KDH zachraňuje svoj imidž

KDH sa rozhodlo zlepšiť imidž strany prostredníctvom tajnej skupiny svojich členov. Jej úlohou má byť zahlcovanie internetových diskusií pod článkami, ktoré sa o hnutí vyjadrujú nelichotivo, a zároveň šírenie pozitívnych ohlasov.

18.03.2011 06:00 , aktualizované: 12:00
Žitňanská, Figeľ, Hrušovský, KDH Foto:
Inštrukcie, ako napraviť obraz KHD v očiach verejnosti, poslal členom Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska bývalý šéf tlačového odboru strany Michal Novota. Najvyšší predstavitelia strany sa však od tejto iniciatívy dištancujú. Na snímke Jana Žitňanská, Ján Figeľ a Pavol Hrušovský z KDH.
debata (209)

Pomôcť by v tom mali predovšetkým členovia straníckej mládežníckej organizácie, ktorí majú na webe pod vlastným menom uverejňovať to, čo im podsunie komunikačné oddelenie strany.

Najvyšší predstavitelia strany sa od iniciatívy síce dištancujú, inštrukcie, ako postupovať, však poslal členom Kresťanskodemo­kratickej mládeže Slovenska bývalý šéf tlačového odboru strany Michal Novota, ktorý je dnes poradcom KDH pre komunikáciu a zároveň sedí v Dozornej rade SPP.

„Dôležitá je koordinácia a multiplikačný efekt viacerých individuálnych reakcií. Inými slovami, v jednote je sila. Myslím, že práve takýto model spolupráce je pre KDMS ideálny,“ nabádal mládežníkov Novota v e-maili, ktorý získal portál topky.sk. Zaoberať sa chce „všetkým, čo nahlodáva a špiní KDH“.

Novota sa pre Pravdu vyjadril, že má ísť o niečo ako „internú komunikáciu v rámci strany, podobnú firme, ktorej záleží na publicite“. „Tá si preto vytvorí komunikačný kanál, ktorým zdieľa pozitívne správy a snaží sa reagovať na správu, ktorá by ju mohla predstaviť v negatívnom svetle,“ povedal s tým, že na stratégii sa dohodli na nižšej úrovni manažmentu strany a realizovať sa už začala.

Predseda strany Ján Figeľ a šéf poslaneckého klubu Pavol Hrušovský tvrdia, že o ničom nevedia. „Neviem o takejto iniciatíve a ani ju neorganizujem. Každý občan na Slovensku má rovnaké právo prispievať na akejkoľvek webstránke, bez rozdielu, či podporuje Smer, KDH, SDKÚ alebo inú stranu,“ odkázal Hrušovský prostredníctvom hovorcu.

Podobne reaguje aj podpredseda strany pre politickú stratégiu Pavol Abrhan, ktorému sa vraj takéto praktiky nepozdávajú. „Každý môže na internete pôsobiť podľa vlastného vedomia a svedomia. Ja by som založenie takejto skupiny neinicioval,“ hovorí.

Politológ Tomáš Koziak podobnú stratégiu nepovažuje za najvhodnejšiu, KDH ňou podľa neho prezentuje skôr naivný prístup k robeniu politiky. „To, že sa chce seriózne vyrovnať s kauzami, by mala strana ukázať skôr skutkami. Naznačuje to skôr to, že KDH cíti ohrozenie a vníma to, že má problémy. V poslednom čase malo totiž viac káuz a škandálov ako ostatné strany,“ hovorí Koziak. Myslí si tiež, že podobnú stratégiu používajú aj iné strany, hoci prienik týchto informácií na verejnosť považuje za neštandardný.

Novotovo vysvetlenie Koziak označuje za vágne. „Nie je totiž dôležité, či ide o internú alebo externú komunikáciu, ale čo je jej obsahom,“ končí.

KDH vo voľbách získalo 8,52 %, preferencie neskôr hnutiu klesli, hoci Figeľ mal pôvodne ambície zvýšiť ich na dvojciferné číslo.

© Autorské práva vyhradené

209 debata chyba