Vláda bude menšinová, traja asi odídu

Vláda Ivety Radičovej sa môže už v priebehu tohto týždňa zmeniť na menšinovú. Traja poslanci hnutia Obyčajní ľudia Jozef Viskupič, Erika Jurinová a Martin Fecko budú podľa informácií Pravdy už čoskoro nasledovať svojho šéfa Igora Matoviča a v parlamente rozšíria rady nezávislých poslancov.

14.02.2011 08:30 , aktualizované: 12:08
Matovič, SaS, Obyčajní ľudia Foto:
Šéf Obyčajných ľudí a poslanec za SaS Igor Matovič.
debata (266)

Vládna koalícia teda nebude mať formálne väčšinu. V kluboch koaličných strán po nedávnom odchode Andreja Ďurkovského z KDH zostane organizovaných 74 poslancov zo 150, čo by znamenalo menšinovú vládu. Hoci každý z Obyčajných ľudí zatiaľ tvrdí, že vládu budú všetci štyria naďalej podporovať, koalícia s nimi bude musieť pri každej otázke hľadať dohodu, pretože automaticky sa nebude môcť spoľahnúť na ich podporu. Práve sporná novela o občianstve je toho príkladom.

Politológ Michal Horský v tejto súvislosti hovorí, že Obyčajní ľudia sa stanú dôležitým mocenským jazýčkom na váhach v parlamente.

Obyčajní ľudia by mali svoje rozhodnutie oficiálne potvrdiť v najbližších dňoch.

Poslanec Martin Fecko z Obyčajných ľudí na otázku, či budú solidárni s Igorom Matovičom, ktorého už z klubu SaS vyhodili, povedal: "My sme stále Obyčajní ľudia. Moja filozofia nebola splynúť s SaS, to vedia od začiatku. Filozofia nezávislých mi je blízka. Nemeníme našu rétoriku a to, na čom sme sa dohodli ešte pred parlamentnými voľbami. Ako štvorka slovo držíme. Ideme ďalej ako Obyčajní ľudia.”

Iveta Radičová vlani povedala, že nebude premiérkou menšinovej vlády. Podľa Fecka však Obyčajní ľudia aj po vystúpení z klubu SaS budú Radičovej vládu podporovať naďalej. "Som rád, že nás upokojila, že s tým nemá problém, ak jej nezávislí garantujú podporu.” Podľa uistení poslancov Obyčajných ľudí by sa teda aj po ich odchode cítila v postavení šéfky kabinetu s väčšinovou podporu.

Podobným spôsobom vládla aj druhá vláda Mikuláša Dzurindu, keď po rozpade klubu ANO a konfliktoch v koalícii bola odkázaná na podporu nezávislých poslancov. To viedlo k podozreniam z kupovania hlasov.

Politici SaS počas víkendu v diskusných reláciách hovorili o tom, že koalícia má 78 hlasov vrátane exčlena KDH Andreja Ďurkovského. Predseda SaS Richard Sulík naznačoval rozdiel medzi Igorom Matovičom a ostatnými poslancami Obyčajných ľudí. „Tí traja kolegovia reálne spolupracovali na zákonoch,“ povedal Sulík.

Poslanec Fecko sa podľa neho spolupodieľal na novele o pozemkovom fonde, Jurinová zase na zákonoch z dielne rezortu práce a Viskupič aktívne spolupracuje s ministrom kultúry Danielom Krajcerom. „Tá spolupráca bola plodná, konštruktívna a fungovala, na rozdiel od Igora, ktorý minulý rok v lete pomaly išiel nechať vládu padnúť za to, že sa mu nejaké veci nedostali do programu a následne šesť mesiacov nepredložil ani čiarku,“ vravel v STV Sulík. Povedal tiež, že si všetci vydýchli, pretože boli z Matoviča už nešťastní.

Rozhodnutie o vylúčení Matoviča z klubu SaS nebolo podľa predstaviteľov strany len dôsledkom jeho hlasovania za návrh novely zákona o občianstve z dielne Smeru. Dôvodom boli viaceré výroky Matoviča, ktoré poslancov SaS pobúrili. Napríklad, že sa poklonkujú maďarskému premiérovi Orbánovi, že niektorí poslanci SaS majú svojich ľudí nominovaných v štátnej správe či hanebné výroky o homosexuáloch.

Matovič má však inú verziu o dôvodoch svojho vylúčenia. Domnieva sa, že predseda Sulík len čakal na nejakú zámienku, prečo ho vyhodiť. Tou sa stalo hlasovanie o občianstve a údajná dohoda, aký postup Matovič a jeho poslanci zvolia.

Líder Mostu-Híd Béla Bugár odmietol, že by Sulíka k vyhodeniu Matoviča dotlačil on. „Boli sme zneužití,“ vyhlásil pre TASR Bugár. Neuznáva Sulíkovo konanie a tvrdí, že spolupráca bude teraz ťažšia. „Takými dezinformáciami a klamstvami docielil to, aby som bol ja vinník, kvôli ktorému vylúčili pána Matoviča z klubu. A takéto hry sú u mňa možné len raz. Druhýkrát sa to u mňa už neprepečie.“

Bugár tiež povedal, že Sulík Matovičovi klamal, keď mu povedal, že Koaličná rada odsúhlasila jeho návrh, že poslanci Obyčajných ľudí podporia svoj pozmeňujúci návrh ku koaličnej novele o občianstve a keď to v parlamente prejde, tak vládni poslanci novelu o občianstve stiahnu. Následne mala platiť aj ďalšia dohoda, že potom Matovič podporí návrh Smeru o občianstve, pretože to už sľúbil, kým zvyšní poslanci Obyčajných ľudí nie. To, že koalícia sa na ničom podobnom nedohodla, potvrdili okrem Bugára aj predstavitelia KDH a SDKÚ.

Problém s dvojakým občianstvom má teraz vyriešiť vláda. Nový zákon predloží kabinet pravdepodobne už na marcovú schôdzu parlamentu. Objavia sa v nej zrejme podobné formulácie, s akými prišli poslanci. Náročné rokovania preto čakajú najmä Most-Híd s Matovičovým zoskupením. Bugár už avizoval, že sa bude snažiť nájsť dohodu.

Rovnako dôležitý však bude aj postoj kresťanského demokrata Radoslava Procházku, ktorý tiež nesúhlasil s doterajším koaličným riešením problému dvojakého občianstva. Práve stanovisko Procházku ako ústavného právnika bolo pre matovičovcov doteraz lakmusovým papierikom a utvrdením, že postupujú správne.

© Autorské práva vyhradené

266 debata chyba