Psychiatri varujú pred zdražovaním antidepresív

Mnohí ľudia s depresiou si od júla nebudú môcť dovoliť užívať lieky, ktoré im pomáhali žiť kvalitnejší život. Tvrdia to psychiatri, ktorí varujú, že sa tak hazarduje s ľudským životom. Pri niektorých antidepresívach sa už oddnes zvýšil doplatok o viac ako sto percent, od júla môžu byť ešte ďesaťnásobne drahšie.

01.04.2011 14:15
lieky, peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata

Odborníci vo štvrtok informovali, že ministerstvo zdravotníctva plánuje pri najbližšej kategorizácii znížiť v prípade niektorých liekov určených na depresiu úhradu zdravotných poisťovní, čím sa automaticky zvýši doplatok pacienta. „Za liek, ktorý doteraz stál štyri eurá, tak pacient zaplatí štyridsať eur,“ povedal Ján Pečeňák zo Slovenskej psychiatrickej spoločnosti.

Ľuďom, ktorí sú v dôsledku svojej choroby nezamestnaní alebo na invalidnom dôchodku, sa tak môže stať, že si nebudú môcť svoju ďalšiu liečbu dovoliť a budú ju nútení prerušiť. Podľa Pečeňáka je totiž „neprijateľné, aby si pacient liek nahradil lacnejším“ tak, ako to rezort pacientom odporúča aj pri ostatných liečivách.

Dôvod, prečo pacient nemôže nahradiť svoj liek iným generikom, je, že tieto lieky sa od seba navzájom príliš odlišujú svojimi účinkami. „Antidepresíva nie sú navzájom terapeuticky rovnocenné. Majú rozdielne mechanizmy účinku,“ vysvetľuje prezidentka psychiatrickej spoločnosti Lívia Vavrušová. „Odlišnosti sú aj v ukazovateľoch bezpečnosti vrátane profilu nežiaducich účinkov, ktoré sú podstatným kritériom pri výbere lieku pre individuálneho pacienta.“ Zmena lieku môže viesť k poškodeniu pacienta, recidíve ochorenia alebo až hospitalizácii. „Je veľmi ťažké nastaviť pacienta na antidepresívnu liečbu,“ dodala Vavrušová.

Kým odborníci varujú, že navrhovanou zmenou pre vysoké doplatky budú pre pacientov antidepresíva prakticky nedostupné, rezort tvrdí, že ide o predčasné strašenie. „Ministerstvo zdravotníctva považuje takéto vyjadrenia za strašenie pacientov! Dnes nie je o ničom rozhodnuté, kategorizačná komisia bude zasadať a rokovať na budúci týždeň,“ odkázala hovorkyňa ministerstva Katarína Zollerová.

Psychiatri však tvrdia, že keby nepovažovali situáciu za vážnu, nevarovali by bezdôvodne pred možnými dôsledkami.
Faktom zostáva, že doplatky za viaceré antidepresíva sa zvyšujú už od piatka, u niektorých dokonca o sto percent.

Konkrétne v prípade Seroxatu sa cena zvýšila z 3,05 eura na 6,62 eura. Zollerová na otázku, prečo išla cena hore o vyše sto percent, reagovala slovami: „Doplatok stúpol o tri eurá! Navyše s rovnakou účinnou látkou zostáva Paroxetin teva bez doplatku a ďalší liek s doplatkom 1,16 eura.“

Aj napriek tomu, že zdravotné poisťovne na tieto lieky vynakladajú len zlomok peňazí. „Náklady na antidepresíva za minulý rok predstavujú necelé 3 percentá z celkových nákladov na lieky, ktoré Union zdravotná poisťovňa v minulom roku vynaložila,“ uviedla hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Judita Smatanová.

Počet ľudí trpiacich depresiou u nás každým rokom stúpa. Po srdcovo-cievnych a onkologických ochoreniach sú dokonca treťou najčastejšou príčinou invalidity a podľa Svetovej banky bude depresia do roku 2020 na druhom mieste v rebríčku ochorení.

debata chyba