Penzie sa znížia, vláda chystá škrty

Výška dôchodkov vyplácaných z prvého piliera by v budúcnosti nemala presiahnuť priemernú mzdu. S týmto návrhom najnovšie prichádza minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) v rámci takzvaného druhého úsporného balíčka. Ak by sa to premietlo do praxe, zmieriť by sa s ním museli občania s nadštandardnými príjmami, ktorí roky odvádzali do Sociálnej poisťovne najviac peňazí. Keby opatrenie platilo už teraz, skresalo by dôchodky takmer desiatim tisícom súčasných poberateľov.

29.03.2011 06:00 , aktualizované: 12:11
dôchodok, dôchodca, penzia, penzista, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (144)

Zmeny v penziách má pripraviť minister práce Jozef Mihál (SaS). Ten podrobnosti zatiaľ neprezrádza, isté však je, že sa škrtať bude a penzie z prvého piliera budú nižšie než dnes.

„Nevylučujem, že by sa poškodení po schválení takéhoto zámeru obrátili na Ústavný súd alebo do Štrasburgu,“ mieni ekonomický prognostik SAV Pavol Kárász. Podľa neho by takéto ukrátenie „bohatších“ dôchodcov bolo nespravodlivé a demotivujúce. Upozorňuje tiež, že šéf finančného rezortu zatiaľ nevysvetlil, či by sa retroaktívne dotklo napríklad aj dnešných vysokopríjmových päťdesiatnikov, ktorí sa už pre vek neprihlásili do druhého sporivého piliera. Kárász preto v chystanej zmene vidí len „ďalší zúfalý Miklošov pokus vyhnať ľudí z prvého piliera“. A nevylučuje, že vláda ľuďom siahne aj na iné sociálne istoty. „Aká je vlastne záruka, že najbližšie plošne všetkým nezníži penzie až na životné minimum?“ pýta sa ekonóm.

Podľa riaditeľa INEKO Petra Goliaša by znižovanie hornej hranice dôchodku malo ísť prinajmenšom ruka v ruke so znižovaním odvodov. „Ak sa nastaví strop pre vyplácaný dôchodok, mala by sa nastaviť aj maximálna výška sociálnych odvodov. Inak hrozí, že sa ľudia s vyšším príjmom budú vyhýbať plateniu odvodov viac ako doteraz,“ tvrdí Goliaš.

Dôchodkový strop podmienečne víta ekonóm INESS Radovan Ďurana. „Obmedzil by zásluhovosť, ktorá by v prvom pilieri nemala byť vôbec,“ zdôvodňuje. Navrhuje však, aby hranicu predstavovala priemerná čistá, a nie hrubá či superhrubá mzda. „Návrh zrejme bude vyžadovať aj úpravu definície dôchodkového poistenia, nakoľko platba odvodov by aj po novom mala mať charakter poistného systému so zásluhovosťou,“ uvažuje Ďurana. Aj podľa neho by mal návrh špecifikovať, na ktoré skupiny poistencov sa tento strop bude uplatňovať. Pre tých, ktorí sa do druhého piliera nezaradili vzhľadom na vyšší vek, odporúča stanoviť prechodový model s niekoľkými odstupňovanými vyššími hranicami.

V súvislosti so zámerom limitovať výšku dôchodkov z prvého piliera je namieste pripomenúť prípad dôchodcu z Ostravy, ktorý sa vlani obrátil na súd so žalobou, keď mu zo zárobku takmer 70-tisíc Kč vymerali penziu na úrovni 19 percent z tejto sumy. Bránil sa tým, že priemerný český dôchodca žije zo sumy až 44 percent pôvodného príjmu. Spor na krajskom súde vyhral, pričom český Ústavný súd následne zaviazal vládu, aby dôchodky primerane zvýšila všetkým podobne ukráteným občanom Českej republiky. Má sa tak stať do septembra tohto roku. Na otázku, či sa Radičovej kabinet neobáva rovnakých dôsledkov, odpovedal Miklošov hovorca Martin Jaroš iba krátko: „Zmena, samozrejme, musí byť urobená v súlade s ústavou.“

Stanovenie dôchodkového stropu má byť súčasťou ďalšej pripravovanej novely zákona o sociálnom poistení, ktorá má priniesť aj celkovú reformu prvého piliera vrátane nového výpočtu dôchodkov či systému ich valorizácie. Vláda totiž súčasný priebežný pilier považuje za neudržateľný. Už teraz sa doň nevyzbiera toľko peňazí, koľko ich treba na vyplatenie dôchodkov dnešných penzistov a platilo by to aj vtedy, keby časť odvodov neodtekala do druhého piliera.

Schodok sa každý rok vykrýva dotáciou zo štátneho rozpočtu. Situácia sa pritom môže iba zhoršovať, keďže sústavne klesá počet pracujúcich, ktorí sa skladajú na dávky pre čoraz vyšší počet dôchodcov.

Vládna koalícia sa zhoduje v tom, že prvý pilier by mal byť predovšetkým solidárny. Zásluhovosť, vďaka ktorej sa vo výške dôchodku zohľadňuje aj to, že niekto do systému prispieval vyššou a iný nižšou sumou, by chcela presunúť na druhý, sporivý pilier. O tom, že má o zmenách jasné predstavy, však verejnosť doteraz nepresvedčila. „Nikto netvrdí, že prvý pilier má byť odrazu iba solidárny. Návrh ministerstva financií je o tom, že v priebehu nasledujúcich desaťročí sa postupne zvýši miera solidarity, no systém naďalej zostane zásluhový,“ načrtol vládne zámery Jaroš.

Dôchodky by sa po novom mali vypočítavať od roku 2016. A už počnúc budúcim rokom počíta so zmenou pravidelnej valorizácie penzií. Súčasný „švajčiarsky“ valorizačný systém je pre koalíciu neudržateľný, vlaňajší pokus ministra Jozefa Mihála (SaS) začať valorizovať o pevnú sumu však takisto odmietla. A o pripravovanom je zatiaľ isté len to, že by mal byť šetrnejší. Mikloš v balíčku narátal, že by sa ním v budúcom roku malo ušetriť 1,3 milióna eur.

„Potrebu reforiem si síce koalícia plne uvedomuje, no na ich uskutočnenie vôbec nie je pripravená. Neschopnosť riešiť zásadné problémy spoločnosti je to najnepríjemnejšie zo všetkých prekvapení, ktoré nám táto vláda doteraz naservírovala,“ zdôrazňuje ekonóm Kárász. Dôkazom sú podľa neho viaceré nezmyselné opatrenia, o ktorých Radičovej ľudia buď len hovoria, alebo ich aj zrealizujú a zakrátko ich žiadajú zrušiť, čo napríklad platí o zavedení zdravotných odvodov z prenájmu bytov a domov či o odvodovej povinnosti pre študentov a doktorandov nad 26 rokov.

© Autorské práva vyhradené

144 debata chyba