Obvineného riaditeľa odboru rezortu vnútra vzali do väzby

Obvineného riaditeľa odboru materiálno-technického zabezpečenia na sekcii ekonomiky ministerstva vnútra L.D vzal sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku - pracovisko Banská Bystrica, do väzby.

24.03.2011 15:31 , aktualizované: 20:48
prilby, vesty, polícia Foto:
Manipulovalo sa pri tendroch na nákup napríklad protiúderových prilieb či kynologických viest.
debata (12)

Na strane druhej sudca ŠTS do väzby nevzal ďalšieho obvineného v tejto afére pri verejnom obstarávaní a zneužívaní právomoci verejného činiteľa – konateľa spoločnosti P.Ž. V prvom prípade voči rozhodnutiu sudcu podal sťažnosť ako obvinený, tak aj prokurátor (kvôli dôvodom väzby – pozn.). V prípade druhom podal sťažnosť prokurátor. O sťažnostiach bude rozhodovať Najvyšší súd SR. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Úrad boja proti korupcii vzniesol v stredu (23.3.) obvinenie voči zástupcovi riaditeľa odboru materiálno-technického zabezpečenia na sekcii ekonomiky ministerstva vnútra L.D. a voči konateľovi spoločnosti P.Ž. pre machinácie vo verejnom obstarávaní a zneužívanie právomocí verejného činiteľa. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval šéf rezortu vnútra Daniel Lipšic.

Obvinení mali od začiatku roku 2009 manipulovať po vzájomnej dohode s jednotlivými tendrami. Podnikateľ je obvinený aj zo zločinu podplácania. V utorok (22.3.) boli vykonané zaisťovacie úkony a domové prehliadky, aby mal Úrad boja proti korupcii dostatok dôkazov na vznesenie obvinenia. Následne bol podaný návrh na ich vzatie do väzby o ktorých rozhodol práve ŠTS.

Obstarávanie sa týkalo nákupu rôzneho vybavenia pre políciu. Išlo napríklad o protiúderové a poriadkové prilby, protiúderové rukavice, jednorazové putá, taktické opasky, balistickú ochranu tváre či kynologické vesty. Objem zákazky za celé skúmané obdobie predstavoval 2,7 milióna eur. Obvinení si mali rozdeliť províziu po 178.000 eur.

„Aj tento prípad ukazuje, že ľudia môžu mať istotu, že polícia má rozviazané ruky. To znamená, že ktokoľvek bude podozrivý z korupcie alebo inej trestnej činnosti, polícia bude konať,“ deklaroval Lipšic s tým, že pôjdu po každom skorumpovanom policajtovi, politikovi či úradníkovi, nech by mal akékoľvek zázemie a kontakty.

Zároveň vydal pokyn na preverenie ďalších verejných obstarávaní, na ktorých sa tento vedúci úradník rezortu zúčastňoval. L.D. pracoval na ministerstve nepretržite sedem rokov. „Je potenciálne riziko, že podobných transakcií bolo viac,“ dodal Lipšic. MV chce rozkryť celý prípad, a preto sa bude zaujímať aj o ďalšie osoby, ktoré mohli byť do neho zaangažované.

12 debata chyba