Most už neručí za svojich poslancov

Hlasovanie o opozičnej novele zákona o štátnom občianstve opäť v koalícii položilo na stôl otázku o dodržiavaní koaličnej zmluvy. Poslanec KDH Radoslav Procházka a líder Obyčajných ľudí Igor Matovič totiž podporili spomínanú novelu Smeru, ktorá napokon neprešla. Ich hlasovanie pobúrilo najmä Bugárov Most, ktorý vyhlásil, že neručí za svojich poslancov pri niektorých ďalších hlasovaniach, najmä za návrhy KDH. Koaličnú krízu však zatiaľ nikto nepripúšťa.

25.03.2011 12:00
Béla Bugár, Most Foto:
Predsedu Mostu Bélu Bugára pobúrilo hlasovanie poslanca KDH Radoslava Procházku a lídra Obyčajných ľudí Igora Matoviča, ktorí podporili novelu zákona o štátnom občianstve z dielne Smeru.
debata (2)

„Pán Procházka hlasoval za, a ja si myslím, že je problém. A bude problém pre KDH napríklad aj to, keď niektorí z našich poslancov budú hlasovať za opozičné návrhy pri rôznych zdravotných alebo iných veciach. Bohužiaľ, viete, to už takto bude fungovať,“ vyhlásil po hlasovaní predseda Mostu Béla Bugár. Šéf poslaneckého klubu Mostu László Solymos potvrdil, že odteraz bude ťažké presviedčať kolegov, aby hlasovali za návrhy KDH, ktoré sa im nebudú pozdávať.

Matovič svoju podporu zákonu Smeru vysvetlil tým, že sa pomýlil, ale že je rád, že hlasoval za. Procházka zasa hovorí, že podporil naplnenie programu vlády, ktorá sa zaviazala zmierniť zákon, aby občania neprichádzali o občianstvo.

„Neviem, čo vedie pána Procházku k tomu hlasovaniu. Zrejme má také presvedčenie a budeme sa s tým musieť vysporiadať v novom koaličnom návrhu zákona o občianstve. Predpokladám, že aj pán Procházka sa v ňom nájde,“ komentoval hlasovanie predsedu ústavnoprávneho výboru predseda poslaneckého klubu SDKÚ Jozef Mikuš. Koaličnú krízu však neočakáva. Verí, že pri ďalšom citlivom zákone – zákone o jazykoch menšín – problémy nebudú.

„Má kvázi záverečnú podobu, v ktorej sa vychytávajú detaily. Myslím, že dôjde k drobným zmenám, ale k takým, ktoré nie sú medializované. Tie, ktoré sú medializované, na tých je dohoda,“ tvrdí Mikuš. Bugár dodáva, že ak by sa takéto hlasovanie zopakovalo, nastane naozaj problém, nie však rozpad koalície.

S tým súhlasí aj politológ Juraj Marušiak. Most si podľa neho uvedomuje preferencie na hranici zvoliteľnosti, preto nemá záujem o pád vlády. „Vyhlásenie Bugára je dosť silné. Otázka občianstva vzťahy v koalícii narúša, ale myslím si, že táto búrka nebude mať dlhé trvanie,“ uviedol Marušiak.

Dlhé trvanie podľa neho nemusí mať ani KDH, ak nedospeje k sebareflexii. Procházku považuje za človeka, ktorý ako jeden z mála dokáže zviditeľňovať stranu pozitívne, nie škandálmi. „Ak KDH urobí jedného dňa sebareflexiu, má v strane veľké šance. Ak ju KDH neurobí, nemá šance na prežitie,“ dodal politológ.

Zákon o jazykoch menšín môže koalíciu rozhádať už na májovej schôdzi, keď sa budú dávať pozmeňujúce návrhy. Tých bude k vládnej predlohe viac, úpravu žiada KDH, SDKÚ aj Matovič.

Okrem toho tam budú aj ďalšie dva návrhy novely zákona o občianstve. Smer oznámil, že predloží novú verziu. Robert Fico cíti, že v koalícii rastie napätie a mieni to využiť. „Budeme vystavovať vládnu koalíciu primeranému tlaku,“ vyhlásil.

Svoj návrh podá aj Matovič a traja Obyčajní ľudia. Podporí ho opäť Procházka. Keby k tomu získal všetky hlasy opozície, môže ho tesne presadiť.

Procházka podporil novelu Smeru už minulý mesiac v prvom čítaní. Most vtedy nadhodil aj jeho odvolanie z čela ústavnoprávneho výboru. V súčasnosti už Bugár hovorí, že od KDH už nebude žiadať Procházkovo potrestanie. Predseda klubu KDH Pavol Hrušovský Procházku napomínať nechce. Koaličného partnera vyzval, aby konal rozvážne.

V piatok bude parlament hlasovať o ďalšom zákone, pri ktorom koalícia hľadala dohodu niekoľko mesiacov, a to o zbraniach. Pôvodne mal rozhodnúť už vo štvrtok, koalícia sa však dohodla na odklade. K návrhu ministra vnútra Daniela Lipšica na nové pravidlá pri držaní zbraní podali koaličné kluby rozsiahly pozmeňujúci návrh. Jeden z odporcov Lipšicovej snahy o prísnejšiu kontrolu zbraní aj psychického zdravia ich majiteľov Gábor Gál z Mostu povedal, že odloženie hlasovania je len technickou záležitosťou. Vylúčil, že by Most využil tento zákon, aby dokázal KDH, že nemusí vždy podporiť jeho návrhy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba