Ak nepodporí euroval SaS, hlasy nepridá ani Smer

Dôveryhodnosť Slovenska ako spoľahlivého partnera je opäť ohrozená. Vláde sa nemusí podariť zabezpečiť v parlamente schválenie nového Európskeho stabilizačného mechanizmu, takzvaného eurovalu II. SaS otvorene hovorí, že má s eurovalom problém, rovnako sú na tom aj štyria poslanci Mostu za OKS. Situáciu by mohol zachrániť svojimi hlasmi opozičný Smer, vláde však pomáhať nemieni.

04.04.2011 14:33
Fico, Sulík Foto:
Predseda Smeru Robert Fico (vľavo) odsúhlasí euroval II len v tom prípade, ak zaň budú hlasovať aj poslanci SaS Richarda Sulíka (vpravo).
debata (58)

Expremiér Robert Fico, ktorý za Slovensko dohodol pôžičku Grécku aj prvý euroval, ako predseda Smeru uprednostňuje pred európskou vnútornú politiku. Podporu eurovalu¤II podmieňuje súhlasom celej vládnej koalície. Inak zaň jeho poslanci nezahlasujú.

„Ak SaS nepodporí euroval, my nevidíme dôvod zachraňovať vládnu koalíciu. Keď zaň bude hlasovať celá vládna koalícia, potom dáme potrebné hlasy aj my, ale nebudeme riešiť problém vládnej koalície, ak budú rozbití na tejto principiálnej otázke pre Slovensko,“ vyhlásil Fico pre Pravdu.

Bývalý minister zahraničných vecí, europoslanec za SDKÚ Eduard Kukan upozorňuje, že keby bolo Slovensko proti, Európsky stabilizačný mechanizmus by zablokovalo. „Bolo by to absolútne vybočenie z radu. Museli by sme počítať s tým, že by nám to ostatní v budúcnosti vrátili. Teraz nehovoríme o tom, či je to správne, alebo nesprávne. Ale ak by sa tak Slovensko zachovalo, bolo by to brzdenie celého európskeho vývoja,“ hovorí Kukan.

Euroanalytik Radovan Geist z portálu Euractiv.sk nevylučuje ani problémy v iných krajinách, napríklad vo Fínsku či v Portugalsku, kde sa čaká na parlamentné voľby. To však neznižuje zodpovednosť našej vlády za plnenie záväzkov, ku ktorým sa zaviazala v Európskej únii. Neschválenie eurovalu by podľa neho mohlo mať katastrofálne dôsledky. „Fakt, že vláda nedokáže zabezpečiť podpis niečoho, na čom sa politicky dohodla na európskej úrovni s ostatnými lídrami, plus to, že by sa niečo také zopakovalo po prípade pôžičky Grécku, to by malo veľmi zlý dosah na imidž alebo jej schopnosť vyjednávať.“

Predseda SaS Richard Sulík sľúbil, že jeho strana čoskoro povie, ako bude hlasovať. „Ja si nemyslím, že euroval je správny krok,“ povedal v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu s tým, že pôvodne to malo byť dočasné opatrenie. „Teraz už je to trvalé a v podstate trvalo dáva krajinám pocit, že keď sa budú správať nezodpovedne, že všetko je v poriadku, veď príde nejaký veľký brat a zachráni nás.“

Sulík je presvedčený, že vložiť obrovskú hotovosť do eurovalu je horšie, ako riskovať dôveryhodnosť Slovenska, ak by mechanizmus neschválilo.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba