiahnu limit.

„Je dôležité vychádzať z výhodných taríf, ktoré má súd zazmluvnené,“ argumentuje hovorca Jurči. Pravda zistila, že na Najvyššom kontrolnom úrade napríklad volania do pevných sietí nemusia riešiť vôbec. „V rámci programu, ktorý máme uzatvorený s telekomunikačným operátorom, sa volania do pevných sietí na území SR samostatne nespoplatňujú,“ informovala hovorkyňa úradu Lenka Nosáľová.

Na Najvyššom súde majú podľa Jurčiho ako väčší klient dohodnuté bezplatné volanie medzi svojimi číslami vrátane mobilov. Smernica hovorí, že zamestnanec je povinný hovor prijať, keď mu na služobný mobil volá Harabin alebo riaditeľ správy súdu.

Aj na ďalších súdoch, ktoré oslovila Pravda, riešia otázku súkromných hovorov. Na Krajskom súde v Banskej Bystrici napríklad takto zamestnanci pevnú linky používať nesmú. Na kraji v Bratislave zamestnanci na mesačnom výpise konkrétnej klapky označujú služobné volania. Súkromné sa im podľa hovorcu Pavla Adamčiaka vyčíslia na úhradu.

Mesačný limit na volania z pevných liniek vo výške 30 eur majú stanovený aj na ministerstve spravodlivosti. „Ak sa kontrolou zistí, že zamestnanec využíva pevnú linku na súkromné hovory, musí rozdiel po odpočítaní pracovných hovorov uhradiť,“ vysvetlil hovorca ministerstva Peter Bubla.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba