Trestný zákon sa má týkať aj politikov

Po reforme súdnictva a zmenách v prokuratúre siaha ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská zásadným spôsobom aj na trestné kódexy.

22.03.2011 14:00
Žitňanská, ministerka spravodlivosti Foto:
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská v pondelok predstavila rozsiahle novely Trestného poriadku a Trestného zákona.
debata (11)

V pondelok pred­stavila rozsiahle novely Trestného poriadku a Trestného zákona.

Okrem snahy zrýchliť trestné konanie sa Žitňanská snaží reagovať na viaceré aktuálne problémy. Ešte skôr ako predstaví zákon, ktorý by zaviedol hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov za nimi spôsobené škody, navrhuje, aby boli aj trestnoprávne zodpovední.

Politici by mohli ísť podľa ministerky na rok až päť do väzenia, ak svojím rozhodovaním spôsobia škodu veľkého rozsahu, teda nad 133-tisíc eur, alebo ťažkú ujmu na zdraví či smrť viacerých osôb. Navyše im nebude treba preukazovať úmysel.

„Možno to posunie konanie verejných funkcionárov do zodpovednejšej roviny. Minimálne to môže mať preventívny charakter,“ reaguje na takýto zámer Lucia Kurilovská z Katedry trestného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Za je aj napriek tomu, že dnes sa hlása potreba dekriminalizovať spoločnosť – teda riešiť menej vecí trestným právom. „Celkovo máme veľmi veľa skutkových podstát trestných činov a tu sa navrhujú ďalšie,“ vraví Kurilovská.

Politikom by malo hroziť väzenie aj za kupovanie voličských hlasov. Analytici však majú pochybnosti, či bude možné tento nový trestný čin, ktorý navrhuje Žitňanská, aj dokázať.

O niečo ľahšie by to malo byť so stavbami načierno. Dva roky väzenia majú hroziť takým stavebníkom, ako je napríklad podnikateľ Cyril Talapka, ktorý bez stavebného povolenia postavil na pozemku železníc honosnú vilu.

Problémom však bude postih právnických osôb, ktorých trestná zodpovednosť má byť naďalej obmedzená iba na majetkový postih. Štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková tvrdí, že konatelia firiem podpísaní pod žiadosťou o stavebné povolenie môžu niesť trestnú zodpovednosť. „Nedovolím si povedať, že v žiadnom prípade by nebolo možné ich vyvinenie, ale bude to veľmi zložité,“ uviedla na otázku Pravdy.

K najdiskutova­nejším zrejme bude patriť návrh na zavedenie možnosti použiť telefóny na odpočúvanie i v inom trestnom konaní. Ministerka chce zlepšiť možnosti orgánov činných v trestnom konaní pri objasňovaní závažnej trestnej činnosti. Tieňový minister spravodlivosti Róbert Madej (Smer) sa obáva zneužívania policajných odpočúvaní.

„Ak je odpočúvanie vedené v prípade úkladnej vraždy a v rámci neho sa vyšetrovatelia dozvedia o ďalšej vražde, je to možné použiť ako dôkaz,“ priblížila úpravu Kolíková. Podľa Madeja to síce vyzerá logicky, ale odporuje to európskej právnej kultúre, ktorá v rámci ochrany súkromia vyžaduje, aby odpočúvanie a jeho výsledky boli v trestnom konaní použité, len ak bol na to daný súhlas sudcu.

V rámci zmien Trestného poriadku Žitňanská navrhuje opatrenia na zrýchlenie trestného konania pred súdom a obmedzenie priestoru pre obštrukcie. Obžalovaní a ich obhajcovia dnes dokážu donekonečna naťahovať súdne procesy. Skoncovať s tým chce ministerka napríklad tak, že v budúcnosti by mal byť obvinený zodpovedný za to, že si včas zvolí obhajcu. Súdy by nemali odročovať pojednávanie pre náhlu zmenu advokáta.

Medzi novonavrhovanými trestnými činmi chýba alkohol za volantom. Žitňanská v tomto prenecháva iniciatívu ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi. Zareagovala však na dopravnú nehodu zo začiatku tohto roka v Dubovanoch, kde 19-ročný vodič pri predbiehaní autobusu usmrtil dve dievčatá. Vyššia trestná sadzba 3 až 10 rokov sa má v budúcnosti týkať tých, ktorí hrubým porušením predpisov o bezpečnosti práce alebo dopravy spôsobia smrť z nedbanlivosti už dvoch osôb (nie troch ako doteraz).

Nové trestné činy

*** Volebná korupcia**
trest odňatia slobody až na 2 roky (pri závažnejšom spôsobe konania 1 až 5 rokov)

*** Škody spôsobené verejnými funkcionármi z nedbanlivosti**
trest odňatia slobody na 2 až 5 rokov

*** Postavenie čiernej stavby**
trest odňatia slobody až na 2 roky (pri závažnejšom spôsobe konania 3 až 5 rokov)

*** Neoprávnené vypúšťanie znečisťujúcich látok**
trest odňatia slobody na 6 mesiacov až 3 roky (pri závažnejšom spôsobe konania 3 až 8 rokov)

*** Neoprávnené zamestnávanie**
trest odňatia slobody na 6 mesiacov až 3 roky

*** Poškodzovanie a znehodnocovanie kultúrnej pamiatky**
trest odňatia slobody až na 1 rok (pri závažnejšom spôsobe konania 2 až 6 rokov)

*** Poškodzovanie a znehodnocovanie archeologického náleziska**
trest odňatia slobody až na 1 rok (pri závažnejšom spôsobe konania 5 až 10 rokov)

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba