Žitňanská: Zvolanie súdnej rady do Sniny je zlomyseľnosť

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ) vníma ako demonštráciu veľkej neúcty a možno až zlomyseľnosti k členom súdnej rady, že jej nadchádzajúce zasadnutie bude v hoteli v Snine, kam ho zvolal predseda rady Štefan Harabin.

03.03.2011 10:43
Žitňanská Foto:
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.
debata (24)

„Ale zároveň to možno považovať aj za akýsi prejav slabosti, pretože je pochopiteľné, že dostupnosť pre médiá, aj pre mimovládne organizácie, ktoré by mali záujem sa pozrieť na takéto zasadnutie súdnej rady, je v Snine, v Sninských rybníkoch, iné ako v Bratislave,“ povedala Žitňanská. Ako upozornila, do Sniny bude musieť prísť aj všetkých 24 kandidátov na disciplinárnych sudcov, voči ktorým to tiež považuje za neúctivé. Súdna rada má 8. marca v Snine voliť sudcov Disciplinárneho súdu – polovicu kandidátov vybrali poslanci parlamentu, druhú polovicu navrhlo ministerstvo spravodlivosti.

Harabin avizoval už na januárovom zasadnutí súdnej rady, ktoré bolo prvý raz po zmene zákona verejné, že rada bude v budúcnosti rokovať na rôznych miestach Slovenska. „Aj v záujme transparentnosti, aby národ vedel, že nemáme problémy s verejnosťou. Začneme trebárs východným Slovenskom a takto pôjdeme postupne až do Bratislavy,“ povedal vtedy Harabin.

Podľa Žitňanskej takéto výjazdy súdnej rady nie sú obvyklé. „Viem, že aj v minulosti súdna rada občas využívala zariadenie Justičnej akadémie v Omšení, keď mala viacdňové zasadnutie a viem, že tak plánuje urobiť aj teraz. Chce tam voliť podpredsedu súdnej rady, ktorý sa tiež zvykol voliť skôr v Bratislave,“ uviedla.

Ministerka spravodlivosti pripomenula, že „napriek tomu, že v jeden deň zasadala súdna rada, tak na druhý deň si nechal pán predseda súdnej rady per rollam schváliť služobnú cestu do Brazílie.“ Per rollam znamená, že sa rozhoduje bez zvolania zasadnutia, členovia orgánu rozhodujú na základe rozoslaného obežníka. „Takže asi sa ľahšie rozhoduje o niektorých veciach per rollam alebo ďaleko od médií než priamo na rokovaní súdnej rady, kde môžu prísť v hojnom počte médiá a tretí sektor,“ dodala Žitňanská.

24 debata chyba