Koalícia odložila hlasovanie o občianstve, Ficovi sa to nepáči

O trojici noviel, ktoré sa týkajú dvojakého občianstva, sa v stredu v parlamente hlasovať nebude, keďže koaliční poslanci sa zatiaľ nedohodli, ako režim upraviť.

09.02.2011 18:27
parlament, poslanci, národná rada Foto:
O novelách, ktoré sa týkajú dvojakého občianstva, sa má v parlamente hlasovať tento štvrtok.
debata (108)

Za koaličné riešenie, ktoré má opäť umožniť nadobudnúť cudzie občianstvo bez straty slovenského, odmietajú hlasovať poslanci z frakcie Obyčajní ľudia a prišli s vlastným pozmeňujúcim návrhom. Majú podporu opozície aj Radoslava Procházku z KDH. Hlasovať by sa malo v štvrtok o 1­1:30

Proti rozhodnutiu odložiť hlasovanie protestoval líder Smeru Robert Fico. „Neschopnosť dohodnúť sa nie je dôvod odkladať hlasovanie,“ povedal predsedajúcemu Pavlovi Hrušovskému z KDH. Prerokované zákony podľa Fica prešli riadnym legislatívnym procesom, sú prerokované a preto sa o nich malo hlasovať.

Pre niektorých koaličných politikov sú niektoré stranícke záujmy dôležitejšie ako národnoštátne záujmy Slovenskej republiky, nazdáva sa Fico. Reagoval na rozhodnutie koalície odložiť na štvrtok parlamentné hlasovanie o trojici zákonov súvisiacich s právnou úpravou dvojakého občianstva.

„Načo potrebujú noc? Potrebujú noc na to, aby sa vyhrážali, vydierali, kupovali niekoho, aby niekoho presviedčali?“ pýtal sa expremiér. Odpoveď podľa neho prinesie štvrtkové hlasovanie.

Vládna štvorka nemá podľa Fica presne nastavené programové ciele a nevie, čo chce. „Sú pre nich dôležitejšie úzko stranícke záujmy,“ myslí si. Nazdáva sa, že pri hlasovaní o úprave dvojakého občianstva nejde o maličkosť, ale o „bariéru voči Orbánovi a jeho rozpínavej maďarskej politike“. Podotkol, že Smer ponúka pri ochrane slovenských záujmov koalícii spoluprácu.

Poslancom okolo Matoviča v koaličnej novele o štátnom občianstve prekáža zrušenie sankcií za získanie cudzieho občianstva a deklaratórne ustanovenie, že Slovensko neuznáva nadobudnutie štátneho občianstva, ak sa tak stane v rozpore s medzinárodným právom. V pozmeňujúcom návrhu chcú len zmäkčiť terajšie ustanovenia tak, aby človek mohol bez straty slovenského pasu získať cudzie občianstvo, ak v tejto krajine aspoň rok žil, pracoval, študoval, podnikal alebo odtiaľ pochádzajú jeho rodičia či prarodičia. Predkladatelia novely preto avizovali, že ju stiahnu, ak Matovičov pozmeňujúci návrh zákonodarcovia schvália.

Keďže vládni poslanci sa nedohodli, ako vzniknutú situáciu vyriešiť, zatiaľ sa nebude hlasovať ani o novele zákona o štátnom občianstve z dielne Smeru, ani o novele o štátnej službe, ktorú pripravili poslanci za KDH. Novela Smeru má umožniť, aby cudziu štátnu príslušnosť mohli bez straty slovenskej nadobudnúť ľudia, ktorí mali v cudzine aspoň pol roka evidovaný pobyt.

Členovia KDH chcú zasa dosiahnuť, aby ľudia s dvojakým občianstvom nemohli pracovať v silových zložkách a v štátnej správe. Elemér Jakab (Most-Híd) už predložil pozmeňujúci návrh, ktorým zo zoznamu povolaní vyhradených pre občanov len s jedným pasom vyškrtol prokurátorov. Toto pravidlo by sa podľa tohto pozmeňujúceho návrhu nemalo vzťahovať na všetky štátnozamestnanecké pomery, ale iba na tie, kde sa pracuje s prísne tajnými či utajovanými skutočnosťami.

108 debata chyba