Zmeny na prokuratúre prešli napriek protestom opozície do druhého čítania

Rozsiahle zmeny na Generálnej prokuratúre SR a jej podriadených inštitúciách sú o krok bližšie k schváleniu. Koaliční poslanci Národnej rady SR napriek kritike zo strany opozičného Smeru posunuli návrh novely zákona o prokuratúre z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej do druhého čítania.

23.03.2011 13:46
Lucia Žitňanská Foto:
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská je presvedčená, že ani prokuratúra nemôže byť uzatvoreným systémom, kde prokurátori rozhodujú sami o sebe bez kontroly.
debata

Smer sa najskôr snažil procedurálnym návrhom vrátiť novelu ministerke na dopracovanie a vzápätí neúspešne žiadal, aby parlament o tejto legislatívnej iniciatíve ďalej nerokoval. Koalícia týmto požiadavkám, ktoré predniesol tieňový minister spravodlivosti Smeru Róbert Madej, nevyhovela.

Ak rozsiahla novela prejde v navrhovanej podobe, generálny prokurátor bude môcť byť zvolený do funkcie len na jedno sedemročné obdobie a nie na dve, ako tomu bolo doteraz. Zákon však nie je retroaktívny, preto doterajší generálni prokurátori môžu v prípade, že ich niekto navrhne, kandidovať na túto funkciu opäť.

Zavedú sa výberové konania na prokurátorov

Návrh novely tiež zavádza päťročné funkčné obdobie vedúcich prokurátorov, ktorými sú okresní a krajskí prokurátori a ich námestníci. Kandidovať bude možné najviac v dvoch po sebe nasledujúcich funkčných obdobiach. „Ja si myslím, že nastal čas, aby sme už skončili s tým systémom, keď máme na niektorých pozíciách vedúcich prokurátorov desať, možno 12, 13 rokov a v danom regióne sú potom akoby pánmi trestného stíhania na dlhé obdobie,“ vyjadrila sa pred časom Žitňanská.

V záujme posilnenia dôvery v justičný stav sa zase počíta so zavedením výberových konaní na miesta prokurátorov a vedúcich prokurátorov. Výberové konania na asistentov prokuratúry aj prokurátorov by mali byť transparentné a otvorené pre všetkých uchádzačov, ktorí spĺňajú zákonom stanovené kritériá. Doteraz menoval prokurátorov generálny prokurátor. Spomínaní asistenti zase nahrádzajú doterajších právnych čakateľov.

S cieľom efektívneho boja proti korupcii novela zavádza zverejňovanie majetkových priznaní prokurátorov. „Za veľmi dôležité považujem, aby ich majetkové priznania zverejňovali podľa vzoru sudcov, pretože je to dnes jediná kategória ústavných činiteľov, ktorá síce majetkové priznania predkladá, ale tie nie sú zverejňované,“ uviedla ministerka. Ďalšou ich povinnosťou má byť preukazovanie bezúhonnosti odpisom z registra trestov a nie výpisom, ako tomu bolo doteraz.

Rozhodnutia majú byť zverejňované na internete

Nadriadený prokurátor má navyše prísť o možnosť vydávať negatívne pokyny v trestných veciach. Ide o príkazy podriadenému prokurátorovi, aby nezačínal trestné stíhanie, nevzniesol obvinenie, nepodal návrh na vzatie obvineného do väzby, vec postúpil na prerokovanie inému orgánu, zastavil trestné stíhanie, nepodal obžalobu či nepodal riadny alebo mimoriadny opravný prostriedok v neprospech obvineného. Zmeny sa tiež majú dotknúť aj netrestnej oblasti.

Verejnosť by mala zároveň získať väčší prehľad o rozhodovacej činnosti prokurátorov. Právna úprava totiž zavádza povinnosť zverejňovať právoplatné rozhodnutia prokurátora, ktorými sa skončilo trestné stíhanie voči určitej osobe, do 15 pracovných dní na stránke Generálnej prokuratúry SR. Zverejňovať sa majú aj právoplatné rozhodnutia disciplinárnych komisií, a to do troch pracovných dní od dňa nadobudnutia právoplatnosti.

Novela tiež ruší vojenskú prokuratúru (VP), keďže podľa Žitňanskej po zrušení vojenských súdov VP ako taká stráca svoje opodstatnenie. Agenda týkajúca sa vojenských trestných činov prejde na špecializované okresné prokuratúry a krajskú, resp. Generálnu prokuratúru SR. V ostatných prípadoch prejde agenda zrušovanej vojenskej prokuratúry na vecne a miestne príslušné civilné prokuratúry.

debata chyba