Polícia odhalila megapodvod. Štát vraj prišiel takmer o miliardu korún

Minister vnútra Daniel Lipšic informoval o odhalení jedného z najväčších daňových podvodov v histórii Slovenska v hodnote 29 miliónov eur. Počas rannej policajnej akcie zadržali vplyvného podnikateľa Mikuláša Varehu a pri domovej prehliadke v 14 objektoch zaistili konkrétne dôkazné materiály. Na tlačovej besede o tom informoval minister vnútra Daniel Lipšic.

01.03.2011 14:16 , aktualizované: 18:11
Daniel Lipšic Foto:
Minister Daniel Lipšic na tlačovej konferencii, na ktorej informoval o odhalenom obrovskom daňovom podvode.
debata (258)

Podľa neho išlo o nadmerné odpočty firiem podnikateľa. Jedná sa o podnikateľa Mikuláša Varehu, ktorý vraj predával tovar sám sebe, zmluvy uzatváral medzi sebou ústne a daňové priznanie k motorovým vozidlám nepodával vôbec.

Vo väčšine spoločností údajne nemá prihlásené žiadne miesto na odber energie, nemá zamestnancov a žiadny investičný majetok. „51 firiem dosiahlo za tri roky 2007, 2008 a 2009 tržby 705 miliónov eur,“ povedal minister financií Ivan Mikloš.

„866 miliónov korún je rozpočet ministerstva vnútra. Je to obrovská čiastka, ktorá dlhé roky unikala pozornosti štátu. Keď som nastúpil na rezort vnútra, žiadal som, aby išli aj po takých, čo okrádajú o stovky miliónov, nielen po malých rybách,“ uviedol na margo kauzy šéf rezortu vnútra Daniel Lipšic. V prípade dokázania viny hrozí podnikateľovi sedem až dvanásť rokov za mrežami.

Podľa informácií médií ide o človeka, ktorý mal kontakty s politikmi a zúčastňoval sa na dôležitých štátnych akciách, napríklad na inaugurácii prezidenta Ivana Gašparoviča.

Minister Lipšic vyhlásil, že časy, keď podnikatelia okrádali štát vo veľkom a smiali sa slušným ľuďom do očí, sa skončili. „Bývalá vláda v oblasti boja proti daňovým únikom neurobila nič.. Podľa štatistík sme hneď po Grécku v boji proti daňovým únikom na tom najhoršie,“ dodal Mikloš.

Podnikateľ bol zadržaný, lebo podľa Lipšica existujú väzobné dôvody pre jeho trestné stíhanie. Popoludní bude vypočutý a následne vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor špeciálnej prokuratúry rozhodnú o tom, akým spôsobom bude trestné stíhanie postupovať ďalej.

Kaliňák: Vláda si len prisvojuje naše zásluhy

Prípad východoslovenského podnikateľa bol rozpracovaný už niekoľko rokov a súčasná vláda si len prisvojuje zásluhy za dlhodobú tvrdú prácu policajtov. „Je dosť trápne, ak sa snažia povedať, že celú vec vymysleli a začali stíhať oni. Nie je to vôbec pravda. Prípad pochádza ešte z čias našej vlády, kedy sme zaznamenali nárast podozrivých operácii v súvislosti s firmami tohto podnikateľa a začalo sa v tejto veci konať,“ uviedol na tlačovej konferencii podpredseda opozičného Smeru a exminister vnútra Robert Kaliňák.

Podľa Kaliňáka príslušné špecializované policajné útvary v spolupráci s ministerstvom financií a daňovou správou pracovali na viacerých veľkých kauzách podvodov s DPH už od roku 2008. Aj aktuálny prípad mohol byť podľa exministra vnútra uzavretý už vlani v lete, zdržanie však spôsobilo zrušenie odboru mimoriadnych kontrol daňového riaditeľstva hneď po vlaňajších parlamentných voľbách.

Predseda Smeru Robert Fico v tejto súvislosti upozornil, že aktuálne odhalenie bolo načasované práve do obdobia, kedy na Slovensku rastú ceny najrýchlejšie v Európskej únii (EÚ). „Trestné činy sa páchali 5000 rokov pred nami a budú sa páchať 5000 rokov po nás. Okrem toho sa na tejto veci reálne pracovalo. Takýto smiešny zakrývací manéver niekto potrebuje vymyslieť, aby sa zbavil zodpovednosti za túto historickú blamáž SR?“ spýtal sa Fico.

258 debata chyba