Bugár: Ak budeme takto pokračovať, nedovládneme ani tento rok

Predseda Mostu - Híd Béla Bugár hovorí, že problém občianstva nie je len problém Mostu, ale celej koalície. Myslí si, že poslanec Igor Matovič nerobí nič iné, len napomáha návrat Roberta Fica.

13.02.2011 15:08
Bugár, Most Foto:
Predseda Most-Híd Béla Bugár
debata (89)

Dala sa zápletka okolo občianstva predvídať?
Minimálne posledných päť mesiacov nie. Až pred tromi týždňami sa objavil názor prezentovaný Igorom Matovičom veľmi emotívnym spôsobom. Ani poslanec Procházka, ani Obyčajní ľudia v prvom čítaní neavizovali, že s tým budú mať problém. Pomaličky sa rozoberá vládny program tejto koalície.

Neposmeľovali ich neformálne vyjadrenia koaličných politikov, že Matovičovo riešenie je lepšie ako koaličný návrh?
Každý, kto o tom hovoril, nepozná podstatu. Ak tu máme problém, že štát musí podľa Ficovho zákona vyhodiť zo zväzku občanov SR, ktorí majú druhé občianstvo, nie je to v poriadku. Keď budeme robiť rozdiely, že jeden občianstvo získal na základe pobytu alebo iného vzťahu a druhý len na základe zlého Orbánovho zákona, tak aj tak je problém. Lebo ten, kto na základe zlého maďarského návrhu bude žiadať o štátne občianstvo, Slovensku žiadnu škodu nerobí a my ho budeme trestať?

Robert Fico hovorí, že zvíťazilo Slovensko. Platí stav, zavedený za jeho vlády. Nedá sa to vnímať ako slabosť Mostu, že nepresadil tento bod programu vlády?
To nie je slabosť Mostu, ale koalície. Ako niekoho zbaviť občianstva nie je menšinová, ale ľudskoprávna záležitosť. Sú právne analýzy, že keď sa niekto obráti na medzinárodný súd, tak to vyhrá. Ak Fico vyhlasuje, že zvíťazilo Slovensko, je to také isté klamstvo, ako keď hovoril, že si to rozdá so zdravotnými poisťovňami.

Existuje európsky dohovor, ktorý pripúšťa stanovenie podmienok, kedy možno získať cudzie štátne občianstvo. Čo s tým?
To tak nie je. Treba si prečítať ten dohovor. Už len sám fakt, že chceme niekoho vyhodiť zo štátneho zväzku občanov SR, nie je normálny. Ak chceme niekoho potrestať, musíme vymyslieť, ako potrestať maďarskú vládu. Koalícia chce mať čistý stôl a Maďari to budú musieť riešiť.

Matovič hovorí o pomste. Tlačili ste na Richarda Sulíka, aby ho vyhodil z klubu?
Nie. Pán Matovič si vymýšľa. Hovorí, že bol na Koaličnej rade. Nebol. Bol s pani Radičovou a Sulíkom, ale to nebola Koaličná rada. Chcel prísť na Koaličnú radu, ale partneri povedali nie. Povedali sme len, že očakávame od SaS a KDH, aby riešili Matoviča a Procházku. My sme nepovedali, že ho majú vyhodiť.

Nie je to chyba SaS?
Myslím, že Matovič nebol „ovládateľný“. On je typ človeka, ktorý keď uvidí priemyselnú kameru, ihneď začne dávať interview. Problém je v tom, že on zavádza. Používa nepravdivé informácie.

KDH sa zachovalo inak a Procházku nepotrestalo. Reagovalo KDH adekvátne?
Nemyslím si. Páni Procházka a Matovič si neuvedomujú, že nebolo jednoduché vytvoriť vládny program. Zrazu ako keby neboli v tejto vláde zaviazaní tým, za čo hlasovali. Toto je jediný zákon, kde je jednoznačne v programovom vyhlásení napísané, ako to budeme riešiť.

Teraz zákon o občianstve predloží vláda. Čo sa tým zmení?
Bude to vládny návrh. Počuli sme od jedného poslanca Obyčajných ľudí, že keby to bol vládny návrh, nemajú problém za to hlasovať. Na druhej strane koaliční partneri dostali čas presviedčať poslancov.

Nedostanete sa do rovnakej situácie ako teraz a budete musieť rokovať s Obyčajnými ľuďmi?
KDH musí rokovať s Procházkom. Musí si uvedomiť, že zavádza, keď hovoril o tom, že on a Fico hlasovali za programové vyhlásenie vlády. Obyčajní ľudia a Procházka musia povedať, čo potrebujú v návrhu zmeniť, ale tak, aby sme splnili vládny program.

Hrozí súčasnej vláde menšinové postavenie v parlamente?
Ak budeme takto pokračovať, nedovládneme ani tento rok. Práve preto sme boli pri tomto bode takí zásadoví. Pán Matovič nič iné nerobí, len napomáha návrat Fica. Ak pán Procházka bude takto pokračovať, to isté môžem povedať aj o ňom.

Mala by vláda v krajnom prípade spojiť so svojou dôverou hlasovanie o zákone o občianstve?
Nie som rád, keď sú takýmto spôsobom poslanci k niečomu dotlačení. Dôvera vlády je veľmi dôležitá vec a nedá sa vždy použiť. Ak nebudeme plniť vládny program v akomkoľvek bode, už nemusí vláda k hlasovaniu ani pripnúť svoju dôveru.

Je občianstvo taká vec, pre ktorú by Most odišiel z koalície?
To nie je len občianstvo. Povedal som už kedysi, že toto je najkomplikovanejšia koalícia, v ktorej mám tú česť byť. Bol som za to tvrdo kritizovaný. Teraz dennodenne sledujem, že je to ešte hrošie, ako som predpokladal. Zrazu zistíme, že máme veľmi dobrý program vlády, ale z toho dobrého pomaly ani polovicu nie sme schopní splniť.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba