Obyčajní ľudia ostávajú v klube SaS

Traja poslanci za SaS Jozef Viskupič, Martin Fecko, Erika Jurinová z hnutia Obyčajní ľudia zostávajú v poslaneckom klube SaS. Rozhodli sa nenasledovať svojho kolegu Igora Matoviča, ktorého sulíkovci vylúčili z klubu 10. februára. Koalícii tak v parlamente zostáva väčšina, pri rozhodovaní môže rátať so 77 hlasmi zo 150 zákonodarcov.

16.02.2011 13:58 , aktualizované: 15:08
Jozef Viskupič Foto:
Jozef Viskupič
debata (286)

„Akceptovali sme požiadavku klubu SaS v klube zotrvať. Zároveň klub SaS akceptoval našu požiadavku, že dňom založenia vlastného politického subjektu môžeme z klubu vystúpiť bez požiadavky vrátenia mandátu,“ povedal Viskupič s tým, že v tejto chvíli nechcú narušiť stabilitu vlády. Predseda SaS Richard Sulík uviedol, že ani založenie novej strany neohrozí koalíciu, je presvedčený, že Obyčajní ľudia nepôjdu s opozíciou.

Sulík a Matovič sú opäť kamoši

Sulík a Matovič zakopali vojnovú sekeru. „Zakopali sme vojnovú sekeru. Osobné vzťahy medzi nami sú dobré,“ vyhlásil Sulík pred novinármi po rokovaní poslaneckého klubu SaS s tým, že ani on ani Matovič sa nebudú rýpať v minulosti.

Myslíte si, že Radičovej vláda bude teraz stabilná?

Obaja politici si na blogoch minulý týždeň po vylúčení Matoviča z poslaneckého klubu vymenili rôzne obvinenia. „Čo bolo povedané, je povedané. Nemienim sa k tomu vracať,“ vyhlásil Matovič.

Radičová: Obyčajní ľudia sa rozhodli zodpovedne

Predsedníčka vlády Iveta Radičová považuje rozhodnutie SaS a poslancov hnutia Obyčajní ľudia za zodpovedné. „Ich dohoda vytvára priestor nielen pre politickú stabilitu, ale aj pre všeobecnú stabilitu v spoločnosti,“ myslí si Radičová. Podľa premiérky je stabilita nevyhnutná v neľahkej situácii spamätávania sa z hospodárskej krízy, v ktorej sa nachádza Slovensko a celá Európska únia. „Politickým stretom sa nie vždy dá zabrániť, avšak nesmú byť prekážkou skutočných politických rozhodnutí a riešení,“ dodáva Radičová.

Podľa šéfky kabinetu koalícia potrebuje stabilitu, aby mohla zvládnuť najdôležitejšie výzvy, pred ktorými stojí Slovensko – znovu naštartovať ekonomiku, vytvoriť nové pracovné miesta a zlepšiť kvalitu života občanov. „S týmto záväzkom sme predstúpili pred občanov a uvedomujú si ho aj poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, ktorí hlasovali za programové vyhlásenie vlády,“ konštatuje premiérka v stanovisku, ktoré poskytol Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Kusý: Nič sa nemení, koalícia zostáva krehká

Napriek rozhodnutiu troch Obyčajných ľudí zotrvať v klube SaS zostáva koalícia krehká. Tvrdí to politológ Miroslav Kusý. „Formálne sa podarilo zachrániť väčšinovú koalíciu, ale ich hlasovanie je pre budúcnosť veľmi neisté,“ povedal Kusý. „Matovič povedal, že sa pri hlasovaní bude riadiť svojím svedomím. Preto je predpoklad, že sa rovnako budú správať aj ostatní traja napriek tomu, že zostávajú v klube SaS,“ konštatuje Kusý.

Obyčajní ľudia v roku 2010 kandidovali do parlamentných volieb na kandidátke SaS z posledných štyroch miest. Napriek tomu sa prekrúžkovali do NR SR a stali sa členmi poslaneckého klubu SaS. Už v júli však zvažovali odchod z poslaneckého klubu SaS, lebo podľa nich im koaliční partneri nevyhoveli pri zapracovaní „unikátnych“ návrhov do programového vyhlásenia vlády.

Koncom decembra 2010 vypršala dohoda medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom, podľa ktorej nemal Matovič do konca roka podnikať žiadne kroky vedúce k založeniu vlastnej strany.

286 debata chyba