Sudca má vedieť, čo povoľuje

Právne aspekty odpočúvania približuje dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslav Ivor.

18.03.2011 12:00
Kladivko, súd, zločin, trestný čin, rozsudok Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Možno odpočúvať poslancov, aj keď majú imunitu?

Imunita chráni poslancov od trestného stíhania. V zákone o Policajnom zbore alebo v zákone, ktorý upravuje Trestný poriadok, nie je uvedené, že použitie odpočúvania telekomunikačnej prevádzky sa viaže len na podozrivého alebo na obvineného. Tieto inštitúty sa používajú pre podozrenie zo spáchania závažného trestného činu. V tomto zmysle by ani politik nemal mať imunitu. Oprávnený subjekt ako policajt alebo príslušník SIS podá návrh prokurátorovi a ak sa s návrhom stotožní, podá ho súdu a sudca musí rozhodnúť o dôvodoch. Imunita teda nie je prekážkou rozhodnutiu o takomto úkone.

Sú však situácie, keď sa polícia obráti na súd o odpočúvanie aj bez prokurátora.

To je v konaní mimo trestného konania podľa zákona o Policajnom zbore a to isté aj o SIS. Môžu sa priamo obrátiť na sudcu. To sú zase iné dôvody – všeobecné dôvody plnenia úloh SIS, štátno-bezpečnostné a iné. Prokurátor však vstupuje do konania v prípade, že ide o trestné konania vo všetkých štádiách.

Je možné, aby sa odpočúvaný človek dozvedel, že sú jeho hovory monitorované?

Nariadenie odpočúvania je utajovaná skutočnosť. Keď je vyšetrovanie živé, takúto skutočnosť nikto nepotvrdí a ani nevyvráti, či bol vydaný príkaz na odpočúvanie. Je ustanovenie Trestného poriadku, ktoré hovorí o povinnosti oboznámiť dotknutú osobu o odpočúvaní, ale až po skončení vyšetrovania.

Keď sudca rozhoduje o odpočúvaní konkrétnych telefónnych čísiel, musí vedieť, kto ich využíva?

V prípade, že polícia disponuje informáciou, kto ten mobil vlastní alebo kto ho používa, mala by to uvádzať. Teoreticky sa môže stať, že nevie, kto ho konkrétne používa, ale že je využívaný len ako prostriedok na páchanie trestnej činnosti a vtedy by to sudca ani nemusel vedieť.

Existujú osoby v štáte, ktoré nie je možné odpočúvať?

Nevidím prekážku u žiadnej osoby. Ak sú naplnené dôvody a sudca to uzná, nikto nemá takú imunitu. Diplomati podľa medzinárodného Viedenského dohovoru o diplomatických a konzulárnych stykoch sú však chránení absolútnou imunitou a nemožno voči nim vykonávať žiadne vyšetrovacie úkony.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba